Ak ste si ešte nekúpili nový iPhone, počkajte. Budúcoročný model prinesie USB-C konektor

Ak vlastníte starší iPhone a uvažujete nad prechodom na najnovšiu verziu s číslom 14, radšej si ešte rok počkajte. Apple by mal budúci rok s príchodom iPhonu 15 ‘zarezať’ zastaralý konektor Lightning a prejsť na moderný USB-C.

13.10.2022 08:00
iPhone, Lightning, kábel Foto:
Kábel so zastaralým konektorom Lightning.
debata

Aj keď Apple je v mnohých prípadoch firmou, ktorá udáva trendy (alebo tomu aspoň tak bolo v nedávnej minulosti), neplatí to vždy. Firma sa dlhé roky zdráhala nahradiť konektor Lightning modernejším USB-C, ktorý už bez výnimky používajú všetky nové smartfóny vrátane tých s cenou do 300 eur. Je to pritom paradox, keďže aj nové tablety iPad, notebooky MacBook a napokon aj nabíjačky disponujú už len USB-C konektorom. iPhony dlhodobo vzdorovali, aj keď na to nebol dôvod. Ako sa ukázalo pri predstavení najnovších iPhonov 14, štandard Lightning je natoľko zastaralý, že užívateľom kvôli nižším rýchlostiam znepríjemňuje prenos veľkých súborov. Európska komisia ale tvrdo zakročila a výrobcom mobilov bez výnimky nariadila používanie konektoru USB-C.

Namiesto vyhovárania sa a kopania nohami americká firma z Cupertina nakoniec zmení svoj postoj. Firma sa nechala počuť, že USB-C by mal byť už súčasťou budúcoročného modelu iPhone 15. Tvrdí to aj analytik Marka Gurmana z agentúry Bloomberg, podľa ktorého v tom majú v Apple jasno a na významný prechod, ktorý uľahčí život najmä zákazníkom, sa už intenzívne pripravujú. Kvôli konektoru Lightning musia majitelia iPhonov naďalej používať špeciálne káble, ktoré nie sú kompatibilné takmer s ničím iným (s výnimkou slúchadiel AirPods). Ak preto uvažujete o prechode na novší model iPhonu, odporúčame vám ešte jeden rok počkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #Lightning #USB-C #iPhone 14 #iPhone 15