Fitbit predstavil viacero nových hodiniek. Zmerajú úroveň stresu počas celého dňa

Hodinky Sense sa po dvoch rokoch dočkali solídneho nástupcu, ktorý má množstvo pokročilých senzorov na presné vyhodnocovanie stresu.

27.08.2022 08:00
Fitbit, smart hodinky, Sense 2, inteligentné... Foto:
Fitbit predstavil dvojicu inteligentných hodiniek a lacný športový náramok.
debata

Fitbit už dlhšiu dobu nie je solitér. Legendárneho výrobcu športových náramkov a inteligentných hodiniek vlastní spoločnosť Google. V praxi ale značky fungujú stále nezávisle, aj keď Google do najnovších smartfónov integroval viacero funkcií a služieb svojej dcérskej spoločnosti.

Fitbit v súčasnosti takisto pracuje na vývoji hodiniek Pixel Watch, ktoré by mal Google predstaviť už na jeseň tohto roka. Aj keď Pixel Watch budú zrejme loviť vo vlastnom rybníku, Fitbit sa poponáhľal s predstavením troch “vlastných” hodiniek a náramkov. Tie majú stále čo ponúknuť, aj keď vysoká cena môže najmä najdrahší model Sense 2 z časti paralyzovať.

Vlajková loď Sense 2 je nástupcom dva roky starého modelu Sense, ktorý svojho času prekvapil najmä pokročilou výbavou. Tentokrát sa vracia späť s ešte väčším množstvom senzorov, a zároveň si ponecháva univerzálnu kompatibilitu s iPhonmi a mobilmi s Androidom. Okrem merania teploty cez pokožku, tepu a EKG majú Sense 2 aj prídavný senzor na meranie hladiny stresu, ktorý s vysokou presnosťou kombinuje dáta z viacerých senzorov naraz. Vo výsledku tak dokážu hodinky používateľa upozorniť na zvýšený stres a na konci dňa mu v štatistikách odhalia, kedy mu čelil najviac.

Kontinuálne meranie stresu počas celého dňa

Sense 2 sú o čosi tenšie a ľahšie než ich predchodca a s batériou, ktorá ich dokáže poháňať v priemere šesť dní – rovnako dlho ako pri druhej predstavenej novinke Versa 4. Kontinuálne meranie stresorov údajne nemá vplyv na výdrž batérie. Fitbit sa tiež poučil z minulých nedostatkov a hodinkám vrátil jediné fyzické tlačidlo. Výrobca si za novinku pýta až 299 eur, čo v porovnaní s konkurenčnými smart hodinkami nie je málo. Netreba tiež zabúdať na prémiové predplatné, ktoré blokuje prístup k rôznym doplnkovým funkciám, ako je napríklad detailnejšie meranie spánkových cyklov. Plnohodnotné využívanie všetkých funkcií tak môže cenu hodiniek výrazne navýšiť.

Lacnejšie Versa 4 nepriniesli takmer nič nové

Hodinky Versa 4 za 229 eur svojím dizajnom pripomínajú model Sense 2, no sú ochudobnené o viaceré funkcie. Hardvér zostal v porovnaní s predošlou generáciou takmer nezmenený (s výnimkou pridaného hardvérového tlačidla) a Versa 4 nedokáže ani kontinuálne merať hladinu stresu. Na druhej strane majú hodinky ale takmer identický softvér s vlajkovou loďou, ktorý ponúka voliteľné „widgety“ a takisto podporu pre Peňaženku Google a Mapy Google. Obe služby ale budú dostupné až s najbližšou aktualizáciou, ktorej dostupnosť sa očakáva na jeseň tohto roka.

Tretím predstaveným modelom je náramok Inspire 3, ktorý za cenu 99 eur ponúka len základné funkcie. Nechýba mu senzor na meranie okysličenia krvi a dotykový AMOLED displej s podporou funkcie “Always on”. Jej aktivácia sa ale negatívne podpíše na zníženej výdrži na batériu, keď z pôvodných 10 dní ju okreše len na tri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #športový náramok #Fitbit #Versa 4 #Sense 2