Asus predstavil notebook budúcnosti. Má obrovský ohybný displej

Notebook sa dokáže premeniť na tablet, ale aj na "klasický" stolový počítač s veľkým displejom. V rozloženom stave má displej až 17-palcovú uhlopriečku.

12.01.2022 08:00
Asus, ZenBook Fold, notebook Foto:
Asus ZenBook 17 Fold
debata

Ohybné OLED panely pridávajú smartfónom, tabletom a počítačom úplne nový rozmer. To, čo bolo kedysi len predmetom futuristických úvah sa dnes stáva skutočnosťou. Lenovo napríklad pred necelými dvoma rokmi predstavilo konvertibilný notebook X1 Fold s ohybným displejom, ktorý je možné používať aj ako tablet. Parametrami, výdržou a napokon ani prijateľnou cenou však zariadenie neohúrilo. Ako prvá lastovička ale splnilo svoju úlohu dobre. V týchto dňoch sa k nemu pridal aj Asus s notebookom Zenbook 17 Fold, ktorý je oveľa univerzálnejší. Po rozložení má jeho displej až 17-palcovú uhlopriečku.

Asus sa pochválil prívlastkom “svetovo prvý 17,3-palcový notebook s ohybným OLED displejom.” Ak by ale majiteľ zariadenie používal ako notebook a nie ako stolový počítač, jeho displej by mal “len” 12,5 palca. Na jeho druhej polovici by sa totiž nachádzala odnímateľná Bluetooth klávesnica. Úplne inak tomu ale je po rozložení displeja, ktorý dokonale poslúži aj na bežnú prácu. Jedinú rezervu mám v nižšom rozlíšení. Namiesto očakávaného 4K disponuje len nižším 2K rozlíšením (2560 × 1920 bodov).

Zariadenie disponuje 12. generáciou procesorov Intel, 16 gigabajtami operačnej pamäte, terabajtovým úložiskom a 75 Wh batériou. Zároveň nezaťaží batoh tak, ako iné notebooky podobných rozmerov. MacBook Pro so 16-palcovým displejom má 2,2 kilogramu, kým nový Zenbook len 1,7 kilogramu. Cena zatiaľ nie je známa, rovnako ako aj dostupnosť. Šepká sa však o začiatku predaja kedysi v polovici tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oled #asus #ohybný displej #CES 2022