Lenovo predstavilo obrovský notebook s ohybným displejom. Cena vás ale odradí

Lenovo naďalej verí notebookom s ohybnými displejmi. Novinke ThinkPad X1 Fold 2022 zväčšil displej až na rekordných 16,3 palca. Cena ale zostala extrémne vysoká a zariadenie je tak pre väčšiu spotrebiteľov nedostupné.

16.09.2022 08:00
Lenovo Think Pad X1 Fold 2022 Foto:
Lenovo ThinkPad X1 Fold 2022.
debata

Možno si spomeniete na jeden z prvých notebookov s ohybným displejom na trhu, ktorý Lenovo predstavilo v roku 2020. ThinkPad X1 Fold sme si svojho času mali možnosť aj vyskúšať. Nie, že by nás nezaujal, no od produktu pre masy malo zariadenie na míle ďaleko. Nielen, že bol notebook neprakticky hrubý, mal len priemerný výkon a displej náchylný na poškriabanie, bol tiež extrémne drahý. Nič z toho ale Lenovo neodradilo pred prestavením novšieho modelu, ktorý prináša viacero vylepšení a aj dramaticky väčší displej.

Namiesto 12,9 až 16,3-palcový displej

Z pôvodných 12,9 palcov má displej po rozložení uhlopriečku až 16,3-palca. Až 25-percentné zväčšenie displeja zo zariadenia robí majestátny tablet, ktorý už poslúži nielen na efektívnejšiu prácu ale aj zábavu. Predsa len, je rozdiel sledovať filmy na malom displeji a na displeji, ktorý sa blíži veľkosti počítačového monitoru. Po “zlomení” displeja je stále možné využívať 12-palcovú uhlopriečku a na druhú časť položiť magnetickú hardvérovú klávesnicu, ktorá zariadenie premení na klasický notebook.

Lenovo vylepšilo aj výkon. Tentokrát má ThinkPad výkonnejší procesor Core i5 alebo Core i7 U 12. generácie a maximálne 32 gigabajtov operačnej pamäte a jeden terabajt úložného priestoru pre dáta. Vylepšenia sa dočkal aj samotný displej, ktorý má tenší rámik a o čosi lepšiu odolnosť. Stále je však hrubý. Po zložení má notebooku hrúbku až 1,7 centimetra, čo nie je málo. Hmotnosť je však prijateľná (1,28 kilogramu bez klávesnice a puzdra so stojanom). Záujemca si ale bude musieť siahnuť hlbšie do vrecka. V Spojených štátoch bude v predaji za bezmála 2500 dolárov. Na pultoch európskych predajcov sa objaví v decembri tohto roka s pravdepodobne o čosi vyššou cenovkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #ohybný displej #ThinkPad #X1 Fold 2022