Výskumníci našli spôsob ako 'natiahnuť' displej. Pomohli im kontaktné šošovky

Rovnaký materiál, aký je používaný na výrobu kontaktných šošoviek pomohol výskumníkom pri výrobe displeja, ktorý je možné naťahovať.

15.11.2022 06:00
OLED, LG, displej, Foto:
LG demonštrovalo ako by mohol vyzerať "naťahovací" displej.
debata (2)

Dnes už asi nikoho neprekvapia ohybné displeje v mobiloch. Pred pár rokmi však boli znakom technologického pokroku, ktorý odštartuje novú éru v spotrebnej elektronike. Nemalo by byť preto prekvapením, ak sa vývoj nezastaví len tam. Juhokórejská firma LG v týchto dňoch demonštrovala prototyp extréme ohybného a naťahovateľného OLED displeja s vysokým rozlíšením. Displej, ktorý má pôvodne 12-palcovú uhlopriečku je možné natiahnuť až na 14 palcov. Takisto ho je možné ľubovoľne skladať, otáčať, rolovať či ohýbať bez akéhokoľvek poškodenia.

Displej má podľa výrobcu rozlíšenie 100 pixelov na palec a je vyrobený z rovnakého silikónového materiálu ako kontaktné šošovky. Na zobrazovanie využíva svetelné zdroje v podobe micro-LED. Zaujímavé môže byť využitie takéhoto displeja v budúcnosti. Tým, že je extrémne tenký, ohybný a má štruktúru podobnú gume, by mohol byť súčasťou nositeľnej elektroniky, ako sú napríklad rôzne náramky obopínajúce ruku. Uplatnenie by mohol nájsť aj v automobilovom priemysle a pri výrobe lietadiel, či dokonca odevov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #displej #oled #LG #ohybný displej