Netlifx si posvieti na užívateľov, ktorí zdieľajú svoje účty

Netflix už niektorým užívateľom zobrazil varovanie, že ak nebývajú v domácnosti s majiteľom daného účtu, musia používať vlastné predplatné.

13.03.2021 06:00
netflix, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Streamovacia služba Netflix, ktorá okrem individuálnych programov ponúka aj rodinné predplatné možno zasiahne proti užívateľom, ktorí neoprávnene zdieľajú svoje predplatné. V podmienkach používania služby sa totiž vyslovene uvádza, že jeden účet je možné zdieľať len s členmi domácnosti. Ak sa teda k jednému účtu pripájajú aj ľudia, ktorí členmi domácnosti nie sú, porušujú tým podmienky a riskujú stratu prístupu.

Ako oznámil server BBC, Netlifx už viacerým užívateľom na displeji zobrazil varovanie, že ak nebývajú s majiteľom daného účtu, je potrebné, aby pre pokračovanie v sledovaní použili vlastný účet. Netflix v súčasnosti zvažuje dôslednejšie vymáhanie dodržiavania podmienok používania, ktoré by sa dotklo aj používateľov na Slovensku. V minulosti pritom vedenie Netflixu podobné reštrikcie vylučovalo. V roku 2016 jeden z jeho zakladateľov, Reed Hastings, uviedol, že “ zdieľanie účtov je niečo, s čím sa musíme naučiť žiť, pretože existuje množstvo legitímnych dôvodov, prečo ľudia svoje heslá zdieľajú. Neexistuje červená čiara a my zostávame tam, kde sme.” O tri roky na to produktový riaditeľ Greg Peters pôvodnú rétoriku upravil keď uviedol, že spoločnosť sa bude zdieľaním hesiel zaoberať, no “nemá žiadne veľké plány pri zmene doterajších podmienok.”

Ak by Netflix predsa len zmenil názor a posvietil by si na svojich používateľov, nebolo by to nič výnimočné. Podobne postupujú aj prevádzkovatelia iný streamovacích služieb. Spotify napríklad niekoľko rokov kontroluje IP adresy, z ktorých sa užívatelia v rámci rodinného predplatného k svojim účtom prihlasujú. Ak sú príliš odlišné alebo ak užívatelia vo svojom profile nemajú nastavené rovnaké bydlisko, Spotify ich prístup k prémiovému obsahu môže obmedziť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Spotify #streamovacia služba