Huawei ukázal hodinky s meraním teploty a prepojený systém Harmony OS

Hodinky Huawei Watch 3 používajú nový operačný systém Harmony OS. Nositeľovi zmerajú aj teplotu a vypočítajú hladinu cukru v krvi.

03.06.2021 06:00
Huawei, Watch 3, Harmony OS Foto:
Nové hodinky Huawei Watch 3.
debata (1)

Radšej pomaly a premyslene. Huawei je pri prechode k vlastnému operačnému systému Harmony OS opatrný. Nechce vzbudiť veľkú vlnu nevôle a zneistenia, ktoré by so sebou priniesla migrácia z dlhodobo používaného Androidu. Namiesto toho sa firma pokúša vzbudiť u ľudí zvedavosť a záujem poukazovaním na nedokonalosti Androidu, ktoré má napraviť systém HarmonyOS. Jeho úlohou má byť zjednotenie všetkých zariadení pod jeden ekosystém, podobne ako je tomu napríklad u konkurenčného iOS od Apple.

Huawei o svojom operačnom systéme Harmony OS hovoril už dávno pred zavedením amerických sankcií. V skutočnosti to však boli práve sankcie, ktoré urýchlili jeho vývoj a rozšírili plánované nasadenie. Namiesto jednoduchej elektroniky má tak Harmony OS potenciál stať sa hlavným systémom vo všetkých zariadeniach, vrátane smartfónov, aj keď firma o tom zatiaľ otvorene nehovorí.

Harmony OS prepojí viacero zariadení v rámci ekosystému

Tlačová konferencia, ktorú Huawei vysielal celosvetovo, namiesto nových smartfónov s Harmony OS ukázala, ako budú zariadenia v rámci tohto operačného systému navzájom spolupracovať. Napríklad súbory a multimédiá bude možné jednoducho presúvať a zdieľať z jedného zariadenia na druhé. “Napríklad, ak chcete večer pozerať film, stačí otvoriť ovládací panel a presunúť ikonu inteligentnej obrazovky na ikonu telefónu. Film “preskočí” z telefónu priamo na televízor. Ak používate bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 4, môžete ikonu slúchadiel potiahnuť na ikonu telefónu. V tom okamihu sa film prehrá na vašej inteligentnej obrazovke a zvuk nasmeruje do vašich slúchadiel,” vysvetľuje firma a chváli sa tým, že Harmony OS reaguje úplne rovnako v novom ako aj staršom mobile.

Hodinky Watch 3 odmerajú aj telesnú teplotu

Na nové zariadenia Huawei predsalen nezabudol, aj keď nový smartfón zatiaľ nepredstavil. Priestor dostali hodinky Huawei Watch 3 a tablet MatePad Pro. Hodinky majú zakrivenú obrazovku a puzdro z nehrdzavejúcej ocele. Pribudla tiež otočná korunka s haptickou odozvou snímajúca rôzne úrovne tlaku. Watch 3 sú postavené na systéme Harmony OS a disponujú teplotným senzorom, ktorý dokáže zmerať telesnú teplotu a vypočítať glukózu v krvi. Na jedno nabitie hodinky vydržia až 21 dní. Na Slovensku sa začnú predávať v júli za cenu 389 eur (Watch 3) a 429 eur (Watch 3 Pro). Tablet MatePad Pro disponuje obrovským 12,6-palcovým OLED displejom s veľmi tenkým rámikom, vďaka čomu displej zaberá až 90 percent plochy. Tablet bude firma predávať v Európe, no jeho príchod na Slovensko zatiaľ plánovaný nie je.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Harmony OS #Watch 3