Test: Porovnali sme 3 prémiové Bluetooth slúchadlá s potlačením okolitého hluku

Trojica slúchadiel sľubuje nevídaný zážitok pri počúvaní hudby. Vďaka funkcii potlačenia okolitého hluku však nájdu uplatnenie aj pri ceste vlakom či lietadlom. V dlhodobom teste sme porovnali prémiové modely obľúbených značiek.

22.05.2021 06:00
Bowers Wilkins, Bang Olufsen, Bose Foto:
Slúchadlá Bowers & Wilkins PX7(vľavo), Bose 700 (v strede), Bang & Olufsen H9i (napravo).
debata

V dlhodobom teste sme sa pozreli na “zúbok” prémiovým Bluetooth slúchadlám pre náročných poslucháčov. Najvyššie modely troch výrobcov Bower & Wilkins, Bang & Olufsen a Bose ponúkajú výnimočný dizajn, kvalitné spracovanie a materiály, vyvážený zvuk a predovšetkým funkciu potlačenia okolitého hluku (skr. ANC). Kým niektoré slúchadlá dominovali v oblasti reprodukcie zvuku, iné excelovali v komforte nosenia a v silnom potlačení hluku.

Slúchadlá (zprava) Bang & Olufsen H9i,... Foto: Tomáš Švec
Bowers Wilkins, Bang Olufsen, Bose Slúchadlá (zprava) Bang & Olufsen H9i, Bowers & Wilkins PX7, Bose 700.

Bang & Olufsen Beoplay H9i

Beoplay H9i už síce výrobca vyradil z ponuky, no nastupujúci model Beoplay HX má prakticky totožné zvukové parametre. Líši sa len podporou piatej generácie Bluetooth, vyššou výdržou a mierne vylepšeným dotykovým ovládaním, ktoré je najväčšou slabinou modelov H9 a H9i. Nepresná a veľká dotyková plocha skrátka nedokáže nahradiť fyzické tlačidlá. Krúživý pohyb či pohyb do strán je málokedy presný a namiesto úpravy hlasitosti či vypnutí režimu ANC na slúchadlách sme radšej siahli po praktickej obslužnej aplikácii. Tá je mimochodom jedna z najlepších. Ponúka napríklad aj ekvalizér, čo je niečo, čo zvyšným dvom slúchadlám v aplikácii chýba. Veľkou výhodou modelu H9i je aj vymeniteľná batéria. Je síce nepravdepodobné, že počas životnosti slúchadiel k jej výmene siahnete, no pre lepší pocit táto vychytávka poteší.

Slúchadlá Bang & Olufsen H9i. Foto: Tomáš Švec
Bowers Wilkins, Bang Olufsen, Bose Slúchadlá Bang & Olufsen H9i.

Zvuk

Kvalita reprodukcie je najsilnejšou doménou H9i. V porovnaní so slúchadlami PX7 a Bose 700 majú najviac neutrálny prednes. Veľký priestor dostali stredy a výšky, basy sú viac tlmené, avšak pri rockových nahrávkach sú bubny primerane prenikavé. Stredy sú ostré, no výšky v niektorých prípadoch až príliš výrazné. Slúchadlá ponúkajú solídny priestorový prednes. Po zvukovej stránke H9i výrazne dominovali, avšak nepodporujú štandardy aptX HD a LDAC. Kvôli konštrukcii a slabému prítlaku sa môže stať, že okolie sa do skladieb započúva spolu s vami. Funkcia ANC funguje dobre, no nedosahuje kvalít Bose a Bowers & Wilkins. Efektívne funguje najmä pri nižších frekvenciách (vlak, zvuk motora v lietadle).

Výdrž

Novší model HX má namiesto 700 mAh až 1200 mAh batériu, ktorá v kombinácii s Bluetooth 5.1 sľubuje 35 až 40-hodinovú výdrž na jedno nabitie. H9i ponúka skromnejších 18 až 23 hodín na jedno nabitie. Slúchadlá na rozdiel od Bose 700 neinformujú o aktuálnej kapacite batérie, potrebné je použiť aplikáciu. Pri aktívnom ANC režime je možné očakávať 18-hodinovú výdrž, bez neho 23 hodín. Počas dlhodobého testovania môžeme potvrdiť, že výrobca s deklarovanými hodnotami nebol ďaleko od pravdy.

Komfort

Paradoxne, napriek použitým materiálom nie sú slúchadlá pri dlhšom nosení veľmi komfortné. Most obopína hlavu bez väčšieho prítlaku, čo má na svedomí, že slúchadla pri prudšom pohybe hlavou nemusia držať na svojom mieste. Ak by však bol prítlak väčší, mušle by na ušiach tlačili oveľa viac. Náušníky sú vyrobené z pamäťovej peny a potiahnuté teľacou kožou. Nosenie je príjemné, avšak priestor pre uši je príliš malý a kvôli plytkým mušliam sú uši v priamom kontakte s plastovou výstužou nad meničom. Po troch až štyroch hodinách nosenia prestávajú byť slúchadlá pohodlné.

Bang & Olufsen H9i – cena: 399 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Bowers & Wilkins PX7

PX7 sú v súčasnosti stále najvyšším dostupným modelom z dielne britského Bowers & Wilkins, a zároveň priamym konkurentom slúchadiel H9i, respektíve ich nástupcu HX. V čom sú iné? Síce ponúkajú rovnako uzatvorený dizajn, sú však robustnejšie, pevnejšie, komfortnejšie, no aj výraznejšie. Namiesto dotykového ovládania majú časom overené fyzické tlačidlá, ktoré sú logicky rozmiestnené a ovládanie je tak intuitívne. Dvojica tlačidiel reguluje hlasitosť, hlavné “master” tlačidlo je multifunkčné a pomocou neho je možné preskakovať skladby a prijímať či odmietať telefonické hovory. Na ľavej mušli sa nachádza tlačidlo na zmenu režimu ANC – na výber je slabé, stredné, silné a žiadne filtrovanie okolitého ruchu. Aplikácia je veľmi jednoduchá, no po jej spustení je potrebné zakaždým počkať, kým deteguje slúchadlá a spojí sa s nimi. To je veľmi nepraktické a zdĺhavé. Takisto neponúka ekvalizér, no umožňuje napríklad nastavenie citlivosti automatického zastavenia prehrávania pri zložení slúchadiel z hlavy. Takisto v nej nájdete ambientné režimy na relaxovanie – to sa hodí pri dlhšom lete v lietadle.

Slúchadlá Bowers & Wilkins PX7. Foto: Tomáš Švec
Bowers Wilkins, Bang Olufsen, Bose Slúchadlá Bowers & Wilkins PX7.

Zvuk

Na naše prekvapenie bola reprodukcia výrazne “prebasovaný”. Chýbajúci ekvalizér bráni akémukoľvek prispôsobeniu posluchu a tak pri niektorých skladbách chýba väčší priestor a dôraz na výšky a stredy. Mali sme tiež pocit, že kvôli silnej basovej zložke slúchadlá “skryjú” nedokonalosti v nahrávkach. To niekomu môže vyhovovať, no pre audiofila je to veľký nedostatok. Zvuk je “zaguľatený”, basy dunivé a pri niektorých skladbách chýbajú väčšie detaily a priestorovosť. Na druhej strane, slúchadlá podporujú množstvo kódekov od aptX Adaptive, HD, Classic až po AAC a SBC. Majú tiež suverénne najväčšie meniče (43,6 milimetra) a najväčší frekvenčný rozsah (10Hz až 30 kHz).

Výdrž

Na jedno nabitie je možné očakávať až 30 hodinovú výdrž s aktivovaným ANC. To je viac než dosť. Navyše päť hodín prehrávania je možné získať len 15 minútovým rýchlonabíjaním cez USB-C kábel. Výhodou je, že slúchadlá sa s nositeľom “rozprávajú”. Pri zmene režimu ANC, zapnutí alebo pripojení k zariadeniu o tom informuje príjemný ženský hlas s britským prízvukom. Slúchadlá podporujú Bluetooth 5.0, ktorému nerobia problém ani fyzické prekážky.

Komfort

V porovnaní s Beoplay H9i sú PX7 o pár desiatok gramov ťažšie. V žiadnom prípade to nie je na prekážku. Na hlave sedia ako uliate a výrobca si dal očividne záležať na komforte pri dlhodobom nosení, čo bol hlavný nedostatok ich predchodcu, modelu PX. Prítlak je dosť silný na to, aby dokonale pasívne tesnili a mušle sú veľmi priestranné, meniče nie sú umiestnené naplocho, takže na uši nič netlačí. Vystužený hlavový most je rovnako komfortný, a tak nie je problém mať slúchadlá na ušiach nepretržite aj niekoľko hodín. Materiály, z ktorých sú vyrobené náušníky však nie sú tak komfortné ako pri H9i a ich trvácnosť je tak otázna. Našťastie sa ale dajú vymeniť.

Bowers & Wilkins PX7 – cena: 399 eur

Hodnotenie: 7/10

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Pre niekoho môže byť hneď na prvý pohľad odrážajúca vysoká obstarávacia cena slúchadiel Bose 700. Napokon výrobca sa nikdy netajil tým, že vstupuje do otvoreného boja nie s audiofilskými značkami, ale s etalónom cestovných slúchadiel od Sony. V konkrétnom prípade konkurujú približne rovnako drahému modelu Sony WH-1000XM4, o ktorom sa viacero recenzentov vyjadrilo, že pri potlačení okolitého hluku nemá konkurenta. Potvrdiť, ani vyvrátiť to nevieme, no Bose 700 sú rozhodne primeraným súperom. Majú futuristický dizajn, ktorý na rozdiel od Sony nepôsobí priveľmi plastovo. Hlavový most je vyrobený z kovu, na ktorý sa napájajú mušle so skrytým pohyblivým mechanizmom. Na pravej mušli sa nachádza malá dotyková plocha, ktorá slúži na kontrolu hlasitosti a ovládanie skladieb. Na rozdiel od H9i funguje bezchybne a presne. Okrem dotykovej plochy majú tiež tri tlačidlá, z ktorých jedno slúži na zmenu režimu ANC a druhé na aktivovanie hlasovej asistentky (podporovaná je aj Siri a Alexa).

Slúchadlá Bose 700. Foto: Tomáš Švec
Bowers Wilkins, Bang Olufsen, Bose Slúchadlá Bose 700.

Zvuk

Niekto môže namietať, no 700vky hrajú akosi zastreto. Basy nie sú úderné, výšky a stredy nie sú výrazné. Posluch je viac neutrálny, viac zaguľatený, no prázdny. Prednesu chýba viac priestoru a akéhosi “nadšenia”. Výbornou kompenzáciou je však ekvalizér, ktorý dokáže zvuk viac prispôsobiť počúvanému žánru. Samotná aplikácia je síce jednoduchá, no nájdete v nej presne to, čo potrebujete, nič viac. Krokovo (od 0 do 10) umožňuje nastaviť aj silu “odhlučnenia”. To je niečo, čo by sme privítali aj na zvyšných dvoch slúchadlách, ktoré majú len dva či tri ANC režimy. Pri najsilnejšom režime aktívneho potlačenia hluku boli Bose 700 suverénne najlepšie. Slúchadlá podporujú kódeky SBC a AAC, podpora aptX chýba.

Výdrž

Na plné nabitie sa nám podarilo zo slúchadiel získať 18 hodinovú výdrž pri aktivovanom režime ANC, čo bolo v rámci nášho porovnania najmenej. Výdrž nie je dychvyrážajúca, aj keď vďaka Bluetooth 5.0 by bolo na mieste očakávať aj pár hodín navyše. Ak už slúchadlám dochádza “šťava” je ich možné zrýchlene nabiť. Za 15 minút na nabíjačke možno získať 3,5 hodiny počúvania grátis. Okamžite po zapnutí slúchadiel hlas v slúchadlách oznámi k akému zariadeniu sú práve pripojené a aká je zostávajúca výdrž. To je veľmi praktické, rovnako ako informovanie o výdrži na základe dlhého priloženia prstu na dotykovej ploche.

Komfort

Bose 700 sú najľahším slúchadlami z testovanej trojice. Majú len 250 gramov. Napriek jednoduchému sofistikovanému dizajnu sú pohodlné, dobre držia na hlave a vytvárajú “tak akurát” tlak na uši. Umiestnenie meničov je takisto veľmi dobre prispôsobené na dlhodobé nosenie. Mušle sú hlboké a jediné, čo vás pri dlhom počúvaní hudby bude trápiť je pot. Hlavový most je vystužený na omak príjemným materiálom pripomínajúcim kožu, avšak jeho trvácnosť je otázna. Takisto náušníky sú vyrobené zo syntetickej kože, ktorá je o čosi menej odolná než teľacia koža.

Bose 700 – cena: 349 eur

Hodnotenie: 8/10

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bose #slúchadlá #Bluetooth #ANC #Bang Olufsen #Bowers Wilkins