Google vylepší Mapy. Vytvorí neuveriteľne realistický digitálny svet

Google skombinoval letecké a satelitné snímky s miliardami fotografií a vytvoril neuveriteľne realistický digitálny svet dostupný v Mapách. Poprechádzať sa budete môcť mestami v rôznom počasí a ročných obdobiach.

19.05.2022 18:00
Google, Immersive View, Mapy Google Foto:
Nový režim Immersive View v Mapách Google.
debata

Nielen fotky, náhľady z vtáčej perspektívy či pohľad do ulíc, ale už aj realistické zobrazenie digitálneho sveta. Google onedlho ponúkne vo svojich Mapách úplne nový režim s názvom Immersive View, ktorý po prvýkrát ukázal na vývojárskej konferencii. Tento režim kombinuje letecké a satelitné snímky s fotografiami zachytenými v službe StreetView a transformuje ich na digitálnu realistickú 3D mapu, ktorá v mnohom pripomína online hru.

Dychberúce virtuálne zábery vďaka miliardám fotiek

Režim Immersive View bude spájať miliardy fotografií na trojrozmerné vymodelovanie budov a stromov. Pomáhať si bude aj strojovým učením, ktoré všetky dáta pretransformuje do realistickej podoby. Namiesto prechádzania sa uličkami si tak budete môcť vychutnať hybridný náhľad spôsobom, ako keby ste lokalitu práve navštívili. Čerešničkou na torte má byť aj zobrazenie miesta v rôznych častiach dňa či v rôznom počasí. To doposiaľ možné nebolo.

Jedným kliknutím si tak budete môcť na vlastné oči pozrieť ako vyzerá námestie Piccadilly Circus v Londýne počas dňa, noci, počas slnečného leta či upršanej jesene. Režim má pomôcť aj s plánovaním výletu – zobrazí napríklad miesta, ktoré sú preplnené, a ktorým by ste sa mali pri návšteve radšej vyhnúť. Novinka by mala byť dostupná v priebehu tohto roka pre mestá Los Angeles, Londýn, New York, San Fransisco a Tokio.

Google sa takisto pochválil funkciou “eco-friendly routing”, čo možno zjednodušene preložiť ako presmerovanie na ekologickú trasu. Pri plánovaní cesty tak Mapy umožnia vybrať si aj trasu, ktorá so sebou prináša najmenšiu uhlíkovú stopu, a ktorá vám pomôže ušetriť benzín či naftu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Mapy #Immersive View