Megaupload má údajne legálneho nasledovníka

Zakladateľ serveru Megaupload, Kim Schmitz avizuje príchod nového, legálneho serveru, ktorý okrem iného ponúkne oficiálny kanál pre predaj hudby.

17.08.2012 07:00
megaupload, server, kim dotcom schmitz Foto:
Zablokovaný server Megaupload.
debata (3)

Novodobý nasledovník Megauploadu, server Megabox má mať internetovú premiéru ešte do konca tohto roka. „Viem, na čo všetci čakáte. Už sa to blíži. Tento rok. Sľubujem. Väčší. Lepší. Rýchlejší. 100-percentne bezpečný a nezastaviteľný. Áno… Megabox, príde už tento rok,“ uviedol Schmitz prostredníctvom svojho kanála na sieti Twitter.

Podľa Schmitza bude Megabox unikátny projekt, ktorý bude atraktívny nie len pre samotných autorov hudby, ale aj užívateľov. Autorom ponúkne vysoké marže z predaja hudby, užívateľom výrazne nižšiu cenu za skladbu, prípadne album, než na akú boli dodnes zvyknutí. Kľúčom k úspechu má byť nový spôsob financovania a poskytovania tantiém, ktorý v distribučnom reťazci nepočíta s hudobnými vydavateľstvami, ktoré podľa Schmitza uberajú umelcov o veľkú časť príjmov z predaja hudby. Megabox umelcom ponúkne údajne až 90 percent z celkových príjmov z predaj hudby.

V jednom zo svojich rozhovorov pre server TorrentFreak Schmitz priblížil aj ďalší kľúčový prvok, na ktorom bude nový server postavený. Takzvaný Megakey umožní umelcom zarábať aj v prípade, že užívatelia si sťahujú ich diela zadarmo. „Umelcom budeme vyplácať odmeny aj za bezplatné stiahnutia. Biznis model Megakey bol vyskúšaný na viac než milióne užívateľov a naozaj funguje. Na budúci rok môžete očakávať niekoľko oficiálnych oznámení o službe Megabox, vrátane informácií o spolupráci s umelcami, ktorí sú ochotní podieľať sa na novom systéme vyplácania odmien,“ uviedol Schmitz koncom minulého roka.

Server Megaupload patril k najobľúbenejším stránkam na ukladanie a zdieľanie, v podstate ľubovolných, dát. Medzi takýmito súbormi sa nachádzalo množstvo autorsky chránených diel, ktoré boli nekontrolovateľne distribuované užívateľom po celom svete zadarmo alebo za malú úplatu. Americká byrokracia bola prvá, ktorá sa rozhodla zasiahnuť a skoncovať s prevádzkovateľom, ktorý podľa vyšetrovateľov spôsobil majiteľom práv škodu vo výške až pol miliardy dolárov. Jeho zakladateľ, Kim „Dotcom“ Schmitz, ktorý bol vo februári prepustený na kauciu, sa opätovne angažuje v internetových projektoch, čoho dôkazom má byť pripravovaný server Megabox, od ktorého si veľa sľubuje.

3 debata chyba