Test: Vyskúšali sme čelovku s extrémnou svietivosťou a s Bluetooth konektivitou

Čelovka Ledlenser H19R Signature ponúka bohaté príslušenstvo, vysokú výdrž a aj ovládanie cez mobilnú aplikáciu, ktorá ju dokáže kompletne preprogramovať. Za prémiové zariadenie si však záujemca priplatí.

31.05.2021 08:00
Ledlenser H19R Signature, čelovka Foto:
Čelovka Ledlenser má hmotnosť až 374 gramov.
debata

Čeloviek, ktoré ponúkajú svetelný tok viac ako 3500 lúmenov je na trhu ako šafranu. Drvivá väčšina ponúka skromnejšie parametre, ktoré vyvažujú ich dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Nám sa do rúk dostala výnimočná čelovka od firmy Ledlenser, ktorá ponúka až 4000 lúmenov a je plne programovateľná prostredníctvom Bluetooth. Jej vysoká cena však napovedá, že nie je pre každého.

Súčasťou balenia je veľké množstvo príslušenstva. Foto: Tomáš Švec
Ledlenser, čelovka, H19R Signature Súčasťou balenia je veľké množstvo príslušenstva.

Ledlenser H19R Signature je v súčasnosti najvyšším a aj najdrahším modelom nemeckej firmy, ktorá vyrába čelovky od roku 1993. Je akousi nadstavbou oproti modelu H19R Core, ktorý neobsahuje doplnkové príslušenstvo, má o 500 lúmenov nižšiu maximálnu svietivosť a chýba mu aj podpora Bluetooth. Niekto by mohol namietať, že Bluetooth je zbytočným doplnkom v tak jednoduchom zariadení, akým je čelová lampa. Nie je tomu tak. Sami sme sa presvedčili, že bezdrôtové prepojenie s mobilnou aplikáciou má zmysel.

Bohaté príslušenstvo vrátane diaľkového ovládača

Čelovka je zabalená v prenosnom puzdre, do ktorého sa okrem vysokokapacitnej batérie zmestilo aj množstvo adaptérov, ktoré z nej robia univerzálneho pomocníka. Súčasťou je kolíska na prepojenie lampy a batérie, adaptér na helmu, bicykel, Go Pro, tripod, diaľkový ovládač na Bluetooth, predlžovací kábel a univerzálny nabíjací magnetický kábel. Obzvlášť sme ocenili predlžovací kábel vďaka ktorému nie je potrebné mať batériu pripnutú neustále na hlave, ale je možné ju odložiť napríklad do ruksaku. Čelovka spolu s batériou má totiž hmotnosť až 374 gramov. To nie je ani náhodou málo a na behanie či iné športové aktivity sa skrátka nehodí. Už pri dlhšom nosení je preto potrebné počítať s miernym diskomfortom v oblasti čela. Veľká a ťažká batéria má však zmysel kvôli vysokej výdrži na jedno nabitie. Navyše batériu je v nej možné nielen dobíjať ale aj vymieňať. Napriek tomu si H19R Signature udržiava vysokú vodeodolnosť na úrovni IP58. Odolať by mala ponoreniu do 1,5 metrovej vody po dobu 30 minút. V praxi to ale znamená napríklad odolnosť proti silnému dažďu.

V akumulátore je podľa potreby možné vymeniť aj... Foto: Tomáš Švec
Ledlenser, čelovka, H19R Signature V akumulátore je podľa potreby možné vymeniť aj batériu.

V prednej časti čelovky sa nachádzajú dve univerzálne LED svetlá (a signalizačné červené svetlo) využívajúce nový typ tzv. Multi-core Optics šošoviek, ktoré majú rovnomernejšie rozložiť svetelný lúč. Kým jeden z reflektorov je bodový s dosvitom až 330 metrov, druhý je širokouhlý, ktorý oceníte napríklad pri nočných prechádzkach lesom alebo turistike. Na prepínanie medzi reflektormi slúži trojica tlačidiel, ktorými je možné zapnúť jedno, či druhé alebo ich za cenu nižšej výdrže aj skombinovať. Svetlo je chladné biele s teplotou 6000 až 7500 Kelvinov. Svetelný tok sa pohybuje medzi 200 až 1800 lúmenmi a pri tzv. boost režime až 4000 lúmenov. Pri najnižšej intenzite svetla je možné očakávať výdrž na úrovni 20 hodín, pri 1800 lúmenoch 3,5 hodiny. Mobilná aplikácia ponúka pridanú hodnotu aj pri kontrole aktuálneho stavu batérie. Cez aplikáciu napríklad zistíte, že vám zostáva ešte 40 percent kapacity, kým s malými LED diódami na batérii môžete približný stav len odhadnúť. Veľmi sme ocenili aj technológiu Optisense, ktorá meria úroveň svetla v okolí a upravuje intenzitu reflektora. Pri bežnom použití to oceníte napríklad keď sa priblížite k budove s bielym múrom alebo k stromu, ktoré by mohli svetlo spätne odrážať a oslepiť vás.

Mobilná aplikácia je viac než užitočná

Späť k spomínanému Bluetooth pripojeniu. Aký je jeho prínos? Cez mobilnú aplikáciu Ledlenser Connect je totiž možné čelovku preprogramovať tak, že nezostane kameň na kameni. Štandardné tri svietiace režimy je možné ľubovoľne zmeniť. Napríklad tak, že po jednom stlačení sa aktivuje bodové svetlo na 50%, po dvoch stlačeniach zas bodové na 20% a širokouhlé na 80%. Po preprogramovaní svietiacich režimov môžete naplno využiť potenciál externého Bluetooth ovládača.

Súčasťou balenia je veľké množstvo príslušenstva.
V akumulátore je podľa potreby možné vymeniť aj...
+7Čelovka Ledlenser má hmotnosť až 374 gramov.

Ledlenser H19R Signature – cena: 299 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • množstvo príslušenstva
  • extrémny výkon 4000 lúmenov
  • dosvit do 330 metrov
  • výdrž na batériu
  • možnosti ovládania cez Bluetooth

Negatíva

  • veľmi vysoká hmotnosť
  • cena

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LED #Ledlenser #čelovka #športová výbava