Test: Mamibot W120 sám vyčistí okná, no s väčšou špinou môže mať problém

Robotický čistič okien ocenia najmä ľudia v panelákoch, ktorí sa už nemusia nebezpečne vykláňať z okien. Robot si bez problémov poradí s bežnou nečistotou, no pri väčšom znečistení ako aj čistení rohov okien sa potrápi.

14.02.2021 19:35
Mamibot, W120, čistič okien Foto:
Robot má vlastnú batériu, no pre čistenie okien je ptorebné aby bol pripojený káblom.
debata (1)

Blíži sa veľké jarné upratovanie, kedy je ideálny čas aj na umývanie okien. Vyskúšali sme robotický čistič okien Mamibot iGlassbot W120, ktorý funguje v podstate autonómne a dokáže vyčistiť okná aj na ťažko prístupných miestach. Na rozdiel od iných domácich robotov má len malú batériu, je preto potrebné, aby bol neustále pripojený k napájaniu. Na jednej strane je to nevýhodné, pretože ste limitovaní dĺžkou napájacieho kábla, no zároveň sa nestane, že sa robot počas práce vybije a z okna spadne. Našťastie napájací kábel je pomerne dlhý, takže s umývaním okien v dome sme problémy nemali. Iné by to bolo pri umývaní veľkých presklených častí, pri ktorých by už dĺžka napájacieho kábla mohla byť limitujúca. Robot nájde ale využitie aj pri čistení vysokých sklených tabúľ, kedy by už inak bolo potrebné použiť rebrík.

Po dokončení čistenia je potrebné robot... Foto: Tomáš Švec
Mamibot, W120, čistič okien Po dokončení čistenia je potrebné robot pridržať kvôli strate podtlaku.

Poradí si aj s rohmi okien

Samotný robot nemá okrúhly, ale hranatý tvar. Vďaka tomu sa dostane aj do rohov okien. Na jeho spodnej strane sa nachádza malý ventilátor vytvárajúci silný podtlak a dva gumené pásy na pohyb po ploche. Na umývanie alebo leštenie okien sú určené špeciálne textilné utierky so stredovým výrezom. Každý je určená na niečo iné – kým na jednu sa aplikuje čistiaci prostriedok, druhá utiera okná len nasucho. S bežnými nečistotami a šmuhami na oknách si robot poradil dobre a okno bolo po viacnásobnom zotretí čisté. Horší výsledok sme ale spozorovali pri viac znečistených oknách, na ktorých bol prilepený prach či piesok. Robot ich nedokázal úplne odstrániť.

Žltá utierka je určená pre väčšie nečistoty. Foto: Tomáš Švec
Mamibot, W120, čistič okien Žltá utierka je určená pre väčšie nečistoty.

Tlačidlo, diaľkový ovládač aj mobilná aplikácia

Pri čistení je na výber niekoľko čistiacich režimov. Najviac sa nám osvedčilo viacnásobné zotieranie plochy. Bežné okno robot vyčistí zhruba za tri minúty, presklené dvere mu zabrali o minútu viac. Pred umiestnením robota na okno je možné ho pasívne ukotviť o nejaký predmet, aby sa pri strate podtlaku či vybití batérie nezrútil z niekoľkého poschodia nadol. Na zariadení sa nachádza len jedno hardvérové tlačidlo, ktoré slúži na zapnutie alebo vypnutie. Zastavenie podtlaku indikuje zvukovým signálom. Súčasťou balenia je aj jednoduché diaľkové ovládanie, na ktorom je možné okrem štandardného čistiaceho režimu možné zvoliť aj režim čistenia po dráhe písmena Z. Treťou alternatívou je mobilná aplikáciu, ktorá je ale skôr zbytočným rozmarom. Po dokončení sa robot vracia na pôvodné miesto, takže sa nemusíte načahovať na druhý koniec okna.

Mamibot iGlassbot W120 – cena: 229 eur

Hodnotenie: 8/10

Pozitíva:

  • Jednoduchá obsluha
  • Utierky je možné oprať
  • Cena
  • Silný podtlak a zabezpečenie proti pádu

Negatíva:

  • Horšia efektivita pri väčších nečistotách
  • Obmedzenie dĺžkou napájacieho kábla
  • Problematické čistenie rohov okien
Robot má vlastnú batériu, no pre čistenie okien...
Na spodnú stranu sa pomocou suchého zipsu...
+2Po dokončení čistenia je potrebné robot...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čistič okien #robotický čistič #Mamibot