Viac ako polovica používateľov sa k e-knihám najčastejšie dostane cez služby digitálnych knižníc

Viac ako polovica používateľov (54,59 percenta) sa k e-knihám najčastejšie dostane cez služby digitálnych knižníc. Početná je aj tá skupina (41,56 percenta), ktorá ich kupuje v komerčných obchodoch.

26.08.2021 16:00
debata

Vyplýva to z výsledkov európskeho dotazníkového prieskumu o využívaní digitálnych kníh, do ktorého sa zapojilo jedenásť krajín vrátane Slovenska. Na svojej stránke ich zverejnilo Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). Ide o aktivitu medzinárodného projektu EODOPEN zameraného na sprístupnenie kníh 20. a 21. storočia v digitálnej podobe, v ktorom CVTI SR zastupuje Slovensko.

apple magsafe, nabíjačka, Apple Čítajte aj EÚ možno zatlačí na výrobcov mobilov aby zjednotili nabíjacie konektory

Organizátori v prieskume zistili, že zhruba 86 percent respondentov preferuje, ak si môže e-knihu stiahnuť do svojho zariadenia a čítať ju offline. Nad 57 percent užívateľov väčšinou číta e-knihu od začiatku do konca a takmer 38 percent číta iba kapitoly a strany, ktoré ich zaujímajú. CVTI SR tiež konštatovalo, že 60 percent respondentov číta v rámci jedného sedenia dlhšie ako 30 minút. „Najpreferovanejším zariadením na prístup k e-knihám a ich čítanie je notebook a smartfón. V o niečo menšej miere čitatelia používajú čítačky a tablet,“ zhodnotilo.

Podľa používateľov by mala mať e-kniha okrem možnosti stiahnutia a uloženia aj plnotextové vyhľadávanie a prehľadávanie (browsing). Tiež zväčšovanie textu či obrazu (zooming) a pagináciu (číslovanie strán). Ako problémy vnímali respondenti nedostupnosť plných textov, pagináciu, nejednoznačný systém navigácie či špecifický softvér potrebný na čítanie. Medzi menej časté problémy sa zaradil neresponzívny dizajn, export poznámok, komentárov a zvýraznení a aj nedostupnosť doplnkových funkcií e-kníh.

hudba, počúvanie, spotify, apple, beats, slúchadlá, relax, Čítajte aj Google vďaka umelej inteligencii dokáže prehrávať hudbu aj cez 2G sieť

Tomáš Fiala z CVTI SR priblížil, že prieskum sa konal od 20. apríla do 30. júna 2020 v jedenástich krajinách. Dodal, že do záverečného vyhodnotenia boli zahrnuté dáta od 1 718 respondentov, ktorí odpovedali aspoň na 80 percent otázok. Najväčšiu skupinu tvorili študenti a s menším podielom ich nasledovali zamestnanci knižníc a akademickí pracovníci.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #prieskum #e-knihy #digitálne knižnice