Samsung predstavil novú generáciu skladacích mobilov. Prekvapili aj cenou

Nové telefóny Galaxy Z Fold3 5G a Z Flip3 5G majú pevnejšiu konštrukciu, odolnejší displej a cenu, ktorá ich priblížila k ‘bežným’ vlajkovým lodiam.

11.08.2021 19:52
Samsung, Galaxy Z Fold3 5G Foto:
Samsung Galaxy Z Fold3 5G.
debata

Asi len málokto očakával, že vývoj ohybných OLED displejov bude mať tak rýchly spád. Ešte pred dvoma rokmi boli skôr výkladnou skriňou výrobcov, ktorí navzájom napínali svaly a ukazovali, čo všetko dokážu. Dnes už je tomu inak. Samsung v týchto dňoch predstavil novú generáciu skladacích smartfónov s ohybným displejom, ktoré sú síce stále drahé, no nie nedostupné. “Vyklápačka” Galaxy Z Flip3 5G s cenou 1049 eur je toho dôkazom.

Odolnejší displej a zaujímavá cenovka

Galaxy Z Flip3 5G má 6,7-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2640 × 1080 bodov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Na vonkajšej strane mu sekunduje pohotovostný 1,9-palcový displej, ktorý zobrazí základné informácie bez potreby rozkladania veľkého displeja. V porovnaní s predošlou verziou je až štvornásobne väčší. Použiť ho tak možno aj na ovládanie hudby, kontrolu kalendára alebo e-mailov. Samsung si oveľa lepšie poradil aj s kĺbom, ktorý ohýba displej. Mal by byť nielen masívnejší, ale aj odolnejší, rovnako ako displej samotný.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Foto: Samsung
Galaxy Z Flip3 5G, Samsung Samsung Galaxy Z Flip3 5G.

Čo do hardvéru, ten patrí k vyššej triede, no napríklad 12 GB operačnej pamäte alebo 512 GB úložisko by ste u Flip3 hľadali márne. Mobil ponúka 8 GB operačnej pamäte a 128, respektíve 256 GB úložisko. Procesor má osem jadier a vyrábaný je najnovšou 5-nanometrovou technológiou. Po roztvorení sa v kruhovom výreze nachádza 10-Megapixelový fotoaparát. Na vonkajšej strane je prítomná dvojica 12-Megapixelových foťákov, s ktorých jeden je ultraširokouhlý, druhý širokouhlý s optickou stabilizáciou, avšak bez optického priblíženia. K dispozícii je len 10-násobný digitálny zoom.

Samsung ukryl foťák pod displej

Po stránke inovácií je oveľa zaujímavejšia vlajková loď Galaxy Z Fold3, ktorá má byť nástupcom vlajkových lodí Note. Na rozdiel od kompaktného “véčkového” Flipu sa otvára ako kniha a vďaka dvojici displejov funguje ako klasický smartfón a aj tablet. Po zložení má užívateľ k dispozícii 6,2-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2268 × 832 bodov a s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Po roztvorení je zas možné využívať priestranný 7,6-palcový 120 Hz displej s rozlíšením 2208 × 1768 bodov. Samsung si dal záležať aj na tom, aby užívateľa pri práci či sledovaní multimédií nerušil kruhový priestrel na fotoaparát. Ten elegantne ukryl priamo pod displej, takže je takmer neviditeľný.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Foto: Samsung
Galaxy Z Fold3 5G, Samsung Samsung Galaxy Z Fold3 5G.

Podobne ako pri Flipe má aj Fold3 odolnejší displej, ktorý by mal lepšie odolať škrabancom. Samsung zdokonalil aj pero S Pen, ktoré je dostupné v dvoch verziách. Kým jedna je určená na bežné písanie textu a kreslenie, druhú možno použiť aj na ovládanie mobilu gestami. Perá majú špeciálny silikónový hrot, ktorý nepoškriabe displej. Perá si je možné zakúpiť samostatne za 49 a 99 eur. Podobne je to aj s 25-Wattovou nabíjačkou, ktorá nie je súčasťou balenia.

Na Slovensku len s 512 GB verziou

Fold3 má takisto prémiový hardvér. Okrem osemjadra je dodávaný výhradne s 12 GB operačnou pamäťou a na Slovensku s 512 GB úložiskom. Zadné trojité foťáky majú zhodne po 12 Megapixelov a kým jeden ponúka ultraširokouhlú šošovku, druhý má širokouhlú optiku a tretí je zas určený na fotenie do diaľky, avšak len s dvojnásobným stabilizovaným optickým priblížením. Samsung takisto použil úplne novú generáciu ochranný skiel na šošovky foťáku od firmy Corning, ktoré vynikajú zlepšenou priepustnosťou svetla.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Foto: Samsung
Galaxy Z Fold3 5G, Samsung Samsung Galaxy Z Fold3 5G.

Telefóny je v súčasnosti možné len predobjednať. Oficiálny začiatok predaja je naplánovaný na 27. august. Galaxy Z Flip3 5G bude dostupný v čiernej, zelenej a fialovej a krémovej farbe vo verzii so 128 a 256 GB úložiskom a s cenou 1049, respektíve 1099 eur. Vlajková loď Galaxy Z Fold3 5G bude v predaji v zelenej, čiernej a striebornej farbe s 512 GB pamäťou za 1899 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Galaxy #Z Fold3 5G #Z Flip3 5G