Test: Honor Magic4 Pro je skvelý mobil, ktorý sa už neskrýva za nízku cenu

Honor sa šplhá na vrchol. Novinka Magic4 Pro by obstála aj v tvrdej konkurencii prémiových mobilov s cenou nad 1000 eur. V redakčnom teste sme objavili jej silné aj slabé stránky.

09.07.2022 08:00
Honor Magic4 Pro, Honor Foto:
Honor Magic4 Pro.
debata

Kto by to povedal. Značka, ktorá bola dlhé roky v tieni Huawei sa derie na vrchol. Nová vlajková loď od Honoru už nemá parametre mobilu strednej triedy, ale pokojne môže súperiť v najvyššej kategórii. Firma pochopila, že nemá zmysel hrať sa na malom pieskovisku, keď má čím zaujať aj v kategórii 1000+. Novinka Honor Magic4 Pro ponúka viaceré prémiové funkcie, ktoré sme aj my mali možnosť vyskúšať. Neodpustíme si však trošku histórie na úvod.

Reputáciu si už buduje samostatne

Honor kedysi vznikol ako odnož firmy Huawei, ktorá sa prostredníctvom tejto značky snažila osloviť najmä ľudí, ktorí majú hlbšie do vrecka. Mnoho nových mobilov strednej triedy využívalo hardvér rok starých vlajkových lodí Huaweiu no s cenou, ktorá bola primeraná menej náročným spotrebiteľom. Dlhodobo firma profitovala z toho, že bola pod krídlami Huawei. Problémy nastali s príchodom amerického embarga, ktoré naplno zasiahlo materskú spoločnosť. Honor v ohrození nebol, no nechýbalo veľa aby sa sankcie začali vzťahovať aj naň. Došlo tak k osamostatneniu značky, ktorá už vyše roka funguje ako solitér. Profituje zo silného zázemia – ľudia ju poznajú, je obľúbená a nemá tak pošramotenú povesť ako Huawei, ktorému zostali len skalní fanúšikovia. Honor skrátka zaujal. A právom.

Bez experimentov, no s kvalitným vyhotovením

V prvom rade dizajn. Žiadne experimenty, ale časom ošľahaná “nudná” klasika. Ak by ste mobil neotočil a neuvideli veľký kruhový fotosegment, pokojne by ste si ho mohli pomýliť s akýmkoľvek iným prémiovým zariadením. Klasický výrez na foťák, zaoblený displej, tenký rámik. To všetko tu už bolo. Rovnako ako kovový rám a tvrdené sklo na zadnej strane, ktoré pôsobí elegantne a dáva mobilu cveng prémiového zariadenia. Avšak uchopiť v ruke 6,8-palcové zariadenie nie je sranda, najmä ak máte menšie ruky. Veľký displej je ale trend a nevyhnutnosť, Honor preto nechcel zostať bokom. Pravdou však je, že vďaka natiahnutému displeju je mobil predsa len v ruke spratnejší, aj keď dočiahnuť na horný roh palcom je takmer nemožné. Bez dvoch rúk sa pri používaní nezaobídete.

Zaoblený displej je zasadený do kovového rámu. Foto: Tomáš Švec
Honor Magic4 Pro, Honor Zaoblený displej je zasadený do kovového rámu.

Extrémne rýchle nabíjanie, no len jednodenná výdrž

Opisovať rozloženie tlačidiel a reproduktorov nemá príliš zmysel. Podstatné je, že mobil má USB-C konektor, veľmi hlasný stereo reproduktor a slot na dve SIM karty. Bočné tlačidlá sú rozložené tak akurát, rovnako ako snímač odtlačkov prstov pod displejom. Mimochodom, funguje veľmi presne. Hmotnosť mobilu tiež napovedá, že okrem skla, kovu a hardvéru má aj veľkú batériu, ktorú je možné nabíjať extrémne rýchlo. So 100-Wattovou nabíjačkou to znamená úplné nabitie na 100 percent za rekordných 30 minút. Ak potrebujete mobil “povzbudiť” len narýchlo, zvládnete to aj za 10 minút (z nuly na 50 percent). Samozrejme nechýba ani zrýchlené bezdrôtové či reverzné nabíjanie druhého zariadenia. Problémom je len priemerná výdrž. Očakávať môžete jeden celý deň bežného používania. Aj preto zrýchlené nabíjanie oceníte.

Displej má malý výrez, v ktorom sa ukrýva... Foto: Tomáš Švec
Honor Magic4 Pro, Honor Displej má malý výrez, v ktorom sa ukrýva 12-Megapixelová kamera a snímač na tvárovú biometriu.

Späť ale k obrovskému displeju, ktorý Magic4 Pro nemá len na parádu. Štandardnú OLED technológiu a vysoké rozlíšenie dopĺňa 120 Hz obnovovacia frekvencia, ktorá zaručí, že prehliadané stránky a fotky budete rolovať úplne plynulo. Spomedzi množstva mobilov, ktoré sme mali možnosť vyskúšať má novinka od Honoru jeden z najlepších displejov, s akým sme sa doposiaľ stretli. Treba mať však na zreteli, že vysoká obnovovacia frekvencia znamená aj vyššiu spotrebu. Preto odporúčame zmenu režimu na dynamický, ktorý zaručí, že nie všetok obsah bude využívať najvyššiu frekvenciu. Tá sa aktivuje len vtedy, keď je to nevyhnutné – napríklad pri rýchlom rolovaní stránok, sledovaní videí či hraní hier.

Hlavnému foťáku chýba optická stabilizácia

Na foťákoch Honor nešetril. Umiestnené sú vo veľkom kruhu, s ktorým verejnosť v minulosti zoznámil napríklad Huawei. Ak sa má mobil čím pochváliť, prečo by to mal ukrývať? Pri Magic4 to platí dvojnásobne. V kruhu sa nachádzajú tri foťáky. Hlavný s 50 Megapixelmi má slušnú svetelnosť (f/1.8) a podporu laserového zaostrovania. Sekunduje mu foťák so 64 Megapixelmi a 3,5-násobným optickým priblížením a s optickou stabilizáciou. Do tretice je vo výbave 50-Megapixelový širokouhlý foťák, ktorý zachytí snímky s uhlom 122-stupňov. Nechýba ani senzor na meranie hĺbky ostrosti, ktorý oceníte najmä v šere. Na veľké množstvo Megapixelov sa ale nenechajte nalákať. Tak ako býva zvykom, aj Honor v záujme lepšej kvality spája až štyri pixely do jedného, takže výsledná fotka je akýmsi komprimátom so štvornásobne nižším rozlíšením. To je ale možné manuálne zmeniť v nastaveniach, aj keď na úkor výslednej kvality.

Potešilo nás makro, ktoré dokáže snímať objekty... Foto: Tomáš Švec
Honor Magic4 Pro, Honor Potešilo nás makro, ktoré dokáže snímať objekty zo vzdialenosti 2,5 centimetra.

V praxi sú výsledné fotky výborné. Prijali by sme síce väčšie optické priblíženie, no potešil nás makro režim, ktorý mnohým mobilom akosi chýba. Nižšie optické priblíženie je možné kompenzovať kombináciu s digitálom, čoho výsledkom je hybridné 10-násobné priblíženie, ktoré nie je ideálne, no stále lepšie než klasické digitálne priblíženie. Zamrzela nás chýbajúca optická stabilizácia pri hlavnom foťáku. Ťažko povedať, prečo sa ju výrobca rozhodol nepoužiť. Je to škoda. Pri bežných svetelných podmienkach majú ale fotky sýte farby, bez šumu či straty detailov.

Obstojí aj v silnej konkurencii

Ako sme už naznačili v úvode, cenou sa mobil zaradil medzi elitu. V dobrom aj zlom zmysle slova. Za 1099 síce získate veľmi výkonný a výborne vybavený mobil najvyššej triedy, no budete si musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Pri takejto cenovke navyše má Magic4 Pro aj silných konkurentov, ktorí vo výbave, výkone aj pri fotografii veľmi nezaostávajú. Práve naopak.

Honor Magic4 Pro – cena: 1099 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Nadštandardný displej
  • Prémiová výbava a výkon
  • Výborné fotky (v dobrých svetelných podmienkach)
  • Podpora ultrarýchleho nabíjania

Negatíva:

  • Vysoká hmotnosť
  • Výdrž na jedno nabitie
  • Vyššia cena
  • Len 3,5-násobné optické priblíženie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #vlajková loď #Huawei #Honor #Magic4 Pro