Smartfón OnePlus 10 Pro sa pochváli logom legendárneho výrobcu foťákov Hasselblad

Najprv Zeiss, neskôr Leica, teraz Hasselblad. Čínsky výrobca smartfónov OnePlus má v talóne vlajkovú loď 10 Pro, ktorá disponuje foťákmi s logom legendárneho švédskeho výrobcu profesionálnych zrkadloviek.

10.01.2022 06:00
OnePlus 10 Pro, smartfón, Hasselblad Foto:
OnePlus oprášil spoluprácu s legendárnym Hasselbladom.
debata (1)

Ak by vám niekto pred desiatimi rokmi povedal, že raz budete v rukách držať smartfón, ktorý fotí takmer rovnako kvalitne ako poloprofesionálny foťák, asi by ste mu neuverili. Pokrok vo vývoji obrazových čipov a optiky bol v uplynulej dekáde dramatický a aj smartfóny sa dočkali vyspelých technológií, ktoré medzičasom pochovali kompaktné fotoaparáty.

Mnoho spotrebiteľov pritom stále počúva na značky, ktoré sa vo svete fotoaparátov a optiky preslávili. Mobilné telefóny Nokia vďaka optike Zeiss získali náležitý cveng a považovali sa za etalón v obrazovej kvalite. Spoluprácu s Zeiss si neskôr prepožičali aj ďalšie značky, ako napríklad Sony a Vivo. Huawei na svoju stranu zasa získal inú legendu, ktorú poznajú všetci nadšenci fotografie – Leica. Ak by niekto argumentoval, že latku už nie je kam posunúť, hlboko sa mýli. Svetu mobilnej fotografie dlhodobo odolával švédsky Hasselblad, ktorý vyrába tie najlepšie (a najdrahšie) profesionálne fotoaparáty a zrkadlovky. Zdá sa, že jeho odhodlanie vzdorovať však nie je nekonečné a upísal sa k spolupráci s čínskym výrobcom smartfónov OnePlus.

Pomocná ruka od legendárneho Hasselbladu

Ako naznačujú ilustračné fotky k novému smartfónu OnePlus 10 Pro, ktorý uzrie svetlo sveta už o niekoľko dní, na vývoji optiky sa spolupodieľal práve Hasselblad. O novej vlajkovej lodi sa zatiaľ veľa nevie. Podľa fotografií bude mať trojicu fotoaparátov, nad ktorými sa bude vynímať logo Hasselblad. Netreba sa ale nechať zmiasť. Švédska firma OnePlus nedodáva ani obrazové čipy, ani optiku. Tak ako pri modeli OnePlus 9 si zásluhy pripisuje len pri farebnom ladení fotiek, ktoré by mali mať podobný nádych ako snímky zo skutočného Hasselbladu. Napokon, inak tomu nebolo ani pri spolupráci Huawei a Leica, ktorá sa takisto podieľala najmä na úprave výstupov.

Podľa odhadov bude mať OnePlus 10 Pro hlavný foťák so 48 Megapixelmi, 50-Megapixelový ultraširokouhlý a 8-Megapixelový telefoto foťák. Poháňať ho bude procesor Snapdragon 8 a 8 alebo 12 gigabajtov operačnej pamäte spárovanej so 128, respektíve 256 gigabajtovým úložiskom. Mobil zatiaľ výrobca predstaví len na domácom trhu. Svetovú premiéru by mohol mať na konci apríla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #fotoaparát #Leica #Hasselblad #Zeiss #OnePlus