Test: Vyskúšali sme jednoduchú a ľahkú čelovku vhodnú na beh aj do prírody

Čelovku Ledlenser NEO5R ocenia najmä bežci, ale fanúšikovia turistiky a neskorých letných prechádzok v prírode.

29.07.2022 08:00
Ledlenser NEO5R, čelovka, čelové svetlo Foto:
Čelovka Ledlenser NEO5R.
debata (1)

Väčšina lacných čeloviek má batérie umiestnené hneď za LED diódami. Táto jednoduchá konštrukcia má jednu výhodu – je veľmi praktická. Niektoré čelovky je možné použiť aj ako klasické ručné svetlo bez toho, aby vás na druhej strane ťažila pripojená batéria. Existuje však aj iný typ čelových svietidiel, ktoré majú batériu umiestnenú na zadnej strane. Prečo je tomu tak? Z prostého dôvodu. Čelovka je viac vyvážená a pri nosení nepadá z čela na nos. Je síce potrebný dlhší kábel, ktorý po obvode prepája batériu s LED svetlom, no pre väčšinu nositeľov to nepredstavuje žiaden problém. Nám sa do redakcie dostala lacná čelovka NEO5G od známej firmy Ledlenser, ktorá vyrába najrôznejšie druhy svietidiel.

Maximálne 600 lúmenov (na 10 sekúnd)

Čelovka má minimalistický dizajn. Dvojicu LED svetiel neťaží spomínaný set dvoch batérií, ale vyvažuje ich nabíjateľná batéria na zadnej strane, ktorá dokáže “ledky” napájať až po dobu 35 hodín. Pri maximálnom jase je možné získať svetelný tok až na úrovni 600 lúmenov, avšak len na maximálne 10 sekúnd. Nie je to veľa, no je potrebné dodať, že takéto silné osvetlenie budete pri behu používať len málokedy.

Čelovka Ledlenser NEO5R. Foto: Tomáš Švec
Ledlenser, NEO5R, čelovka, čelové svetlo Čelovka Ledlenser NEO5R.

Silné svetlo poslúži napríklad na rýchle zorientovanie sa v teréne a priestore. Avšak už pri režime s polovičným svetelným tokom 300 lúmenov dokáže čelovka svietiť 4 hodiny. Takéto svetlo oceníte napríklad v neprehľadnom teréne či pri behu na horách, kedy je potrebné identifikovať širšie okolie na vzdialenosť viac než 10 metrov. Stredný režim so 100 lúmenmi zabezpečí svetlo na 8 hodín a režim s 25 lúmenmi na spomínaných maximálnych 35 hodín. Najnižšie osvetlenie je skôr orientačné a hodí sa pri behu v meste, kde zabráni oslepovaniu okoloidúcich alebo vozidiel v protismere.

Ľahké a pohodlné nosenie

S hmotnosťou len 140 gramov je nosenie čelovky veľmi pohodlné. Dizajn je vyriešený sofistikovane, takže ani pri niekoľkohodinovom nepretržitom nosení čelovka nikde na hlave netlačila. Guma má na povrchu aj reflexné prvky, takže pri behu máte istotu, že si vás okoloidúce autá všimnú. Na rovnaký účel slúži aj na batérii nenápadne ukryté červené svetlo. Čelovku je možné použiť aj v ľahkom daždi, no nie je úplne vodotesná. Zaujímavosťou je doplnok v podobe hrudného pása, na ktorý je možné svetlo namontovať.

Ledlenser NEO5R – cena 59 eur

Hodnotenie: 9.5/10

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #LED #Ledlenser #čelovka #čelové svetlo