Google Mapy už lokalizujú aj lesné požiare a ich rozsah

Medzi hlavnými vrstvami na Mapách Google pribudne vrstva lokalizujúca lesné požiare. Zobrazí aj ich aktuálny rozsah s hodinou presnosťou.

04.10.2021 07:00
Google, Tree Canopy Foto:
Google rozširuje Mapy o nové funkcie. Zobrazí zeleň v mestách a lesné požiare.
debata (2)

Klimatické zmeny so sebou prinášajú aj čoraz väčší počet veľkých lesných požiarov. Typickým príkladom sú uplynulé dva roky, kedy v dôsledku sucha a horúceho počasia vznikali rozsiahle lesné požiare takmer na dennom poriadku. Najviac postihnuté pritom boli oblasti v Austrálii, na západnom pobreží Spojených štátov či v južných častiach Európy. Google sa aj preto rozhodol, že vo svojich mapách bude zobrazovať dodatočnú vrstvu s detailnými informáciami o aktuálnych lesných požiaroch a ich rozsahu. Vrstva by sa vo vybraných krajinách mala zobrazovať hneď vedľa ponuky so satelitnými snímkami a dopravnou vrstvou.

Google v súčasnosti spolupracuje s Austráliou ako aj vládnymi agentúrami v ďalších krajinách, ktoré by mu mali poskytnúť potrebné dáta. Tie bude následne Google pravidelne do Máp dopĺňať tak, že informácie o lesných požiaroch budú môcť užívatelia získať s hodinovou presnosťou. Zobrazovať by sa mali takisto detaily o oblasti, ktorú požiar postihol, ako aj o spáleniskách. Vrstva by sa mala začať automaticky zobrazovať najprv obyvateľom Spojených štátov a Austrálie používajúcich Android, a to už v priebehu najbližších dní. Pre používateľov iOS a macOS bude vrstva dostupná v priebehu októbra.

Firma takisto oznámila, že rozšíri možnosti nástroja Tree Canopy, ktorý predstavila ešte v roku 2020. Jeho cieľom je na Mapách zobraziť aktuálne zalesnenie obývaných oblastí vo veľkých mestách. Užívatelia tak budú môcť zistiť, koľko zelene má ich mesto. Cieľom je rozšíriť službu z 15 až na 100 svetových miest. Google by podľa vlastných slov chcel týmto spôsobom upozorniť na slnkom rozpálené miesta, ktorým chýba prirodzený tieň. Mestám by tieto dáta mohli pomôcť pri urbanistickom plánovaní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #lesné požiare #Mapy Google