Test: Vyskúšali sme herné slúchadlá a myš Steelseries, ktoré nezruinujú vašu peňaženku

Pre tých, ktorí majú hlboko do peňaženky, no stále si chcú užiť hráčsky komfort, Steelseries pripravil zaujímavé produkty. Kvôli nízkej cene a výbornej výbave dostanú mnohí chrobáka do hlavy.

01.08.2022 08:00
Steelseries, Arctis 3, herné slúchadlá Foto:
Herné slúchadlá Steelseries Arctis 3
debata

Ak ste mali možnosť držať v rukách niektoré zo slúchadiel hernej značky Steelseries, nebude pre vás prekvapením, že slúchadlá Arctis 3 nezostali nič dlžné reputácii, ktorú si značka dlhodobo buduje. Herné slúchadlá majú minimalistický dizajn, primerane pevnú konštrukciu, pohodlné náušníky a flexibilný látkový hlavový most vďaka ktorému ich nebudete musieť po pol hodine skladať z hlavy. Keďže ide o slúchadlá pre hráčov, nezaobídu sa ani bez výsuvného mikrofónu, ktorý výrobca schoval do ľavej mušle. Je to veľmi praktické najmä ak so spoluhráčmi nepotrebujete nonstop komunikovať a niekedy si len chcete zahrať bežnú hru bez režimu “multiplayer”.

Slúchadlá majú jednoduché ovládanie umiestnené... Foto: Tomáš Švec
Arctis 3 Slúchadlá majú jednoduché ovládanie umiestnené na ľavej mušli.

Pohodlné aj pri dlhom nosení

Arctis 3 v drôtovej verzii, ktoré sme mali možnosť počas niekoľkých týždňov vyskúšať, nás nesklamali, aj keď kvôli nízkej cene sme boli pri nastavovaní vysokej latky opatrní. Predsa len, výrobca musel urobiť aj niekoľko kompromisov, ktoré sa podpísali napríklad na lacnejšej plastovej konštrukcii, ktorá na prvý pohľad nevyzerá veľmi robustne. Na druhej strane, plasty sú pomerne pevné, pri nosení nevŕzgajú a to aj napriek tomu, že mušle sme kvôli ich otočnému mechanizmu pri používaní nešetrili.

Mušle sú potiahnuté veľmi príjemnou a vzdušnou látkou, vďaka ktorej sa uši ani pri dlhšom nosení nepotia. A aj keď je konštrukcia slúchadiel uzatvorená, prepúšťajú zvuk. Prísediaci tak bude presne vedieť ktorú hru sa práve hráte alebo akú hudbu počúvate. Ak máte spoločnosť je preto vhodné hlasitosť regulovať pomocou otočného kolieska na jednej z mušlí. Kvalita zvuku je pri tejto cene nadpriemerná. Nečakajte dunivé basy a ostré výšky, ale skôr vyváženejší zvuk, ktorý môže byť ale pri niektorom type nahrávok plochejší a menej plastický.

Steelseries Artcis 3 – cena: 80 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Výborný zvuk
  • Pohodlné nosenie
  • Veľmi dobrý a kompaktný mikrofón
  • Cena

Negatíva

  • Mušle prepúšťajú zvuk
  • Lacnejšia plastová konštrukcia

Netradičná perforovaná myš

Myš Steelseries Aerox 5 má na rozdiel od testovaných slúchadiel agresívny, no stále funkčný a minimalistický, dizajn. Cieľom výrobcu bolo vyrobiť vizuálne atraktívnu myš pre príležitostných hráčov, ktorí sa pri akčných hrách zapotia. Perforovaný mriežkový dizajn má uľahčiť cirkuláciu vzduchu medzi myšou a dlaňou, takže ruka sa pri neustálom pohybe primerane odvetráva. Pot ani rozliata voda myši takisto nevadí aj vďaka solídnemu krytiu IP54. Hráči na myši ocenia až 9 plne programovateľných tlačidiel, veľmi nízku hmotnosť 66 gramov, spínače s dlhou životnosťou a rozlíšenie 18000 DPI. Myš má taktiež RGB podsvietenie, ktorému sme ale na chuť neprišli. Sme však presvedčení, že pre niekoho môže byť ďalším argumentom ku kúpe. Veľkou výhodou je doplnkový softvér, ktorý umožňuje nastaviť citlivosť, preprogramovať tlačidlá, podsvietenie a ďalšie vlastnosti.

Herná myš Steelseries Aerox 5. Foto: Tomáš Švec
Steelseries, Aerox 5 Herná myš Steelseries Aerox 5.

Steelseries sa zameral na to, čo hráči strieľačiek potrebujú najviac – flexibilitu, presnosť a množstvo tlačidiel. Okrem troch hlavných tlačidiel a rolovacieho kolieska sa po boku nachádza ďalších päť, ktoré je možné ľubovoľne nastaviť na zmenu arzenálu či aktivovanie rôznych funkcií priamo v hre. Aj kvôli špecifickému rozloženiu tlačidiel je myš vhodná len pre pravákov. Ľaváci, tak ako už býva zvykom, sa musia popozerať inde.

Herná myš Steelseries Aerox 5. Foto: Tomáš Švec
Steelseries, Aerox 5 Herná myš Steelseries Aerox 5.

Veľa tlačidiel a netradičné ovládanie

Nami testovaný model má káblik, no v predaji je aj bezdrôtová verzia. Obe ale zdieľajú rovnakú ergonómiu a ovládacie prvky. Aerox 5 má zvláštne tvarované veľké tlačidlo určené pre ovládanie palcom. Jeho stláčanie bolo zvláštne a nie úplne prirodzené. Ostatné tlačidlá ovládané palcom zas majú lesklú povrchovú úpravu, ktorá môže byť neintuitívna a nepríjemne klzká. Oveľa radšej by sme privítali drsnejší matný plast.

Steelseries Aerox 5 – cena: 65 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • Veľmi dobrá ergonómia
  • Zaujímavo riešený funkčný dizajn
  • Odolnosť voči potu a vode
  • Nízka hmotnosť
  • Vysoké rozlíšenie a rýchle reakcie
  • Výborný doplnkový softvér

Negatíva

  • Tri tlačidlá ovládané palcom môžu byť klzké
  • Zvláštne riešené veľké tlačidlo ovládané palcom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítačová myš #SteelSeries #herné slúchadlá #herná myš #Artcis 3 #Aerox 5