'Deravé' slúchadlá Sony Link Buds sa ovládajú poklepaním po tele

Futuristické slúchadlá Sony Link Buds majú nielen netradičný dizajn, ale aj niekoľko zvláštností – napríklad sa ovládajú poklepaním pokožky pri uchu.

24.02.2022 08:00
Sony, Link Buds, slúchadlá Foto:
Bezdrôtové slúchadla Sony Link Buds.
debata

Sony pred niekoľkými dňami predstavilo tak netradičný typ Bluetooth slúchadiel, až by sa niekto mohol pýtať – prečo to žiadnej firme nenapadlo skôr? Slúchadlá Link Buds majú zvláštny dizajn s dierou uprostred, vďaka ktorej do zvukovodu preniká okolitý zvuk bez toho, aby musel mať užívateľ aktivovanú priepustnosť zvuku s využitím zabudovaných mikrofónov. Slúchadlá majú špeciálnu jednotku s kruhovým meničom, ktorá má otvorený stred membrány. Inak povedané, načúvanie okoliu je oveľa prirodzenejšie. Má to však aj jednu nevýhodu. Kvôli otvorenej konštrukcii slúchadlá neponúkajú aktívne a ani pasívne potlačenie hluku, takže chtiac-nechtiac budete svoje okolie počuť vždy. Sony ale argumentuje tým, že mnoho ľudí práve takúto vlastnosť v slúchadlách vyhľadáva.

Automatická úprava hlasitosti

Samotné slúchadlá majú hmotnosť len štyri gramy. Na rozdiel od bežných slúchadiel je ochranná plocha zakrývajúca membránu reproduktora integrovaná do puzdra, čím šetrí miesto. Špecialitou sú aj niektoré pokročilé technológie – napríklad technológia Adaptive Volume Control, ktorá automaticky prispôsobí hlasitosť podľa toho, kde sa používateľ práve nachádza. “Vďaka tomu je možné počúvať skladby s komfortnou hlasitosťou v rôznych prostrediach,” upresňuje Sony. Slúchadlá tiež za pomoci algoritmov redukujú šum pri telefonovaní tak na strane mikrofónu ako aj na strane reproduktorov.

Ovládanie pomocou poklepania po tele

Za zmienku tiež stojí netypické ovládanie. Funkcia Wide Area Tap nevyžaduje, aby ste slúchadlá ovládali poklepaním po niektorom z nich, ale stačí poklepať priamo po pokožke pred ľavým či pravým uchom. Dvojité alebo trojité poklepanie ovláda presúvanie medzi skladbami či pozastavenie prehrávania. Slúchadiel sa preto nie je potrebné vôbec dotýkať. Link Buds spolupracujú aj s hlasovými asistentami Google a Amazon Alexa. S mobilom sa zas dokážu spojiť cez funkciu Swift Pair, ktorá pri vytiahnutí slúchadiel z puzdra automaticky ponúkne ich spárovanie s mobilom.

Link Buds nie sú síce vodotesné, ale vodeodolnosť im garantuje štandard IPX4 vďaka čomu im neprekáža ľahký dážď či pot. Na jedno nabitie je možné počúvať hudbu 5,5 hodiny a pomocou puzdra je možné získať ďalších 12 hodín výdrže. Vďaka zrýchlenému nabíjaniu je možné už v priebehu desiatich minút v puzdre získať 90 minút prehrávania hudby. Slúchadlá sú v predaji v šedom a bielom prevedení za cenu 189 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slúchadlá #bezdrôtové slúchadlá #Sony Link Buds