Spotify už ponúka aj audioknihy. Hudba vo vysokom rozlíšení pritom už dva roky mešká

Spotify už predplatiteľom ponúka aj možnosť zakúpiť si audioknihy. Priamo tak konkuruje službe Audible od Amazonu. Zatiaľ však len v Spojených štátoch.

02.10.2022 08:00
Spotify, audioknihy, hudobné predplatné Foto:
Spotify už ponúka aj audioknihy.
debata

Streamovacia služba Spotify v uplynulých dňoch oznámila, že do svojho portfólia pridáva čoraz obľúbenejšie audioknihy. Konkurovať by tak mohla službe Audible od Amazonu, ktorá dominuje na trhoch v anglicky hovoriacich krajinách. V ponuke Spotify sa nachádza údajne až 300-tisíc audiokníh, ktoré sú zatiaľ dostupné len pre používateľov v Spojených štátoch. Audioknihy ale nie sú súčasťou predplatného a je si ich potrebné zakúpiť individuálne. Konkurenčný Amazon ponúka niekoľko variantov predplatného s priemernou cenou 15 dolárov za jednu nahovorenú knihu. Používatelia si knihy kupujú za kredity alebo za zvýhodnenú cenu.

Podľa Spotify trh s audioknihami stále nie je dostatočne rozvinutý. “Trh s audioknihami je stále nevyužitý a pritom medziročne rastie až o 20 percent, hoci na súčasnom knižnom trhu má len 6 až 7 percentný podiel,” uviedol Nir Zicherman, viceprezident spoločnosti. Spotify tak bude konkurovať Amazonu, ktorý mal pred štyrmi rokmi 41-percentný podiel na trhu. Aktuálne štatistiky známe nie sú, no podľa analytikov si firma drží významný náskok pred konkurenciou v podobe Apple, Google a Rakuten.

Spotify rozšírením portfólia o audioknihy prekvapilo. Spoločnosť totiž už viac než rok sľubuje rozšírenie predplatného aj o variant s podporou hudby vo vysokom rozlíšení. Väčšina konkurentov takýto benefit pre predplatiteľov ponúka, no Spotify zatiaľ nie. Začiatkom roka služba oznámila, že o novinke Spotify HiFi už čoskoro prinesie viac detailov, no doteraz sa tak nestalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Spotify #audioknihy #Audible