Apple s novými iPhonmi prekvapil. Majú nový výrez a komunikujú aj cez satelity

Apple predstavil štvoricu nových iPhonov 14. Dva základné modely sú s minuloročnou výbavou, no vlajkové lode sa majú čím pochváliť. Európskou cenou však rozhodne nie.

08.09.2022 08:00
iPhone 14 Pro, iPhone, Apple Foto:
iPhone 14 Pro a Pro Max
debata (2)

Nemusíte patriť medzi fanúšikov produktov Apple, no jedno im musíte uznať – inovácie a najmä ošiaľ, ktorý dokážu novinky medzi verejnosťou vyvolať. Len máloktoré predstavenie produktov je tak ostro sledované, ako to z dielne Apple. Niet divu, že o nových smartfónoch sa medzi laickou a odbornou verejnosťou špekuluje dlhé mesiace pred ich oficiálnych predstavením. Niektoré odhady sú správne, iné majú od reality ďaleko a sú skôr zbožnými prianiami. Stále však platí, že Apple dokáže prekvapiť. Inak tomu nebolo ani pri predstavení štvorice nových iPhonov 14, z ktorých minimálne dva patria medzi technologickú špičku.

Cesta kompromisu: starý dizajn a rok starý procesor

Tak ako býva zvykom Apple sa snaží s mobilmi pokryť čo najširšie spektrum zákazníkov – od tých, ktorí majú do vrecka hlboko, až po tých, ktorí nemajú problém za nový mobil utratiť 1500 a viac eur. To, že Apple dômyselne šetrí je vidieť na základných iPhonoch 14 a 14 Plus. Prvýkrát po mnohých rokoch sa lacnejšie iPhony od drahších výraznejšie líšia aj výkonom. Namiesto nového čipsetu A16 Bionic, ktorý je vyhradený len pre modely Pro a Pro Max, sa dvojica “základných” smartfónov musí spoliehať na minuloročný čipset A15 Bionic.

Lacnejšie modely iPhone 14 a 14 Plus sú stále... Foto: Apple
iPhone 14 Plus, iPhone, Apple Lacnejšie modely iPhone 14 a 14 Plus sú stále drahé. Cena začína na 999 eurách.

Neušlo sa im ani väčších dizajnových zmien. Výrez v displeji zostal rovnako veľký, no vďaka odolnejšiemu keramickému sklu má aspoň zvýšenú odolnosť. Staré typy panelov už Apple dva roky nepoužíva, a tak 14 a 14 Plus využívajú Super Retina XDR OLED displej s jasom 1200 nitov a stabilnou obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Na najmenší iPhone s prívlastkom mini si záujemcovia musia nechať zájsť chuť. Na výber je už len variant so 6,1 a 6,7-palcovou uhlopriečkou. Nič viac, nič menej.

Foťáky bez zmeny, cena ale láme nové rekordy

Dva foťáky zostali takmer bez zmeny. Hlavný má naďalej rozlíšenie 12 Megapixelov, no má väčší senzor, ktorý mu pomôže pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach. Na prednej strane sa nachádza foťák na autoportréty s rovnakým rozlíšením, no tentokrát už aj s automatickým zaostrovaním. A ceny? Za iPhone 14 zaplatíte v základnej verzii 999 eur, za iPhone 14 Plus až 1149 eur. Áno je to veľa. A pozor – stále nejde o vlajkovú loď, ale len lacnejšie modely v podstate s rok starým hardvérom.

Za vlajkové lode sa oplatí priplatiť

Po technologickej stránke sú oveľa zaujímavejšie modely Pro a Pro Max, ktoré sú vždy tým najlepším, čo Apple dokázal za rok vymyslieť. V konkrétnom prípade sa vlajkové lode od lacnejšej dvojice líšia výrezom. Stále ho majú, no je oddelený od hornej hrany, je menší a nachádza sa priamo v displeji. Na konkurenciu sa neťahá, no Apple svoju technologickú “zaostalosť” (konkurencia má foťáky pod displejom) dokázal “predať”, ako by išlo o benefit. V prvom rade výrez nazval Dynamic Island (ang. dynamický ostrov). Prečo nie? Šikovne tento veľký zaoblený pás ale dokázal premeniť na doplnkovú zobrazovaciu plochu. Pás sa zväčší aj za hranu foťákov podľa toho, či bude zobrazovať stav batérie, prebiehajúci hovor alebo notifikácie. Je to veľmi šikovné a dômyselné riešenie, z ktorého môže Apple dlhodobo paradoxne ťažiť.

Výrez Apple nazval Dynamic Island. Foto: Apple
iPhone 14 Pro, iPhone, Apple Výrez Apple nazval Dynamic Island.

Lepší displej, nový výrez a výkonnejší procesor

Samotný displej má rovnaké uhlopriečky ako pri modeloch 14 a 14 Pro, no má výrazne väčší jas – až 1600 nitov pri HDR režime s rozšírením do 2000 nitov. Nechýba ani funkcia Always On, ktorá na displeji nepretržite zobrazuje základné informácie a notifikácie. Na väčšej spotrebe sa neprejaví, pretože displej podporuje dynamickú obnovovaciu frekvenciu od 1 do 120 Hz. Ako sme spomenuli pri základných iPhonoch, dve vlajkové lode dostali do vienka nový procesor A16 Bionic a pamäť až do 1 TB.

Foťáky konečne s väčším rozlíšením

Veľkých zmien sa dočkali foťáky. Namiesto predpotopných 12 Megapixelov majú foťáky až 48 Megapixelov. Celé rozlíšenie ale pri bežnom fotení nevyužívajú naplno, ale 4 pixely skladajú do jedného. Výsledok je preto rovnaký. Snímka má 12 Megapixelov, no má oveľa viac detailov, lepšiu kresbu a menej šumu v zhoršených svetelných podmienkach. V špeciálnom režime ProRaw je ale možné využiť aj 48 Megapixelov. Hlavnému foťáku sekunduje snímač s 12 Megapixelmi a širokouhlou šošovkou a foťák s teleobjektívom a trojnásobným optickým priblížením.

iPhone 14 Pro a Pro Max Foto: Apple
iPhone 14 Pro, iPhone, Apple iPhone 14 Pro a Pro Max

V USA len s virtuálnou eSIM

Kupovať iPhone v Spojených štátoch už kvôli nevýhodnému kurzu eura a dolára nemá veľký zmysel. Rovnako to nemá zmysel ani kvôli ďalšiemu špecifiku miestneho trhu – iPhone 14 Pro a Pro Max sa budú v Spojených štátoch predávať len s podporou virtuálnej eSIM karty. Na Slovensku síce eSIM podporujú všetci mobilní operátori, no väčšina zákazníkov si na tento výdobytok ešte nezvykla. V Európe bude preto mobil v predaji aj s klasickou nanoSIM.

Satelitné pripojenie pre núdzové privolanie pomoci

Apple si dlhodobo buduje imidž firmy, ktorá neponúka len hardvér, ale najmä služby a doplnkové funkcie. Nové iPhony majú napríklad zabudované nové senzory, vďaka ktorým dokážu automaticky detegovať autonehodu a privolať pomoc. Skvelou správou pre dobrodruhov je podpora satelitnej komunikácie. Nie, že by ste si cez iPhone v strede Antarktídy zavolali s rodinou na Slovensku, ale v miestach bez pokrytia mobilným signálom si budete vďaka pripojeniu mobilu k satelitom môcť privolať pomoc. Aj keď ide o špecifickú vlastnosť pre úzku skupinu používateľov, nič podobné konkurencia neponúka.

Na záver ceny. Kvôli slabému euru si Európania priplatia. iPhone 14 Pro štartuje s cenou 1299 eur (v USA s cenou 999 dolárov), Pro Max s cenou 1449 eur (1099 dolárov).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone 14 #iPhone 14 Pro