Test: Slúchadlá Philips Fidelio X3 majú skvelý zvuk, no aj zopár nedostatkov

Ich polootvorená konštrukcia vám pri počúvaní odoprie súkromie. Slúchadlá Philips Fidelio X3 sa však odvďačia vyváženým neutrálnym zvukom.

25.05.2021 06:00
Philips, Fidelio X3, slúchadlá Foto:
Slúchadlá Philips Fidelio X3.
debata (6)

Ak patríte medzi ľudí, pre ktorých je hudba pôžitkom, určite pri kúpe slúchadiel nešetríte. Napokon, ponuka je pestrá už aj v kategórii slúchadiel s cenou nad 300 eur. Vyskúšali sme polootvorené slúchadlá Philips Fidelio X3, ktoré patria k tomu lepšiemu audiofilskému priemeru. Objavili sme však aj niekoľko nedostatkov, ktoré by mali záujemcovia pred kúpou brať do úvahy.

V prvom rade, Fidelio X3 nie sú malé a ani prenosné slúchadlá. Hodia sa skôr na počúvanie hudby v súkromí a na mieste, kde svojimi obľúbenými interpretmi nebudete rušiť okolie. Prečo? Ich polootvorená konštrukcia s perforovanou zadnou časťou za meničmi zvuk od okolia vôbec neizoluje. Ktokoľvek, kto sa nachádza v blízkosti môže počuť hudbu s takmer s rovnakou intenzitou ako ten, kto má slúchadlá na hlave.

Masívne slúchadlá na domáce počúvanie hudby

Dizajn slúchadiel je veľmi jednoduchý. Masívny kovový hlavový most sa zdá byť extrémne odolný a vytvára primeraný tlak na uši. Hlavu v hornej časti stabilizuje sekundárny flexibilný most, ktorý sa plne prispôsobí. Mušle sú veľmi priestranné a vďaka penovým náušníkom s plyšovou látkou sa uši v slúchadlách takmer vôbec nepotia. To sa len tak nevidí. Na druhej strane, plyš je magnetom na prach a ak slúchadlá po použití neodkladáte do vrecka ale len položíte na stôl, po pár dňoch zistíte, koľko prachu v domácnosti máte. Celkovo však Fidelio X3 prinášajú nevídaný komfort aj pri dlhšom nosení.

Slúchadlá Philips Fidelio X3. Foto: Tomáš Švec
Philips, Fidelio X3, slúchadlá Slúchadlá Philips Fidelio X3.

Radšej s externým zosilňovačom

Kým slúchadlá nepoužívate, môžete získať dojem, že extrémne dlhý, hrubý opletený kábel, ktorý sa prípája k obom mušliam, je veľkou devízou. Opak je pravdou. Slúchadlá síce môžete mať pripojené k zosilňovaču vzdialenému dva metre, no akýkoľvek pohyb hlavou budete počuť zreteľnejšie než kedykoľvek predtým. Kábel do slúchadiel prenáša všetky zvuky a tak vám nezostane nič iné, len nehybne sedieť alebo ležať a vychutnať si tak kvalitnú reprodukciu.

Silnou stránkou slúchadiel je zvukový prednes. Dôležité je však upozorniť, že bez zosilňovača zo slúchadiel nevyžmýkate maximum. Až kvalitný zosilňovač ich dokáže primerane “vybudiť”. Zvukový profil je neutrálny, veľmi vyvážený, bez väčšieho akcentu na dunivú basovú zložku. Oveľa viac sa slúchadlá hodia na počúvanie klasickej či džezovej hudby. Reprodukcia stredov je vynikajúca, pri výškach (najmä pri gitarových sólach) môžu byť tóny príliš ostré. Reprodukcia je však veľmi dobre zasadená do priestoru vďaka čomu poľahky lokalizujete bubeníka, huslistu, speváka aj človeka v hľadisku, ktorý si práve zakašľal.

Philis Fidelio X3 – cena: 299 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • Vyvážená, neutrálna reprodukcia
  • Komfortné, aj viachodinové, nosenie
  • Dĺžka kábla

Negatíva

  • Plyšové mušle zachytávajú prach
  • Hrubý kábel prenáša akékoľvek rušenie

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slúchadlá #Philips #Fidelio X3