Test: Sennheiser HD 250BT sú lacné všestranné slúchadlá s výborným zvukom

Sú extrémne ľahké, trochu plastové, no pri 70 eurách im je možné len máločo vytknúť. Sennheiser HD 250BT hrajú výborne a hodia sa nielen na cesty ale aj telefonovanie či videokonferencie.

15.06.2022 06:00
Sennheiser HD 250BT, slúchadlá Foto:
Slúchadlá Sennheiser HD 250BT.
debata

Čo očakávať od lacných bezdrôtových slúchadiel? Akú-takú výdrž, primeraný zvuk, jednoduché párovanie a konštrukciu, z ktorej po pol hodine nebolí “celý človek.” Aj preto sme latku a očakávania pri 70-eurových slúchadlách Sennheiser HD 250BT nenastavili vysoko. A zmýlili sme sa. Sennheiser opäť dokázal, že vie prekvapiť a aj pri cenovo dostupných slúchadlách ponúknuť nadštandard. Hneď v úvode ale musíme dodať, že prvý dojem nebol ani zďaleka taký dobrý. Po rozbalení sme držali v rukách slúchadlá, ktoré pôsobili plastovým a labilným dojmom, ktorý len živil naše predsudky. Väčšina častí je vyrobená z mäkkého plastu, náušníky z nepriedušného syntetického materiálu a hlavovému mostu chýba komfortnejšia výstelka. Cieľom výrobcu bol ale evidentne minimalistický funkčný dizajn, ktorý je s trochou zveličenia štýlový a nadčasový.

Prílíš lacné na omak, no nenechajte sa oklamať

Slúchadlá majú takzvanú “on-ear” polouzatvorenú konštrukciu, čo v praxi znamená, že slúchadlá uši neobklopujú, ale priamo na ne doliehajú. Pre niekoho to nemusí byť priveľmi komfortné, najmä ak nosí okuliare. Hlavový most ale nevytvára nadmerný tlak, takže ani pri dvojhodinovom počúvaní hudby sme necítili diskomfort. Snáď len s výnimkou potu, keďže polouzatvorená konštrukcia a nepriedušné materiály neumožňujú pokožke dýchať. Na druhej strane je prítlak silný natoľko, že mušle neprepúšťajú priveľa okolitého hluku. Pasívne odhlučnenie bolo veľmi príjemné a ľudia v okolí neboli rušení hudbou, ktorú sme pri strednej hlasitosti počúvali.

Polstrované mušle priliehajú na uši bez... Foto: Tomáš Švec
Sennheiser HD 250BT Polstrované mušle priliehajú na uši bez prílišného tlaku. Nie sú však priedušné.

Slúchadlá sa ovládajú pomocou troch tlačidiel na pravej mušli, ktoré menia hlasitosť, vypínajú mikrofón, preskakujú skladby alebo pozastavujú prehrávanú hudbu. Pod tlačidlami sa nachádza nabíjací USB-C konektor. Výbornou správou je, že Sennheiser k slúchadlám “pribalil” aj aplikáciu, cez ktorú je možné nastavovať ekvalizér či aktualizovať firmvér. Aplikácia pri takto lacných slúchadlách nebýva samozrejmosťou. Dvestopäťdesiatky s mobilom komunikujú cez úsporný Bluetooth 5.0 a podporujú kódeky AAC, AptX a SBC, čo znamená, že si poradia aj s reprodukciou kvalitnejších nahrávok. Dobrou správou je aj 25-hodinová výdrž pri strednej hlasitosti.

Tlačidlá na ovládanie sa nachádzajú na pravej... Foto: Tomáš Švec
Sennheiser HD 250BT Tlačidlá na ovládanie sa nachádzajú na pravej mušli.

Vyvážený zvuk, dobrý mikrofón a slušná výdrž

Veľmi nás prekvapila spomínaná kvalita reprodukcie. Nečakajte však žiadne zázraky, ktoré by ohúrili audiofilov. Slúchadlá to nepreháňajú s basmi ani s výškami, stredy sú zreteľné a čisté. Pri nízkej frekvencii sú basy zreteľné, no nie dunivé. Výšky sú pri popových skladbách prijateľne ostré a zvuk nie je plochý ani pri nahrávkach živých koncertov. Spomedzi rôznych žánrov sa slúchadlá najmenej hodia na počúvanie klasickej hudby. Veľmi dobre však poslúžia pri počúvaní džezu, popu a rockovej hudby. Keďže slúchadlá majú aj zabudovaný mikrofón, veľmi užitočné sú pri videokonferenciách alebo telefonovaní. Treba si však dávať pozor na príliš rušné prostredie.

Sennheiser HD 250BT – cena: 70 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • cena
  • výdrž na jedno nabitie
  • vyvážený zvuk
  • aplikácia na úpravu ekvalizéru

Negatíva:

  • lacnejšie materiály
  • hlavový most bez výstuhy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sennheiser #HD 250BT #Bluetooth slúchadlá