Oppo s novým mobilom s ohybným displejom 'vytrelo zrak' konkurencii

Je podobný ohybnému mobilu Galaxy Z Fold od Samsungu, no má niekoľko vlastností, ktorými sa zatiaľ žiaden iný skladací mobil pochváliť nemôže. Oppo novinku s názvom Find N údajne vyvíjalo až tri roky.

17.12.2021 08:00
Oppo, Find N, smartfón, mobilný telefón, ohybný... Foto:
Novinka s ohybným displejom od čínskej firmy Oppo s názvom Find N.
debata

Kto v minulosti pochyboval o tom, či sa mobily s ohybným displejom na trhu uchytia, dnes už pochybovať nemusí. Väčšina veľkých výrobcov sa rozhodla pochváliť s vlastným skladacím mobilom, ktorý už neslúži len na “parádu.” Prelomové bolo najmä rozhodnutie Samsungu, ktorý pred pár mesiacmi predstavil druhú generáciu skladacieho “véčka” so zarážajúco nízkou cenou tisíc eur. Áno, nie je to málo, no stačí si uvedomiť, že veľké množstvo ľudí je ochotných za mobil zaplatiť aj o niekoľko stoviek eur viac.

Mobily s ohybným displejom ešte stále nie sú úplne bežné, no rozhodne to už nie sú jeden či dva modely, z ktorých by si musel záujemca vyberať. So svojou novinkou sa v týchto dňoch pochválilo aj čínske Oppo, ktoré na vývoji mobilu Find N pracovalo údajne od roku 2018. Finálnej verzii predchádzalo šesť rôznych konceptov, ktoré firma postupne zdokonaľovala. Mobil disponuje 7,1-palcovým štvorcovým displejom s pomerom strán 9:8.4 so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Tento pomer strán, hoci neštandardný, je veľmi praktický. Nie je totiž potrebné mobil rôzne otáčať. Pod displejom sa na oboch stranách nachádzajú dva stereo reproduktory, ktoré podľa prvých recenzentov hrajú nadpriemerne dobre.

Až 200-tisíc ohybov a špeciálny mechanizmus

Oppo síce používa displej vyrábaný Samsungom, no prispôsobilo ho svojim potrebám. Chránený je špeciálnou vrstvou zo skla, ktorého bolo testované na 200-tisíc ohybov. Rovnako sú na tom aj mobily od Samsungu. Komu by sa málilo, nemusí zúfať. Takýto počet ohybov výrazne prekonáva životnosť mobilu a pri 200-tisícom ohybu už bude mobil tak či tak morálne zastaraný. Stredná časť displej nemá mať tak viditeľný ohyb ako iné smartfóny. Vďaka za to špeciálnemu mechanizmu v tvare kvapôčky, ktorý si Oppo patentovalo a údajne len jeho výroba stojí 100 dolárov. Vďaka mechanizmu po zložení mobilu nezostáva v jeho strede medzera. Mobil má okrem veľkého vnútorného displeja aj jeden vonkajší s uhlopriečkou 5,5 palca a so 60 Hz obnovovacou frekvenciou.

Oppo Find N poháňa najvýkonnejší procesor Snapdragon 888 a 12 GB operačnej pamäte. Dáta je možné ukladať na 512 GB úložisko. Hlavný foťák s čipom od Sony má rozlíšenie 50 Megapixelov. Sekunduje mu 16-megapixelový ultraširokouhlý foťák a 13-megapixelový foťák s dvojnásobným optickým priblížením. Cena je vysoká, ale mobil vzhľadom k svojim parametrom nie je nedostupný. V základnej verzii s 8 GB operačnou pamäťou a 256 GB úložiskom stojí 7699 jüanov, teda zhruba 1100 eur. Najvyšší model má cenovku 8999 jüanov, teda zhruba 1250 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ohybný displej #Oppo #skladací mobil