Apple predstavil jeden z najvýkonnejších počítačov na trhu. Stojí 9-tisíc eur

Za kompaktný počítač Mac Studio v najvyššej konfigurácii si Apple pýta viac ako 9-tisíc eur. Jeho výkon je však extrémny. Ďalšie dve tisícky si záujemca priplatí za monitor.

11.03.2022 08:00
Apple Mac Studio, počítač, Mac, Foto:
V súčasnosti najvýkonnejší počítač Apple - Mac Studio.
debata

Apple sa naozaj oplatilo prevziať výrobu počítačových čipov do vlastných rúk. Po tom, čo firma presedlala z čipov vyrábaných Intelom na vlastné s označením M1, ukázala svetu, že vie, čo robí. Nielen, že sa jej podarilo navýšiť výpočtový výkon, ale vďaka energeticky úspornejšiemu dizajnu sa výrazne zvýšila aj výdrž na batériu v notebookoch MacBook. Napokon, pri výrobe vlastných komponentov má firma pod palcom každý jeden element, ktorý sa vo výsledku môže podpísať tak na optimalizovanom výkone ako aj energetickej úspore. Čipy M1 v októbri minulého roka vystriedali modely M1 Pro a M1 Max, ktorých výkon je zarážajúci a v mnohých oblastiach bezkonkurenčný. Notebooky, ktoré čipmi disponujú hravo ponúkajú 12 až 16-hodinovú výdrž na batériu, ktorá nie je nijako nadsadená.

Displej Apple Studio Display a počítač Mac Studio. Foto: Apple
Apple, Studio Display, Mac Studio Displej Apple Studio Display a počítač Mac Studio.

Deväťtisíc za najvyššiu konfiguráciu

Netrvalo dlho a Apple opäť šokoval. V utorok firma predstavila nové počítače Mac Studio, ktoré v najvyššej konfigurácii používajú procesor M1 Ultra. V skratke – procesor má rovnakú architektúru ako M1 Max, avšak spája dva procesory do jedného. Apple túto technológiu pomenoval UltraFusion. Nezávislé testy výkonu zatiaľ dostupné nie sú, no očakávať možno výrazný nárast výpočtovej sily. Zaujímavé je, že firme sa podarilo všetko vtesnať do veľmi malého tela. Počítač má v podstate rozmery miniatúrneho Macu Mini, no je dvakrát tak vysoký. Je len na záujemcovi, k akej konfigurácii sa prikloní. Aj základný model za bezmála 2000 dolárov má výkonný procesor M1 Max, 32 gigabajtov operačnej pamäte a 512 gigabajtový SSD disk. V najvyššom variante za 10-tisíc dolárov (9199 eur) je možné konfiguráciu obohatiť o procesor M1 Ultra, 128 GB operačnej pamäte a 8 terabajtové úložisko. Verzia s procesorom M1 Ultra, avšak so 64 GB pamäťou a 1 terabajtovým diskom stojí 3999 dolárov.

Spolu s novým počítačom Mac Studio Apple predstavil aj 27-palcový displej Studio Display s rozlíšením 5K. Monitor má veľmi tenký rámček, jednoduchý dizajn a špeciálny kĺb, ktorý umožňuje posúvať displej bez zmeny polohy hliníkového podstavca. Vyhovieť by mal tým najnáročnejším používateľom, ktorí si potrpia na presnosti zobrazenia farieb (DCI-3 a technológia True Tone) a vysokom jase (600 nitov). V hornej časti je ukrytá aj 12-megapixelová kamera pre videohovory a po stranách zas šesť reproduktorov s podporou priestorového zvuku Spatial Audio. Cena? So štandardným stojanom 1599 dolárov, so stojanom s nastaviteľnou výškou a sklonom až 1999 dolárov. A pikoška na záver – v balení sa nachádza jeden meter dlhý dátový kábel, ktorý ale niekomu nemusí stačiť. Za 1,8 metrový kábel s podporou Thunderbolt 4 Pro si Apple pýta až 129 dolárov a za trojmetrový variant at 159 dolárov. Vysokú cenu Apple odôvodňuje prenosovými rýchlosťami, 100-Wattovým napájaním a priepustnosťou až 40 Gbit/s.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Apple #M1 Max #Studio Display #Mac Studio #M1 Ultra