Samsung predstavil tri smartfóny strednej triedy. Majú nadštandardnú výbavu

Prémiovejšiu výbavu už Samsung ponúka aj v zariadeniach strednej triedy. Novinky majú 90 a 120 Hz displej a 64-megapixelový foťák.

18.03.2021 06:00
Samsung, Galaxy A72, A52 Foto:
Samsung Galaxy A52.
debata

V minulosti to boli práve smartfóny strednej triedy, na ktorých sa Samsung “vybláznil”. Častokrát obsahovali technologické inovácie, ktoré by im mohli závidieť aj vlajkové lode. Bohužiaľ tak ako rýchlo prišli aj rýchlo odišli. Juhokórejská firma pochopila čo je tajomstvom úspechu mobilov strednej triedy, vďaka čomu modely radu Galaxy A5× patria dlhodobo k jej najpredávanejším smartfónom vôbec. Namiesto bláznivých výstrelkov Samsung stavil na istotu a tri nové modely vybavil tým, čo si spotrebitelia pýtajú najviac – vyšším výkonom, kvalitným foťákom, výborným AMOLED displejom a aj rozšírenou softvérovou podporou. Práve ona bola a je slabinou mnohých smartfónov, ktoré sú zväčša po dvoch rokoch používania morálne zastarané a na odpis. Samsung prisľúbil, že novým modelom bude garantovať prísun bezpečnostných záplat až počas 4 rokov. Majitelia si budú môcť zároveň nainštalovať minimálne dve alebo tri väčšie aktualizácie Androidu.

Vyššia stredná trieda inšpirovaná vlajkovými loďami

Samsung počas utorkovej tlačovej konferencie predstavil modely Galaxy A52, Galaxy A52 5G a Galaxy A72. Ich zadná strana napovedá, že sa výrobca snažil zjednotiť dizajn s vlajkovými loďami S21, ktoré predstavil len prednedávnom. Všetky tri modely majú v obdĺžnikovej zadnej časti až štvoricu fotoaparátov – hlavný 64 Megapixelový s podporou optickej stabilizácie obrazu, širokouhlý s rozlíšením 12 Megapixelov, foťák pre meranie hĺbky ostrosti s 5 Megapixelmi a 5 Megapixelový makrofoťák pre zachytávanie veľmi blízkych objektov. Desaťnásobne zväčšiť objekty je možné len pomocou digitálneho priblíženia. Model A72 však namiesto modulu pre hĺbku ostrosti disponuje teleobjektívom s trojnásobným optickým priblížením, ôsmimi Megapixelmi a optickou stabilizáciou obrazu. V malom výreze na prednej strane sa nachádza ešte 32-Megapixelová selfie kamera.

Samsung Galaxy A52. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy A72, A52 Samsung Galaxy A52.

Hardvérovým základom u všetkých troch smartfónov je osemjadro, ktoré je len v prípade A72 o malý kus výkonnejšie. Operačná pamäť a úložisko však zostávajú rovnaké, a to 6 GB a 128 GB. Na Slovensku sa verzia s 256 GB pamäťou zatiaľ predávať nebude. Záujemcovia si však budú môcť pamäť rozšíriť pomocou pamäťovej karty microSD až o ďalší terabajt.

Samsung Galaxy A72. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy A72, A52 Samsung Galaxy A72.

Už aj 120 Hz displej

Jedno z kľúčových vylepšení prináša aj displej. U A52 a A52 5G má zhodnú veľkosť 6,5-palca, A72 je o 0,2 palca väčší. Všetky však disponujú rovnakou zobrazovacou technológiou (AMOLED) a rozlíšením (1080 × 2400 bodov). Tí, ktorí mali možnosť vyskúšať vyššiu, než štandardnú 60 Hz, obnovovaciu frekvenciu určite potvrdia, že rozdiel to je citeľný. Samsung preto telefóny vybavil 90 Hz AMOLED displejom a 5G model dokonca displejom s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. 4500 a 5000 mAh batériu je možné nabíjať aj zrýchlene pomocou technológie Fast Charging (do 25 Wattov). Jediným modelom s podporou 5G je už podľa názvu ľahko odlíšiteľný model A52 5G. Zvyšné dva modely podporujú len siete štvrtej generácie.

Ceny pre slovenský trh sú veľmi zaujímavé. Základný model Galaxy A52 stojí 349 eur, model s podporou 5G 429 eur a Galaxy A72 449 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #5G #Galaxy A52 #Galaxy A72