Sony ukázalo, ako si predstavuje vlajkovú loď medzi smartfónmi

V porovnaní s modelom Xperia 1 je nová Xperia 5 IV 5G menšia, no nie oveľa. Poteší najmä tých konzervatívnejších, ktorí sa nezaobídu bez konektoru na slúchadlá a tlačidla pre spúšť fotoaparátu.

06.09.2022 08:00
Sony, Xperia 5 IV 5G, smartfón Foto:
Novinka od Sony, Xperia 5 IV 5G, má o čosi lepší displej než vlajková loď Xperia 1, ktorej výbavu takmer do bodky prevzala.
debata

Sony predstavilo zmenšenú verziu vlajkovej lode Xperia 1, Xperia 5 IV 5G. Pri čítaní špecifikácií však môže niekoho zaraziť, ako “veľmi” Sony mobil zmenšilo. Novinka má len o 0,4 palca menší displej. Nečakajte preto, že rozdiel bude tak viditeľný ako pri iPhone vo verzii Max a Mini. Päťková Xperia má 6,1 palcový OLED displej s natiahnutým Full HD+ rozlíšením a s podporou 120 Hz frekvencia. V porovnaní s väčším modelom má displej až o 50 percent vyšší jas, čo rozhodne nie je na zahodenie, obzvlášť pri používaní na priamom slnku.

Konzervatívny mobil s dobrými foťákmi

Sony je dlhodobo známe tým, že je zástancom konzervatívnejších prístupov. Dôkazom toho je aj čítačka odtlačkov prstov, ktorá je aj po rokoch stále ukrytá v bočnom tlačidle. Sony zachovalo aj konektor pre slúchadlá a hardvérové tlačidlo pre fotoaparát. To sa dnes už len tak nevidí. Ešte k spomínanému fotoaparátu. Na zadnej strane sa nachádza trojica foťákov, ktoré zdobí útle logo Zeiss. Všetky tri majú 12 Megapixelov. Kým jeden slúži na bežné fotenie, druhý je možné využiť pri širokouhlých snímkach a tretí na fotenie vzdialených objektov s 2,5-násobným optickým priblížením. Foťáky majú optickú stabilizáciu obrazu a ponúkajú automatické zaostrovanie na oči v reálnom čase. Sekvenčne je možné fotiť až s rýchlosťou 20 snímok za sekundu.

Batéria má o 500 mAh väčšiu kapacitu (z pôvodných 4500 na 5000 mAh) a mobil je možné nabíjať s výkonom 30 Wattov. Nie je to nejak veľa, no na polovicu sa batéria nabije za 30 minút. Kompaktnejšia Xperia konečne podporuje aj bezdrôtové nabíjanie. O výkon sa stará osemjadrový procesor Snapdragon 8 Gen 1 a 8 GB operačná pamäť. Fotky a videá je možné ukladať buď na vstavané 128 GB úložisko alebo na microSD karty.

Cena vyššia než pred rokom

Napriek tomu, že Sony sa usilovne snaží konkurovať veľkým výrobcom smartfónov ako Samsung, Honor, Huawei a ďalším, aký-taký podiel na trhu má len v regióne strednej Európy. Napriek tomu sa nevzdáva a trúfa si konkurovať aj v kategórii 1000+. Za novinku si výrobca pýta 1049 eur, čo rozhodne nie je málo, a navyše je to o zhruba 100 eur viac než jeho predchodca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Sony #Xperia 1 #Xperia 5 IV 5G