Test: Nokia G11 je lacný mobil, ktorý sa na nič nehrá. Dokáže ale zaujať

Vyskúšali sme veľmi lacný smartfón, ktorý síce neponúka prémiové funkcie, no má nadštandardnú výdrž, dobrý displej a kvalitné spracovanie.

27.07.2022 08:00
Nokia, G11, smartfón Foto:
Nokia G11.
debata

Pre niekoho to už nie je tá pravá Nokia, pre iného je to pokračovanie legendy v inom šate. Kedysi bola fínska firma najväčším výrobcom mobilných telefónov, no neustála zmeny v dopyte a na trhu, ktorý sa začal veľmi rýchlo meniť. O slovo sa začali hlásiť smartfóny s veľkým displejom a bez tlačidiel. Nokia zaváhala a na dlhú dobu prepásla šancu udržať sa na pozícii trhovej jednotky. Neskôr zistila, že už nemá význam sa o to čo i len pokúšať a z trhu so smartfónmi sa stiahla úplne. No nie nadobro. Licenciu poskytla firme HMD Global, ktorá pod značkou Nokia vyrába smartfóny s ľudovejšími cenami. Najnovšia G11 je toho dôkazom. Smartfón sme preto neváhali vyskúšať.

Veľký displej, dve SIM karty a konektor na slúchadlá

Pred piatimi až šiestimi rokmi bolo pomerne jednoduché odlíšiť mobil nižšej triedy od prémiového zariadenia. Rozdiely sa ale postupne začali stierať, rovnako ako hranica medzi nižšou a strednou triedou. Niektoré prívlastky ale lacným mobilom zostali. Nokia G11 nepoužíva hliník či sklo ale na zadnej strane používa plast, ktorý ale nepôsobí lacným dojmom. Matný plast má jednu veľkú výhodu, ktorú mu závidia mobily so skleným či nalešteným povrchom – nepamätá si odtlačky prstov. Navyše sa veľmi príjemne drží v ruke a to aj napriek väčšiemu 6,5-palcovému displeju. Mobilu nechýba moderný USB-C port a ani zastaralý, no pre mnohých nenahraditeľný, 3,5 milimetrový konektor pre slúchadlá. Do telefónu je možné “zaparkovať” až dve SIM karty a pamäťovú kartu. Mimochodom, tá už nie je štandardom vo väčšine vlajkových lodí.

Telefón má veľký displej s kvapôčkovým... Foto: Tomáš Švec
Nokia G11, smartfón Telefón má veľký displej s kvapôčkovým stredovým výrezom na predný foťák.

Pri smartfóne za 125 eur je potrebné krotiť svoje očakávania. Ani my sme preto v mobile nehľadali OLED displej, ale vystačili sme si s ponukou staršej technológie IPS. Výrobca sa ale “pochlapil” a použil displej s 90 Hz frekvenciou. To v praxi znamená plynulejšie rolovanie fotiek, textu či webstránok bez pomyselného sekania. Na druhej strane si ale myslíme, že namiesto vyššej frekvencie mohla „gé jedenástka“ dostať do vienka displej s väčším rozlíšením. Predsa len 1520 × 720 bodov pri 6,5-palcovej uhlopriečke je akosi málo.

Bez 5G a len s pomalším LTE

Ak pri čítaní hardvérových špecifikácii upriamujete zrak na čísla, odporúčame byť opatrný. Prečo? Lebo nie je procesor ako procesor. Novinka síce disponuje osemjadrovým procesorom, no ten sa výkonom nedokáže rovnať procesorom strednej triedy. Trojgigabajtová pamäť ale na bežné používanie zatiaľ postačí. Z nárokov by ste mali spustiť aj v prípade, ak hľadáte mobil s podporou 5G. Tie sa v tejto cenovej hladine ešte nevyskytujú. Je potrebné si minimálne ďalšiu stovku priplatiť. Ani pri LTE nedosiahnete najvyššie rýchlosti, no 150 Mbit/s je pre väčšinu používateľov viac než dosť.

Nokia G11 má tri foťáky. Širokouhlý však medzi... Foto: Tomáš Švec
Nokia G11, smartfón, mobil Nokia G11 má tri foťáky. Širokouhlý však medzi nimi chýba.

Výdrž na jedno nabitie je veľmi slušná. Mobil za ňu vďačí 5050 mAh batérii, ktorá ho dokáže bez problémov napájať aj dva dni. Aj tu platí, že takto lacný mobil si náročný používateľ zrejme kupovať nebude (deti a tínedžerov vynímajúc), preto je viac než jednodenná výdrž naozaj reálna. Bezdrôtové nabíjanie stále nie je štandardom, vystačiť si preto budete musieť s 10-Wattovou nabíjačkou, ktorá je na dnešné pomery predsa len trochu pomalá.

Priemerný foťák, ktorý obstojí konkurencii

Za bežných okolností by sme fotoaparátu venovali viac priestoru, no G11 sa na nič nehrá. Má síce snímač s rozlíšením 50 Megapixelov, no očakávajte skôr len priemerné fotografie bez výraznej farebnosti a umelou inteligenciou dokreslené kontúry. Ak však zohľadníme cenu, fotky sú stále veľmi dobré a rozhodne lepšie než na tri-štyri roky starom mobile strednej triedy. Okrem hlavného foťáku sa na zadnej strane nachádza fotoaparát s makrom a foťák na portréty. A širokouhlý objektív? Tentokrát nie. Škoda.

Nokia G11 – cena: 125 eur

Hodnotenie: 7.5/10

Pozitíva

  • Veľmi dobrý pomer parametrov a ceny
  • Nízka cena
  • Displej s podporou 90 Hz
  • Výborná výdrž na jedno nabitie
  • Kvalitné spracovanie

Negatíva

  • Nízke rozlíšenie displeja
  • Priemerný výkon
  • Chýbajúci širokouhlý fotoaparát

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #smartfón #HMD GLobal #G11