Veľký príval noviniek. Samsung predstavil až dva nové ohybné smartfóny

Sú výkonnejšie, odolnejšie, majú ohybný displej a lepšie foťáky. Ich cena ale záujemcu prinúti siahnuť veľmi hlboko do vrecka.

10.08.2022 15:15
Samsung Galaxy Z Fold4 Foto:
Samsung Galaxy Z Fold4
debata

Ako býva v posledných rokoch zvykom, Samsung v druhej polovici letných prázdnin, respektíve na konci leta, predstavuje viacero veľkých hardvérových noviniek. Tentokrát medzi nimi nechýbajú dva smartfóny s ohybným displejom. Na svoje si prídu fanúšikovia ohybného Foldu a “sklápačky” Flip. Obe sa dočkali už štvrtej aktualizácie, ktorá prináša väčší výkon, kvalitnejšie foťáky, nižšiu hmotnosť a predovšetkým väčšiu odolnosť. Tá bola pri prvej a druhej generácii pre viacerých používateľom kameňom úrazu, keďže pri používaní museli dávať veľký pozor, nielen na nešetrné zaobchádzanie, ale aj väčšie nečistoty, ktoré by mohli poškriabať alebo dokonca zničiť displej.

„Sklápačka“ Flip má väčší výkon a lepšie foťáky

Prvým z dvojice smartfónov s ohybným displejom je Galaxy Z Flip4, ktorý je podľa výrobcu ideálnym pomocníkom pre tvorcov video obsahu. Dôvod je prostý – vďaka “zlomeniu” displeja napol, je mobil možné kamkoľvek položiť a kameru použiť na natáčanie videí na Instagram či TikTok. Samsung túto vlastnosť nazýva Flex Camera. Na natáčanie videí a fotenie je možné použiť či už predný fotoaparát s rozlíšením 10 Megapixelov a svetelnosťou f/2.4 alebo jeden z dvojice hlavných fotoaparátov na zadnej strane. Oba ponúkajú rozlíšenie 12 Megapixelov, pričom jeden má o čosi lepšiu svetelnosť (f/1.8 oproti f/2.2) a ponúka aj optickú stabilizáciu obrazu. Sekundárny foťák s nižšou svetelnosťou slúži na zachytenie širokouhlých snímok a videí.

Samsung Galaxy Z Flip4. Foto: Samsung
Galaxy Z Flip4, Samsung Samsung Galaxy Z Flip4.

Flip4 s hmotnosťou 187 gramov disponuje modernejším AMOLED displejom s uhlopriečkou 6,7 palca, vyššou svetelnosťou, adaptívnou obnovovacou frekvenciou od 1 do 120 Hz a rozlíšením 2640 × 1080 bodov. Mobilu nechýba vodeodolnosť na úrovni IPX8, snímač odtlačkov prstov umiestnený v bočnom tlačidle namiesto displeja a vyšší výkon vďaka procesoru Snapdgraon 8+ vyrábaného 4-nanometrovou technológiou. Batériu s kapacitou 3700 mAh je možné nabíjať takisto zrýchlene.

Samsung Galaxy Z Flip4 Foto: Samsung
Samsung Galaxy Z Flip4 Samsung Galaxy Z Flip4

Galaxy Z Fold dospel. Je ľahší, menší no s väčším displejom

Druhým prírastkom do rodiny ohybných mobilov je Galaxy Z Fold4, ktorý je ideálnym spoločníkom pre náročnejších používateľov, ktorí nehľadajú len dizajnový kúsok, ale najmä zariadenie s rozšírenou ergonómiou používania. Rozšírenou preto, lebo mobil je možné po rozložení používať ako tablet. Samsung v porovnaní s predošlou generáciou Foldu výrazne zväčšil displej. Po zložení má vonkajší displej o 2,7 milimetra väčšiu šírku a v rozloženom stave je displej až o 3 milimetre širší. Zariadenie je takisto kompaktnejšie vďaka výške zníženej o 3,1 milimetra a o osem gramov nižšej hmotnosti (263 gramov). Tak ako aj pred rokom Samsung ukryl foťák priamo pod displej, no tentokrát je ešte o čosi menej viditeľný.

Samsung Galaxy Z Fold4 Foto: Samsung
Samsung Galaxy Z Fold4 Samsung Galaxy Z Fold4

Hlavný displej Fold4 má obnovovaciu frekvenciu od 1 do 120 Hz a jas až na úrovni 1000 nitov. Jeho predchodca mal o 100 nitov nižší jas a spodnú hraničnú frekvenciu na úrovni 10 Hz. Nižšie číslo v tomto prípade znamená väčšiu úsporu energie. Adaptívna obnovovacia frekvencia sa postará o to, aby displej zbytočne “neblikal” ak zrovna nemusí. Podobne ako Flip má aj Fold výkonný procesor vyrobený 4-nanometrovou technológiou. Na zadnej strane sa nachádza trojica fotoaparátov – ultraširokouhlý s 12 Megapixelmi, hlavný s 50 Megapixelmi a teleobjektív s 10 Megapixelmi a trojnásobným optickým priblížením.

Samsung Galaxy Z Fold4 s 256 GB pamäťou je v predaji za 1799 eur. Model Galaxy Z Flip4 má kapacitu 128 GB a odporúčanú cenu 1099 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #ohybný displej #Galaxy #Z Fold4 #Z Flip4