Apple už umožní si podomácky opraviť nielen iPhone ale aj počítač Mac

Apple rozširuje možnosti opravy zariadení v amatérskych podmienkach aj na počítače Mac. V prípade potreby domácim majstrom zapožičia aj príslušenstvo na opravu.

25.08.2022 08:00
macbook pro, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak by sa vám pred pár rokmi pokazil iPhone, ktorému práve vypršala záruka, mali ste v zásade len tri možnosti – buď ho zaniesť do autorizovaného servisu a za opravu zaplatiť stovky eur alebo sa spoľahnúť na služby neautorizovaného servisu, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nepoužije originálne diely, prípadne riskovať a mobil opraviť svojpomocne bez adekvátneho príslušenstva. Apple sa dlhodobo zdráhal spolupracovať so servisnými strediskami a malými “mobilšopmi”, ktoré sám neautorizoval. Takáto autorizácia bola pritom pre mnohých malých predajcov a servisné strediská nerentabilná, pretože Apple vyžadoval, aby si zakúpili špeciálne (a veľmi drahé) nástroje na opravu. Len v takom prípade im bol ochotný dodávať originálne diely.

Svojpomocná oprava mobilu a už aj notebooku

To sa ale nedávno zmenilo. V minulom roku Apple oznámil, že pri výmene displeja už nebudú musieť zákazníci utekať do najbližšieho autorizovaného servisu, ale budú môcť navštíviť aj ktorúkoľvek z bežných opravovní. Na výmenu displeja v nových iPhonoch už nepožadoval špeciálne kódovacie zariadenie, bez ktorého nefunguje skener tváre (pozn. Face ID). Firma však zašla ešte o krok ďalej a zákazníkom umožnila opraviť si iPhone aj svojpomocne. Ak by si niekto trúfol svojpomocne opraviť svoj iPhone, Apple mu poskytne nielen originálne diely ale aj nástroje a podrobné návody. Takáto oprava sa ale vzťahovala len na iPhony od verzie 12 alebo SE 3.

Apple v týchto dňoch oznámil, že zákazníkom umožní svojpomocne si opraviť aj počítače MacBook. Postup bude podobný ako pri oprave iPhonu. Ak sa zákazník rozhodne, že si notebook opraví sám, výrobca mu ponúkne návody a v prípade potreby aj potrebné nástroje a príslušenstvo. To si bude môcť nielen zakúpiť ale aj prenajať na jeden týždeň za cenu 49 dolárov. Od augusta bude táto možnosť dostupná pre majiteľov notebookov MacBook Air a MacBook Pro s čipmi M1, avšak zatiaľ len v Spojených štátoch. Očakáva sa, že v Európe bude táto možnosť sprístupnená do konca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Apple #iPhone #Mac #MacBook