Test: Netradičné športové slúchadlá Sennheiser blokujú zvuky tela

Vyskúšali sme slúchadlá, ktoré síce neponúkajú funkciu automatického potlačenia okolitého hluku, zato však dokážu účinne blokovať zvuky tela pri športe. Podobnú funkciu zatiaľ žiaden iný výrobca neponúka.

20.05.2022 12:00
slúchadlá, Sport True Wireless, Sennheiser Foto:
Sluchadlá Sennheiser Sport True Wireless.
debata

Ak ste zvyknutí na miniatúrne slúchadlá, ktoré zapadnú do uší tak, že ich takmer nie je ani vidieť, pri nových Sennheiser Sport True Wireless zostanete prekvapení. Rozhodne totiž nepatria k najmenším na trhu a pri pohľade do zrkadla ich budete vo svojich ušiach vidieť. Na druhej strane sú veľmi dobre tvarované, ľahké a z uší nevypadávajú. A to je v ich prípade kľúčové, pretože na rozdiel od iných “rekreačných” slúchadiel, sú určené na aktívny šport. Okrem bežnej fixácie gumeným nástavcom majú aj “háčik”, ktorý slúchadlá zachytí v ušnici, takže nevypadnú ani pri prudších pohyboch a natriasaní sa pri behu.

Pri Sport True Wireless je mimoriadne dôležité aby dobre “padli” do ucha, pretože len tak je možné zaručiť, že funkcia filtrovania rušivých zvukov bude dobre fungovať. Výrobca preto do balenia pribalil hneď niekoľko najrôznejších nástavcov a gumených háčikov aj pre menej “univerzálne” uši. Slúchadlá sú vodeodolné a vďaka štandardu IP54 odolajú striekajúcej vode, dažďu či potu. Do bazéna si ich ale so sebou nezoberiete.

Výborný zvuk, no bez aktívneho potlačenia hluku

Keď sme si o slúchadlách po prvýkrát prečítali, chýbajúca funkcia aktívneho potlačenia hluku nás zamrzela. Na druhej strane, je ale pri športe potrebná? Pravdepodobne nie. Minimálne, ak na prvé miesto dávate bezpečnosť. Nie je nič horšie než bežať na ceste a nepočuť zvuk prichádzajúceho auta. Pri testovaní sme preto naše očakávania prehodnotili. Napriek tomu sa v balení nachádzajú dva typy gumených nástavcov – otvorené s modrým prúžkom a čierne uzatvorené s mäkšou a poddajnejšou gumou. Kým jedny sú určené na pohyb v prírode, druhé je možné využiť na pasívne odhlučnenie pri cvičení vo fitnescentre.

Slúchadlám možno vytknúť väčšie rozmery. Foto: Tomáš Švec
slúchadlá, Sport True Wireless, Sennheiser Slúchadlám možno vytknúť väčšie rozmery.

Po nasadení konkrétneho typu nástavcov je ešte potrebné zvoliť si jeden z dvoch režimov priamo v aplikácií. Režim “Focus” upraví frekvencie v ekvalizéri tak, aby sa zvýraznilo pasívne odhlučnenie. Druhý režim “Aware” s neizolujúcimi nástavcami zas basy zvýrazňuje tak, aby užívateľ nebol ukrátený o podobný zvukový prednes ako pri prvom režime. V skutočnosti sme však spozorovali len menšie rozdiely, aj keď zvukový prednes bol vyváženejší pri režime “Focus”. Je to ale pochopiteľné, pretože sa Sennheiser “pohral” len s materiálom a ekvalizérom a nie s mikrofónmi, ktoré by zosilňovali okolitý zvuk tak ako pri iných slúchadlách s aktívnym ANC a transparentným režimom.

Bez zvukov tlkotu srdca a dopadu nôh

Ak nosíte bežné Bluetooth slúchadlá pri športe, kedy prirodzene stúpne váš srdcový tep, môžete si všimnúť, že oveľa viac počujete tlkot vlastného srdca. Obzvlášť, ak slúchadlá majú len pasívne odhlučnenie, ktoré pri uzatvorení zvukovodu takéto zvuky ešte viac zosilňuje. Podobné je to aj pri dopade nôh na asfalt a zem. Sennheiser urobil slúchadlá Sport True Wireless výnimočnými práve vďaka špeciálnej úprave ekvalizéru a tesnenia, ktoré dokážu eliminovať zvuky tela. Aj keď sme boli spočiatku skeptickí, musíme priznať, že výsledok nás milo prekvapil. Slúchadlá naozaj dokážu odfiltrovať tlkot srdca, trenie rúk a nôh či dopad topánok na zem. Samozrejme tieto zvuky nie sú odfiltrované úplne, ale pri behaní sme mali pocit, že sú výrazne tlmené a vonkoncom nie tak rušivé ako pri iných slúchadlách.

Ovládanie poklepaním alebo podržaním a excelentná výdrž

Slúchadlá sa ovládajú tak ako je zvykom – poklepaním po jednej alebo druhej strane. V nastaveniach si môžete vybrať, ako sa majú slúchadlá chovať pri jedno, dvoch a troch poklepaniach a pri podržaní. Meniť môžete hlasitosť, aktivovať asistenta, preskakovať alebo zastavovať skladby. Je to jednoduché, efektné a aj pomerne presné.

Veľmi nás potešila aj výdrž na jedno nabitie. Hudbu je možné počúvať nepretržite až deväť hodín. K tejto hodnote sme sa pri používaní nedostali, keďže po behu sme ich vždy vložili do puzdra, ktoré im predĺži výdrž o ďalších 18 hodín. Spolu ich je tak možné používať až 27 hodín. Pochopiteľne, pod vysokú výdrž sa podpísala už spomínaná absencia režimu ANC, ktorý batériu dokáže “vyšťaviť” oveľa rýchlejšie.

Sennheiser Sport True Wireless – cena: 129 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Výborný zvuk
  • Komfortné nosenie
  • Výdrž na jedno nabitie
  • Efektívne odstránenie zvukov tela

Negatíva:

  • Väčšie rozmery
  • Menšie rozdiely medzi režimom “Focus” a “Aware”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sennheiser #štuplové slúchadlá #intraaurálne slúchadlá #Sport True Wireless