Koniec zdieľaným účtom na Netflixe? Nie tak úplne, no očakávajte mnohé obmedzenia

Netflix tvrdo zakročí voči používateľom, ktorí za službu neplatia. Zavedie nové príplatky, overovanie vlastníctva účtu a ponúkne aj lacnejšie predplatné s reklamami.

23.10.2022 08:00
Netflix, netflix, logo netflix, Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdieľané účty sú veľký problém. Aspoň tak to vníma služba Netflix, ktorá odhaduje, že až 100 miliónov používateľov neplatí štandardné predplatné, aj keď službu využíva a s hlavným predplatiteľom nežije v jednej domácnosti. Investori túto perspektívu takisto zdieľajú a Netflix sa aj preto rozhodol rázne zakročiť spôsobom, ktorý mnohých nahnevá. Pri oznámení finančných výsledkov za tretí kvartál tohto roka Netflix uviedol, že chce stimulovať svoj ďalší rast dodatočným spoplatnením zdieľaných účtov. Používateľom postaví do cesty aj niekoľko ďalších prekážok.

Ak sa po novom (pravdepodobne začiatkom budúceho roka) rozhodnete svoj účet zdieľať, Netflix bude overovať, či sa všetci používatelia služby nachádzajú na rovnakej adrese. Pomôže si najmä analýzou IP adries a používaných zariadení. Ak zistí, že používateľ sa nachádza na inej adrese, bude od neho vyžadovať zadanie kódu zaslaného cez SMS správu alebo e-mail. Ak svoju identitu a vlastníctvo účtu užívateľ takýmto spôsobom neoverí, Netflix ho z účtu automaticky odhlási.

V hre je aj troj či viacdolárový príplatok pre ľudí, ktorí s hlavným predplatiteľom nežijú v jednej domácnosti. Túto alternatívu už Netflix testoval v krajinách Južnej Ameriky. V pondelok služba takisto spustila funkciu z názvom “transfer profilu”, ktorá používateľom umožní preniesť si svoj profil zo “zdieľaného” účtu vrátane personalizovaných odporúčaní, histórie a zoznamov pod samostatné predplatné. Čoskoro by sa mala objaviť aj lacnejšia verzia predplatného s reklamnými blokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #predplatné #streamovacia služba