Na nové iPhony čaká periskop aj satelitné pripojenie

Nová generácia iPhonov by mala disponovať núdzovým satelitným pripojením, ktoré by bolo možné využiť pri volaniach na tiesňové linky. V blízkej budúcnosti by firma tiež mala predstaviť periskopické rozloženie šošoviek fotoaparátu pre dosiahnutie väčšieho optického priblíženia.

17.04.2022 08:00
iphone 12 pro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V lete minulého roka začali internetom kolovať správy o novom type konektivity, ktorou by mali disponovať iPhony 13. Satelitný modul im mal v núdzových situáciách umožniť pripájať sa na satelitné siete. Podobnou vychytávkou sa zatiaľ žiaden iný komerčný smartfón pochváliť nemôže. Apple napokon neprekvapil a iPhone 13 bol len ďalším z radu nových modelov, ktorý priniesol zopár menších zmien a vylepšení. Neznamená to však, že firma neskrýva eso v rukáve. Podľa agentúry Bloomberg by malo byť satelitné pripojenie súčasťou tohtoročného iPhonu 14 a dokonca aj hodiniek Apple Watch, ktoré budú môcť cez satelit privolať pomoc.

Apple podľa Bloombergu pracuje na dvojakej funkcionalite satelitného pripojenia, ktoré má byť dostupné na miestach bez pokrytia mobilným signálom. Prvá s názvom Núdzové správy by majiteľovi smartfónu (a hodiniek) umožnila privolať pomoc zaslaním textovej správy cez satelit. Druhá by zas umožnila zavolať na tiesňovú linku.

Väčšie optické priblíženie vďaka ‚periskopu‘

Podľa najnovších správ firma pracuje aj na implementácii periskopického teleobjektívu, ktorý ale vo svete mobilov nie je žiadnou novinkou. Viacero prémiových smartfónov ho už dlhé roky využíva. Podľa serveru TheElec by mala juhokórejská firma Jahwa Electronic pre Apple v budúcnosti dodávať periskopické šošovky, vďaka ktorým je možné výrazne navýšiť optické priblíženie u teleobjektívu.

Zväčšiť optické priblíženie je technicky možné len za pomoci viacerých optických členov, ktoré by ale pri klasickom vertikálnom usporiadaní šošoviek nebolo praktické. Šošovky je však možné umiestniť vedľa seba a s výstupnou optikou ich prepojiť zrkadlom – podobne ako periskop. Vďaka takémuto konštrukčnému riešeniu si smartfón môže zachovať svoju bežnú hrúbku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #satelitný internet #satelitné pripojenie #periskop #iPhone 14