Apple predstavil nové MacBooky so zarážajúcim výkonom aj cenou

Dlhoočakávané MacBooky Pro nesklamali. Ponúkajú ultimátny výkon a na scénu sa vrátila “stará” klávesnica bez OLED displeja, HDMI port a aj čítačka pamäťových kariet. Cena takisto atakuje nové maximá.

19.10.2021 07:00
MacBook Pro, Apple Foto:
Nový MacBook Pro (2021).
debata (8)

Nebolo tomu tak vždy. Notebooky MacBook Pro na jednej strane ponúkali vysoký výkon a hardvér aj pre tých najnáročnejších, no základná verzia takmer zakaždým ponúkala niekoľko kompromisov, výmenou za nižšiu cenu. Po novom však Apple zmenil prístup a nové MacBooky už latku podliezať nebudú. Dvojica 14 a 16-palcových MacBookov Pro ponúka extrémne vysoký výkon a vynikajúci displej. Pre používateľov citlivejších na cenu však naďalej zostáva v ponuke aj minuloročný 13-palcový model.

j AZ3o Gx Q-640x400 Čítajte aj Potápač našiel na dne mora meč z obdobia križiackych výprav

Zmeny, na ktoré bolo treba čakať

Keď Apple v roku 2016 predstavil Touch Bar (OLED displej namiesto horného radu funkčných kláves), musel začať reagovať na množiacu sa kritiku, ktorá ani po rokoch neustávala. Rušivý OLED pás mnohým prekážal, nehovoriac o absencii tlačidla Escape v ľavom hornom rohu. Apple sa v roku 2020 pokúsil o reparát a k displeju opäť pridal aj fyzické tlačidlo. Mnohým táto náplasť ale nestačila. Až rok 2021 priniesol veľkú zmenu, ktorá vlastne nie je ničím iným, len návratom k starým dobrým časom, kedy klávesnica nebola určená na experimenty. Nové MacBooky opäť disponujú klasickou klávesnicou bez dotykového displeja. Cestovanie späť v čase preto nemožno v tomto prípade chápať spiatočnícky, ale skôr ako ústretový krok voči profesionálom.

Do MacBookov Pro sa vrátila stará klávesnica... Foto: Apple
MacBook Pro, Apple Do MacBookov Pro sa vrátila stará klávesnica bez OLED displeja.

Rovnako ústretovo možno chápať aj návrat k nabíjaciemu portu MagSafe, vďaka ktorému je možné nabíjať MacBooky aj zrýchlene. Na scénu sa pomerne nečakane vrátil aj HDMI port a čítačka pamäťových kariet. To všetko je k dispozícii spolu s tromi USB-C/Thunderbolt portmi a audio-jackom pre pripojenie slúchadiel.

sav Čítajte aj Na EXPO v Dubaji sa predstavuje aj SAV "Vesmírnym týždňom"

Výkon na úrovni výkonných stolových počítačov

Spolu s novými MacBookmi Apple predstavil aj vlastné výkonné procesory M1 Pro a M1 Max (namiesto avizovaného M2). Kým M1 Pro ponúka 8 alebo 10-jadrov pre procesor a 16 jadier pre grafickú časť, ultimátny M1 Max sa pýši až 10-timi jadrami, 24 alebo 32 grafickými jadrami a podporou až pre 64 GB operačnej pamäte. Základný model s procesorom M1 Pro ponúka 16 GB operačnej pamäte, čo je samo o sebe dvojnásobok v porovnaní s minuloročným modelom. Inak tomu nie je ani pri veľkosti disku. Kapacita disku sa takisto zvýšila na slušných 512 GB. To je v porovnaní so zahanbujúcimi 120 gigabajtami z roku 2019 skutočným skokom vpred.

Nový MacBook Pro má mierne pozmenený dizajn. Foto: Apple
MacBook Pro, Apple Nový MacBook Pro má mierne pozmenený dizajn.

Notebooky majú aj nový dizajn, ktorý môže niekomu pripadať staromódne. V skutočnosti je však veľmi funkčný. Rohy sú hranatejšie a displej má tenšie okraje, takže sa do 13-palcového tela zmestila až 14-palcová uhlopriečka. Podobne je tou aj pri 16-palcovom modeli v tele 15-palcového MacBooku. Menší z dvojice má hrúbku 15,5 milimetrov a hmotnosť 1,6 kilogramu a väčší hrúbku 16,8 milimetrov pri 2,1 kilogramoch čistej váhy. Pod hliníkovým šasi sa tiež ukrýva dômyselnejšie chladenie s vyššou účinnosťou.

Výrez v displeji už aj v notebooku

Displej nevyužíva OLED panel ale upravenú mini-LED technológiu, ktorá sa podaním farieb k OLED výrazne približuje, je však z dlhodobého hľadiska spoľahlivejšia. Vďaka novinke s názvom ProMotion displej ponúka dynamickú obnovovaciu frekvenciu až do 120 Hz, čo sa len tak medzi notebookmi nevidí, rovnako ako maximálna svetelnosť do 1600 nitov. Kameru už tentokrát Apple nedokázal ukryť do rámčeka, preto ju musel vložiť do stredového výrezu podobného výrezu v iPhone. Kamera má väčší senzor, širokouhlú optiku a Full HD rozlíšenie.

Facebook / WhatsApp / Instagram / Čítajte aj Facebook chce vytvoriť 10 000 pracovných miest v EÚ na vybudovanie metaverza

Doslova celodenná výdrž je už realitou

Mnohých určite zaujíma aj výdrž na nabitie. Apple síce oficiálne hodnoty neuvádza, no výdrž ukryl pod formulku “prehrávanie videa”. 14-palcový model dokáže prehrávať video 17 hodín a 16-palcový až 21 hodín. Pritom ešte minulý rok bol tento pomer opačný kvôli menej úspornému Intel procesoru v 16-palcovom modeli. Poteší tiež podpora zrýchleného nabíjania. S 96 a 140-Wattovou nabíjačkou je možné batériu nabiť na polovicu už v priebehu 30 minút.

Výkonným parametrom zodpovedá aj cena. Tá pri základnom 14-palcovom modeli začína až na 2249 eurách. Záujemcovia o 16-palcový model budú musieť siahnuť ešte hlbšie do vrecka a vyloviť z neho minimálne 2749 eur. Najvýkonnejší variant s procesorom M1 Max a 16-palcovým displejom začína na závratnej cene 3849 eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #MacBook Pro