iPhone bez SIM karty? Apple bude na vybraných trhoch ponúkať len variant s eSIM

Podľa amerického denníka The Wall Street Journal by mohla byť najnovšia verzia iPhonu 14 na vybraných trhoch dostupná len s podporou virtuálnej SIM karty - eSIM.

19.07.2022 08:16
sim karta, roaming, dáta, mobil, micro sim,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Virtuálne SIM karty sú veľmi praktické. Majitelia smartfónov, ktoré túto technológiu podporujú, nemusia ustavične vymieňať fyzické SIM karty, najmä ak využívajú služby viacerých mobilných operátorov alebo cestujú do zahraničia. Okrem kompatibilného smartfónu je ale podmienkou, aby eSIM podporoval aj samotný operátor. Na Slovensku eSIM začal ako prvý ponúkať Orange. Neskôr sa k nemu pridali aj ďalší operátori, vrátane Slovak Telekomu, O2 a 4ky.

Americký denník The Wall Street Journal v týchto dňoch priniesol správu zo zákulisia firmy Apple. Podľa nej plánuje firma s príchodom nového iPhonu 14 na vybraných trhoch ponúkať len modely s podporou eSIM. To znamená, že iPhony by vôbec po prvýkrát v histórii nemali fyzickú priehradku na SIM kartu. Apple však nemá v pláne odrezať všetkých používateľov od možnosti používať klasické SIM karty. Podľa denníka chce zatiaľ len vyskúšať, či sa novinka medzi používateľmi ujme. Viacerých mobilných operátorov v Spojených štátoch už mal Apple informovať, aby sa pripravili na príchod eSIM iPhonu na jeseň tohto roka.

Dôvodov pre odstránenie priehradky na SIM karty je viacero. V prvom rade je to praktickejšie pre samotného používateľa. Odstránením čo najväčšieho množstva komponentov, ktoré je inak potrebné kvôli odolnosti voči vode utesniť, zjednoduší prácu dizajnérom a konštruktérom. Ušetrené miesto je tiež možné použiť na zväčšenie plochy batérie či osadenie a zväčšenie ďalších komponentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone #eSIM #SIM karta