Takto vyzerala Zem pred 37 rokmi. Google Earth umožní cestovať v čase

Ako vyzerali miesta na Zemi pred takmer štyrmi dekádami? Služba Google Earth ponúka odpovede. Na satelitných snímkach ukazuje, ako sa rozširovali mestá, ale aj ako ubúdalo z pralesov. Cieľom je poukázať na klimatické zmeny.

18.04.2021 15:00
Google Earth, planéta Zem Foto:
Google sprístupnil najväčšiu aktualizáciu v službe Google Earth za posledné tri roky.
debata

Svet sa za uplynulých niekoľko dekád zmenil na nepoznanie. Mestá sa rozrástli raketovým tempom, no rovnako výrazne ubudlo aj pralesov či ľadovcov. Klimatická zmena sa výrazne urýchlila. Google prostredníctvom historických satelitných snímok v služieb Google Earth chce poukázať, aký vplyv má človek na zmeny na planéte. Nové rozšírenie je najväčšou aktualizáciou v službe Google Earth za posledné štyri roky.

Ak vás zaujíma, ako vyzerala Bratislava, Londýn či New York pred viac ako tromi desiatkami rokov, môžete experimentovať s časozbernými snímkami, ktoré sú dostupné priamo na webe Google Earth. Služba ponúka aj niekoľko vybraných lokalít, v ktorých vám ukáže, ako prebiehalo ničenie pralesov, ako sa menila infraštruktúra vo veľkých mestách, ako takéto veľké mestá vznikali, ale aj aký vplyv mali prírodné katastrofy na zmenu prostredia. Veľmi zaujímavé je napríklad pozorovať rozmach Dubaja alebo Las Vegas, ktoré boli ešte nedávno malými mestami obklopenými púšťou.

Google umožní cestovať čase až do roku 1984. Firma sa tiež pochválila, že archivuje až 20 petabajtov (20 miliónov gigabajtov) historických snímok. Využíva pritom databázu satelitných snímok od Nasa či z európskeho projektu Kopernik. Spracovanie dát trvalo dva milióny počítačových hodín a podieľali sa na ňom tisíce výkonných serverov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #planéta #pralesy #Google Earth #Hrdinovia klímy