Pred 75 rokmi predstavil Edwin Land instantný fotoaparát Polaroid

Takzvaná instantná fotografia firmy Polaroid bola v dobe svojho vzniku považovaná za zázrak techniky. Dnes už je síce táto technológia, ktorú v USA predstavil pred 75 rokmi, 21. februára 1947, vynálezca Edwin Herbert Land, tak trochu spomienkou z čias fotografického „stredoveku“, napriek tomu však stále žije, hoci ju využívajú už väčšinou iba nadšenci.

21.02.2022 06:00
polaroid Foto:
debata

Cesta od prvotného nápadu až k fotografickému prístroju, pri ktorom by sa nemuselo čakať na zdĺhavé vyvolávanie filmu a potom ešte vytváranie pozitívu, trvala päť rokov.

Impulzom pre vynález, ktorý Landovo meno natrvalo zapísal do dejín, sa stala jeho malá dcérka, ktorá sa ho na jednej prechádzke počas vojny pýtala, prečo vlastne nemôže vidieť obrázky z foťáka hneď. A nadaný technik, ktorý v tom čase, okrem iného, pracoval na prístrojoch na nočné videnie, sa dal do práce.

kost sanka Čítajte aj Nový biomateriál je nádejou pre pacientov s poškodenými kosťami tváre

Land spolu s partnerom Georgom Wheelwrightom vyvinuli špeciálne chemické vrstvy pre zvitkové filmy, ktoré po naexponovaní snímky zareagovali na chemické zložky v papieri. Vytiahnutá snímka sa ustálila na vzduchu počas minúty do čiernobielej a neskôr aj farebnej fotografie. Ako prvú si túto vo svojej dobe revolučnú novinku mohli kúpiť zákazníci jedného obchodného domu v americkom Bostone v novembri 1948.

Land so svojimi spoločníkmi však dokázal pre začiatok vyrobiť len päť desiatok aparátov, po ktorých sa napriek pomerne vysokej cene – stáli 89,75 dolára, takmer týždenný priemerný plat – len zaprášilo. Vypredané bolo už prvý deň. Už počas prvého roku sa potom predali aparáty za päť miliónov dolárov.

friendship john glenn Čítajte aj Glenn ako prvý Američan obletel Zem, do vesmíru sa vrátil v 77 rokoch

Polaroid sa stal legendou. Prístroje síce vyzerali neforemne, ale kúzlo okamžitého výsledku priťahovalo ako fotoamatérov, tak reportérov, a roky bolo aj obľúbenou púťovou atrakciou.

Napríklad pri filme ho často používali skriptky, starajúce sa o detaily v záberoch. Instantné fotoaparáty a filmy boli hlavným produktom firmy Polaroid až do začiatku 21. storočia, kedy drvivý nástup digitálnej fotografie prakticky vymazal hlavnú výhodu „polaroidov“ – možnosť okamžite vidieť výsledok.

Teraz spoločnosť síce stále vyrába instantné fotoaparáty, hlavným produktom sú však už niekoľko rokov iná spotrebná elektronika a okuliare.

HIV, AIDS Čítajte aj Americkí vedci informovali o možnom prípade úspešnej liečby HIV u ženy
debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Polaroid #fotoaparát #snímky