Koniec ďalšej éry. Nikon sa vzdáva zrkadloviek a presedlá na foťáky bez zrkadla

Výrobcovia zrkadloviek narazili na technologické limity, ktoré im bránia inovovať. Nikon sa pridáva ku Canonu, ktorý už neplánuje pokračovať vo výrobe klasických zrkadloviek.

17.07.2022 06:00
Nikon D6, zrkadlovka, fotoaparát Foto:
Nikon D6 je poslednou zrkadlovkou z dielne japonského výrobcu.
debata (3)

Ešte pred piatimi či šiestimi rokmi by len málokto povedal, že najväčší výrobcovia fotoaparátov Canon a Nikon ukončia vývoj a výrobu zrkadloviek. Tento typ fotoaparátov, ktorý využíva zrkadlo na odraz obrazu z objektívu má množstvo skalných fanúšikov, ktorí naň nedajú dopustiť. Firmy Canon a najnovšie aj Nikon však priznali, že zrkadlovkám už budúcnosť nepatrí a že tento typ fotoaparátov už nedokáže držať krok na dynamicky sa rozvíjajúcom trhu s takzvanými bezzrkadlovkami. Tento typ fotoaparátov je plne digitálny a má aj množstvo praktických výhod.

Ľahšie, menšie a rovnako dobré

Kým zrkadlovky sú zväčša veľké, ťažké a nemotorné, fotoaparáty bez zrkadla môžu byť o desiatky až stovky gramov ľahšie. Objektívy ale zostávajú viac menej rovnako veľké a ťažké, takže gramy v batohu fotografi ušetria hlavne vďaka kompaktnejšiemu telu. Pri kvalite fotiek či zaostrovaní už bezzrkadlovky za zrkadlovkami nezostávajú. “Mirrorless” foťáky dokážu zaostrovať priamo na snímači a vďaka hybridnej technológií dokážu zaostriť veľmi rýchlo a presne aj pri rýchlo sa pohybujúcich objektoch. Kvalita snímača už bezzrkadlovky takisto nediskvalifikuje. Najväčšie rezervy však majú stále pri množstve záberov na jedno nabitie. S plne nabitou batériou je obvykle možné nafotiť len polovicu či tretinu záberov bežnej zrkadlovky. Neznamená to, že sa im ale foťáky bez zrkadla v blízkej dobe nevyrovnajú. Práve naopak. A myslí si to aj Nikon.

Výrobcovia foťákov našli konkurenciu v smartfónoch

Nikon v týchto dňoch oznámil, že ukončí výrobu svojich zrkadloviek a zameria sa na výrobu bezzrkadlových foťákov. Model Nikon D6 bude posledným modelom so zrkadlom. Ako už firma v minulosti dokázala, kvalitou snímok sa bezzrkadlovky dokážu plne vyrovať a v mnohom aj predbehnúť svojich starších súrodencov. Už dávno neplatí, že digitál musí byť lacný alebo aspoň o čosi lacnejší než zrkadlovka. V minulosti Nikon predstavil viacero nových modelov foťákov, ktorých cena sa šplhala do astronomických výšin, takže ani profesionálni fotografi už nemuseli mať pocit, že kupujú mačku vo vreci.

Zaujímavý je aj celkový pohľad na trh s foťákmi. V roku 2020 sa po prvýkrát predalo viac bezzrkadloviek (2,93 milióna kusov) ako zrkadloviek (2,37 milióna kusov). Aj to naznačilo smer, ktorým sa bude ďalší vývoj foťákov uberať. V súčasnosti musia byť výrobcovia ako Canon a Nikon o to presvedčivejší, keď foto trendy určujú smartfóny. Nikon sa preto bude usilovať ponúknuť produkty s výnimočnými funkciami a pridanou hodnotou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #zrkadlovka #Canon #bezzrkadlovka #mirrorless