Tip: Pozrite si Antarktídu zblízka

Antarktída je pre mnohých nedostupnou destináciou, o ktorej sa dozvedia len z dokumentov alebo fotografií. Google sa rozhodol sprístupniť pohľad do útrob bieleho kontinentu širokej verejnosti.

20.07.2012 11:00
Antarktída Foto:
Ilustračné foto
debata

V zime v roku 1913, britský denník uverejnil ponuku pre odvážnych dobrodruhov, v ktorej polárnik Ernest Schackleton nabádal k účasti na novodobej výprave za hranice poznaného. „Hľadáme mužov na nebezpečnú výpravu. Pripravené sú nízke mzdy, nepredstaviteľný mráz a dlhé hodiny strávené v temnote. Bezpečný návrat nie je zaručený. V prípade úspechu účastníkov čaká sláva a uznanie,“ uvádza Google krátky úryvok na svojom blogu.

V týchto dňoch Google naviazal na spomínanú výpravu, keď sa na južný pól vypravilo niekoľko inžinierov, ktorých cieľom bolo zmapovať pôvodné, takmer storočné, dočasné obydlia dobyvateľov Antarktídy. Na službe StreetView spoločnosť sprístupnila fotografie, ktoré dokumentujú pôvodné vybavenie provizórnych zrubov dobrodruhov Ernesta Schackletona a Roberta Falcona Scotta. Drevenice, ktoré boli postavené v extrémnych poveternostných podmienkach, sú vďaka mrazu dokonale zakonzervované s pôvodnou výbavou polárnikov vrátane jedla, liekov a príslušenstva. „Teraz sa môže verejnosť na vlastné oči presvedčiť, v akých podmienkach bádatelia žili niekoľko mesiacov,“ dopĺňa Google.

Google sa na Antarktídu po prvýkrát vydal ešte v roku 2010 s cieľom na niekoľkých fotografiách zachytiť typickú faunu a flóru južného pólu. Antarktída sa v službe StreetView vtedy objavila vôbec po prvýkrát a užívateľom prinášala pohľad na stovky tučniakov. Podľa Googlu nastal čas, aby sa ľudia mohli na vlastné oči pozrieť na kľúčové miesta bieleho kontinentu, medzi ktoré ďalej patrí aj medzinárodné observatórium s teleskopom, mys Royds Adélie so sídlom tučniakov ako aj miesto, na ktoré bádatelia z rôznych krajín umiestnili zástavy.

Zhotovené snímky nie sú ani zďaleka dokonalé. Nafotené boli ľahkým fotoaparátom so statívom a širokouhlým objektívom typu fisheye.

debata chyba