Televízory s 8K rozlíšením nespĺňajú nové limity EÚ. Hrozí zákaz ich predaja

V marci 2023 vstúpia v EÚ do platnosti upravené limity pre koeficient energetickej účinnosti. Žiaden z 8K televízorov ich nespĺňa. Hrozí tak zákaz ich predaja.

26.10.2022 08:00
Samsung QLED, 8K, Q900, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Európska únia už regulovala kadečo. Účelom každej regulácie však býva zjednotenie trhu, ochrana spotrebiteľov alebo ekológia. Kým niektoré z pravidiel dávajú väčší zmysel, iné sú natoľko prísne, že bránia výrobcom vyrábať a dodávať produkty do členských krajín EÚ. Príkladom je zákaz predaja televízorov, ktoré nespĺňajú zavedené pravidlá pre energetickú účinnosť. Podľa upravených kritérií, ktoré vstúpia do platnosti v marci 2023 latku len tak-tak podliezajú televízory so 4K rozlíšením. Akýkoľvek model s vyšším rozlíšením však už bude mať problém.

Súčasné pravidlá určujú, že televízory musia mať koeficient energetickej účinnosti (EEI) do 0,9, respektíve 1,1 pri televízoroch s rozlíšením 4K. Od marca 2023 sa však pravidlá výrazne sprísnia a koeficient sa upraví na 0,75 a 0,9 pre modely so 4K a vyšším rozlíšením. Takáto dramatická zmena už nehrá do karát televízorom s rozlíšením 8K, ktoré boli paradoxne doteraz z pravidiel úplne vyňaté. Odborníci tvrdia, že žiaden zo súčasných 8K modelov podmienky nespĺňa, a navyše je veľmi pravdepodobné, že v blízkej dobe sa výrobcom ani nepodarí efektivitu zvýšiť pod EEI 0,9.

Európska únia v tom ale nemusí zostať sama. O zavedení podobných obmedzení už uvažuje aj austrálsky parlament. Vláda na čele s Anthonym Albanese má v pláne výrazne znížiť spotrebu elektrickej energie v domácnostiach. Podľa miestnych pozorovateľov vláda dôsledne sleduje kroky Európskej únie a s veľkou pravdepodobnosťou ich bude aj nasledovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #televízor #4K #8K #OLED televízor