Google predstavil progresívne mobily Pixel 6. Nechcú zaujať výkonom, ale funkciami

Firma si myslí, že súťaž, kto vyrobí najvýkonnejší mobil, musí raz skončiť. Nové vlajkové lode Pixel 6 nie sú zaujímavé výkonom, ale funkciami vrátane umelej inteligencie.

21.10.2021 08:00
pixel 6, google Foto:
Telefóny Pixel 6 ukazujú, čo dokáže umelá inteligencia.
debata (1)

Vlastné procesory vyrába Apple, Huawei a najnovšie aj Google, ktorý ich predstavil spolu s novými smartfónmi z rodiny Pixel 6. Procesor Tensor nevyniká výkonom, ale spôsobom, akým spracováva dáta a posúva ich umelej inteligencii a strojovému učeniu. Čosi podobné Google už v minulosti demonštroval pri algoritmom upravovaných fotografiách. Nový procesor dokáže napríklad z fotky vymazať rušivé elementy – napríklad okoloidúceho človeka, ktorý pokazil inak podarený autoportrét. Pokročilé algoritmy tiež dokážu upravovať obraz “za behu”. Ak napríklad telefonujete so zapnutou kamerou, systém sa postará, aby vaša tvár nebola nikdy rozostrená, nech sa už akokoľvek hýbete. Takéto prepočty a úpravy dokáže procesor robiť priamo v telefóne, bez pripojenia na internet.

Väčší dôraz na prínos umelej inteligencie

Zaujímavý je aj dizajn nových mobilov. Namiesto kamier umiestnených “nenápadne” v niektorom z rohov zadnej časti ich Google umiestnil takmer do stredu do veľkého vyvýšeného obdĺžnika. Oba modely majú hlavný foťák s rozlíšením 60 Megapixelov a sekundárny s 12 Megapixelmi a ultraširokouhlou optikou. Variant Pro ponúka navyše tretí foťák so 48 Megapixelmi a štvornásobným optickým priblížením. Má takisto väčšiu pamäť, 6,7-palcový displej s vyšším rozlíšením a podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. Ponúka aj prednú kameru s podporou natáčania videí v 4K rozlíšení, kým Pixel 6 disponuje len Full HD kamerou. Aj jeho displej s veľkosťou 6,4 palcov má o čosi nižšie rozlíšenie (2400 × 1080 bodov oproti 3120 × 1440 bodom v modeli Pro) a 90 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorá je však stále v tejto cenovej kategórii nadštandardom. Dáta sa ukladajú na 128 alebo 256 GB úložisko, bez možnosti rozšírenia.

Rozdiel medzi modelmi Pixel 6 a Pixel 6 je v... Foto: Google
Google, Pixel 6, smartfón Rozdiel medzi modelmi Pixel 6 a Pixel 6 je v cene, veľkosti a aj vo foťákoch.

Google je pritom známy aj tým, že sa snaží ponúknuť čo najlepší pomer ceny a výkonu. Jeho vlajkové lode preto neatakujú taký cenový strop ako konkurencia. Priemerná cena telefónov Pixel sa pohybuje okolo hranice 700 eur, čo je mnohokrát len polovica ceny konkurenčných modelov. V prípade Pixel 6 cena začína na 649 eurách (model Pixel 6) a 899 eurách (Pixel 6 Pro).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Google #smartfón #umelá inteligencia #Pixel 6