Test: Vyskúšali sme notebook budúcnosti s ohybným displejom

Vyskúšali sme Lenovo ThinkPad X1 Fold, ktorého ohybný displej ukazuje, ako budú vyzerať notebooky budúcnosti.

20.02.2021 06:00
Lenovo, ThinkPad X1 Fold Foto:
Použitie notebooku je plne variabilné.
debata (4)

Má svoje muchy, no keďže je to prvá lastovička, radi mu ich prepáčime. Lenovo ThinkPad X1 Fold je doslova prelomový notebook – vďaka ohybnému OLED displeju ho môžete “zlomiť” na polovicu. O podobné hybridné riešenia sa už pokúšalo viacero výrobcov, no na takýto veľký formát si zatiaľ trúflo len Lenovo. Iné firmy zostali buď pri prototypoch alebo menšom smartfónovom formáte. Lenovo sa evidentne kritiky príliš nebojí, aj keď v niektorých oblastiach je zaslúžená.

Ohybný displej osadený do masívnej konštrukcie

ThinkPad X1 Fold je hybrid krúžiaci niekde medzi kategóriou mini-notebookov a veľkých tabletov. Ohybný OLED displej by mal byť podľa výrobcu primerane odolný. Po zložení na polovicu zostáva medzi vnútorným ohybom malá medzera, ktorá síce neprekáža, no hrozí, že medzi displej sa samovoľne dostane nejaký ostrý predmet, ktorý ho poškriabe alebo poškodí. Medzi displej je však v uzatvorenom stave možné uložiť externú mechanickú klávesnicu. Ohyb na displeji je paradoxne voľným okom viditeľný len pri vypnutom stave. Akonáhle displej niečo zobrazuje, nespozorujete ho. Kĺb je masívny a pri ohýbaní zariadenie vôbec nepôsobí vetchým dojmom.

Lenovo ThinkPad X1 Fold je prvý hybridný... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, ThinkPad X1 Fold Lenovo ThinkPad X1 Fold je prvý hybridný notebook svojho druhu s ohybným displejom.

Zariadenie je na jednej strane kompaktné ako tablet, no hrubšie ako notebook. Základná hrúbka je 11,5 milimetra, po zložení dvojnásobok a uprostred takmer 3 centimetre. To nie je málo, no kvôli robustnosti a najmä stabilite si s tým Lenovo inak poradiť nedokázalo. Samotný displej má 2K rozlíšenie, ktoré je pri 13,3-palcovej uhlopriečke dostatočné. Pri zložení na polovicu a prekrytí spodnej časti magnetickou klávesnicou ale užívateľ disponuje len polovicou funkčnej plochy a polovičným rozlíšením. Menšia uhlopriečka môže byť pri niektorom type úkonov limitujúca, no na druhej strane, X1 Fold má na zadnej strane umiestnenú akúsi “plutvu”, ktorá slúži ako stojan pri horizontálnom alebo vertikálnom položení Foldu na stôl. Ak teda užívateľ zrovna necestuje a nepotrebuje mať zariadenie zlomené na polku, môže profitovať aj z celej uhlopriečky displeja.

Klávesnica po pripnutí zmenší funkčnú plochu displeja o polovicu

Klávesnica sa automaticky zachytí o hrubší plastový okraj v ktorom sa nachádza magnet. Vo výsledku teda klávesnica drží pevne a písanie sa nijak veľmi neodlišuje od písania na bežnom laptope. Rozloženie kláves je klasické, rovnako aj ich veľkosť. Trackpad je o čosi menší, no kvôli pohodlnejšiemu ovládaniu je možné použiť externú myš alebo kombináciu dotykového pera a prstov. Klávesnica, ktorá sa dobíja buď cez kábel alebo bezdrôtovo priamo z notebooku.

K spodnej časti je možné pripnúť bezdrôtovú... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, ThinkPad X1 Fold K spodnej časti je možné pripnúť bezdrôtovú klávesnicu. Vďaka magnetom drží pevne.

Lenovo s hardvérom príliš nezaujalo, no ani neurazilo. Srdcom Foldu je nízkonapäťový procesor Core i5 od Intelu, operačná pamäť s kapacitou 8 GB a 256 GB dátové úložisko. Prítomné sú len dva USB-C porty, ktoré je možné využiť na nabíjanie, pripojenie k externého monitora, slúchadiel alebo ďalších periférií. Do druhého môžete zas pripojiť externé periférie vrátane displeja či slúchadiel. Aj bez nich však hrá na svoje pomery veľmi dobre (podporuje technológiu Dolby Atmos). Vďaka 5-megapixelovej kamere ho je možné použiť aj na fotenie či telefonovanie. X1 Fold je pomerne ľahký (pod 1 kilogram) a na jedno nabitie je možné počítať s výdržou v rozpätí 6,5 až 8 hodín. Nie je to málo, no zároveň to nie je ani dychvyražajúce číslo. Vo výbave nechýba plnohodnotný Windows 10 a možnosť pripojiť sa na internet aj na cestách cez zabudovaný 5G modul. Mnohí si však kvôli finálnej cene budú musieť nechať zájsť chuť. V základnej zostave totiž cena začína na bezmála 3300 eurách.

Lenovo ThinkPad X1 Fold – cena: od 3299 eur

Hodnotenie: 8/10

Pozitíva:

  • Prvý notebook s ohybným OLED displejom
  • Kvalita displeja
  • Výborné spracovanie
  • Rôzne dizajnové detaily
  • Dobrá klávesnica a dotykové pero

Negatíva:

  • Len priemerná výdrž na batériu
  • Priemerný výkon
  • Vysoká cena
S notebookom je možné pracovať tak s...
Na zapnutom displeji nie je vidieť ohyb.
+6Lenovo ThinkPad X1 Fold je prvý hybridný...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #ohybný displej #ThinkPad #ThinkPad X1 Fold #X1 Fold