Test: Vyskúšali sme jedny z najlepších slúchadiel s funkciou potlačenia okolitého hluku

Sú výrazne odlišné od svojich predchodcov, no stále patria k tomu najlepšiemu, čo na trhu v danej kategórii zoženiete. Slúchadlá Sony WH-1000XM5 dokážu vynikajúco zablokovať okolitý ruch. Majú však aj zopár drobných nedostatkov.

18.10.2022 08:00
Sony, WH-1000XM5, slúchadlá, ANC Foto:
Sony WH-1000XM5.
debata (2)

Ak ste mali v minulosti možnosť vyskúšať si niektoré zo série slúchadiel WH-1000, určite nám dáte za pravdu, že funkcia aktívneho potlačenia okolitého hluku (tzv. ANC – active noise cancelling) je takmer dokonalá. Samozrejme, nejaké z okolitých zvukov sa do vašich uší predsa len dostanú, no v porovnaní s bežnými slúchadlami je to veľký nepomer. Sony však v tejto kategórii nepatrilo vždy medzi špičku. Z piedestálu v podstate vytlačilo firmu Bose, ktorá dlhodobo určovala štandard. Sony ho prekonalo. Je však pravdou, že slúchadlá s “prídomkom” XM3 alebo XM4 boli určené na jedno konkrétne využitie – na cesty alebo do rušnej kancelárii. Ich zvuk bol tak akurát, no nič pre nadšencov. Konštrukcia bola dobrá a pohodlná, no príliš plastová a na prvý pohľad vyzerala lacno. To sa ale zmenilo s príchodom piatej generácie XM5, ktorá vylepšila najmä komfort nosenia, použité materiály a z časti aj filtrovanie okolitého hluku.

Minimalistická konštrukcia a responzívne ovládanie

Hneď v úvode ale musíme byť aj kritický. Konštrukcia, ktorá je veľmi kvalitná, robustná, minimalistická, a zároveň moderná trpí jedným nedostatkom – nepasuje na každú hlavu. Najmä používatelia s menšími hlavami môžu mať problém s pozíciou mušlí, ktoré sú navyše o čosi menej polstrované než u predchodcov. To má vplyv napríklad pri dlhodobom nosení, alebo ak máte pri počúvaní hudby nasadené okuliare. S nimi sa slúchadlá až tak nekamarátia, navyše ANC nebude fungovať úplne dokonale, keďže drobné škáry medzi stránicami okuliarov a mušľami budú prepúšťať okolitý hluk. Hlavový most je takisto polstrovaný, no mali sme pocit, že pri dlhšom nosení nebol až taký komfortný. Napriek tomu hodnotíme posun pozitívne. Slúchadlá majú celistvý dizajn bez sklápacieho mechanizmu (čo je aj z časti škoda), sú vyrobené z recyklovaného a matného plastu, ktorý je aj na omak lepší než tvrdý lesklý plast. Škrabancom sa ale nevyhnete.

Slúchadlá Sony WH-1000XM5. Foto: Tomáš Švec
Sony, WH-1000XM5, slúchadlá, ANC Slúchadlá Sony WH-1000XM5.

Na ľavej mušli majú slúchadlá všetky hardvérové ovládacie tlačidlá – konkrétne na zapnutie a programovateľnú zmenu režimu. Dotykmi a poklepaním na pravej mušli sa zas ovláda prehrávanie skladieb. Funguje to intuitívne, presne a rýchlo. Presne tak, ako by sme to radi videli aj u konkurencie. Značka Bang & Olufsen je na opačnom brehu a jej dotykové ovládanie je všetko, len nie presné a intuitívne.

Zvuk nie je pre každého. Odhlučnenie je ale výborné

Ako sme naznačili v úvode, ak patríte medzi hudobných nadšencov a audiofilov, budete sa musieť obzerať iným smerom. Natívne je zvuk posunutý viac do basov, aj keď si s hudobným profilom poradiť viete poradiť cez ekvalizér. Zvuk ale nie je výnimočne neutrálny a na klasickú či inštrumentálnu hudbu sa slúchadlá vyslovene nehodia. Niekto však môže namietať a každá námietka je oprávnená. Napokon je to najmä vec vkusu a osobných preferencií. Ak ale niečo funguje na výbornú, je to adaptívne potlačenie okolitého hluku. Adaptívne preto, lebo si nemusíte sami vyberať, akú úroveň odhlučnenia práve požadujete, ale slúchadlá sa rozhodnú za vás. V mete dunivé zvuky odhlučnia viac, v pokľudnej kancelárii zas menej. Slúchadlá sme skúšali vo verejnej doprave, v aute aj v kancelárii. Funckia ANC fungovala viac než uspokojivo, aj keď sme mali miestami pocit, že bola o čosi slabšia než pri predošlej generácii.

Slúchadlá Sony WH-1000XM5 majú o čosi menej... Foto: Tomáš Švec
Sony, WH-1000XM5, slúchadlá, ANC Slúchadlá Sony WH-1000XM5 majú o čosi menej komfortné polstrovanie v porovnaní s predošlou verziou.

Za finálnu zmienku stojí ešte výdrž na batériu. Na jedno nabitie môžete počítať s maximálne 30 hodinami na jedno nabitie, čo je o čosi menej než pri modeli XM4. Stále je to ale nadpriemer a pravdepodobne ich nebudete nabíjať častejšie než raz za týždeň. Napríklad také slúchadlá Bose 700, ktoré sú priamym (aj keď starším) konkurentom majú len 18-hodinovú výdrž so zapnutým ANC.

Sony WH-1000XM5 – cena: 399 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Výborné potlačenie hluku
  • Minimalistický a modernejší dizajn
  • Silné a dunivé basy

Negatíva:

  • O čosi kratšia výdrž než predošlý model
  • Subjektívne menej pohodlné pri dlhom nosení
  • Menej vyvážený zvuk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #slúchadlá #ANC #bezdrôtové slúchadlá #WH-1000XM5