Test: Stredná trieda budí dojem luxusu. Taký je Honor 70

Výborný mobil s nadštandardnou výbavou vyššej strednej triedy, ktorý sa nemusí hanbiť ani za foťáky. Chýba mu však odolnosť voči vode a výrobca by mohol ešte zapracovať na zopár detailoch, ktoré kazia celkový dojem.

13.11.2022 08:00
Honor 70, smartfón, Honor Foto:
Honor 70.
debata

Honor preskočil šesťdesiatku a z modelu 50 sa preniesol rovno k číslu 70. Novinka však neskrýva svoj pôvod a hrdo nasleduje odkaz svojho predchodcu, na ktorý sa náramne podobá. Na zadnej strane má dva nápadité kruhové výčnelky, do ktorých sú zasadené fotoaparáty, po bokoch zaoblený displej s výrezom na foťák, ušľachtilé spracovanie a aj rozmery, ktoré môžu komplikovať úchop ľuďom s menšou rukou. Honor 70 po svojom predchodcovi takisto zdedil materiály – plast namiesto kovu. Je to na škodu? Ako sa to vezme.

Honor 70 má veľmi nápadito rozmiestnené... Foto: Tomáš Švec
Honor 70, smartfón, Honor Honor 70 má veľmi nápadito rozmiestnené fotoaparáty.

Hliník alebo nehrdzavejúca oceľ majú dozaista svojich fanúšikov a v súčasnosti sú stále neoddeliteľnou súčasťou prémiových smartfónov. Na druhej strane plast je ľahší, nevadia mu odtlačky prstov (pokiaľ nemá lesklé vyhotovenie) a jeho vizuálnu celistvosť menej narúšajú aj škrabance, na ktoré je plast určite náchylnejší. Honor ale vie čo robí a plastový zadný kryt mu nemožno vôbec zazlievať. Je pevný, odolný a veľmi dobre sa drží vo väčšej ruke. Vo väčšej preto, lebo zaoblený displej, a tým pádom aj užšie hrany, sú v menšej ruke nepohodlné a tak najmä dámy budú musieť pri manipulácii použiť obe ruky.

Výborný displej, no aj nevhodne umiestnená čítačka odtlačkov

Parametrovo priemerný, no funkčne výborný je aj 6,67-palcový OLED displej. Má veľmi tenký rám a ponúka aj automatickú zmenu obnovovacej frekvencie s maximálnymi 120 Hz. Vďaka vysokému rozlíšeniu (1800× 2400 bodov) je aj veľmi jemný, takže pixelizáciu voľným okom nespozorujete. Nevadí mu ani priame slnečné žiarenie, keďže jas a kontrast sú veľmi slušne škálovateľné. To isté platí aj o nastavení teploty svetla, čo zasa oceníte pri neduhu, ktorého sa mnohí nevedia vzdať – používaní mobilu vo večerných hodinách, či v posteli. Ak patríte medzi fanúšikov takzvaného “always-on” displeja, takisto si príde na svoje. Pod displejom sa tiež nachádza aj zvláštne umiestnená čítačka odtlačkov prstov. Odomykať mobil inak ako snímaním odtlačku palca je kvôli tomu pomerne nepraktické.

Displej má veľmi tenký rámček. Foto: Tomáš Švec
Honor 70, smartfón, Honor Displej má veľmi tenký rámček.

Napriemerné foťáky, ktoré si poradia aj s makrom

Výrobca nešetril ani na foťákoch, čo by bola inak škoda, keďže šošovky výrazne dominujú zadnej strane mobilu. Hlavný foťák ponúka až 54 Megapixeové rozlíšenie a slušnú svetelnosť. Vďaka väčšiemu snímaču je možné zachytiť aj kvalitné snímky vo večerných hodinách so slabým alebo umelým osvetlením. Pixelizácia je viditeľná až pri veľmi tmavej scenérii. Na rozdiel od konkurencie sa Honor neostýchal použiť čip s vyšším rozlíšením ani u širokouhlého foťáka. Kým niektorí výrobcovia mu neprikladajú až takú váhu, Honor ho vybavil 50 Megapixelovým snímačom. Snímky sú nadmieru ostré aj po okrajoch širokouhlého záberu. Veľmi nás potešila aj makrofotografia, ktorá dnes mnohým fotomobilom chýba. Stále sa pritom nájde veľa nadšencov detailnej fotografie, ktorí by namiesto makra radšej oželeli širokouhlý objektív. Honor však majiteľov neukráti ani o tento zážitok.

Foťáky v Honore 70 sú nadpriemerne dobré. Foto: Tomáš Švec
Honor 70, smartfón, Honor Foťáky v Honore 70 sú nadpriemerne dobré.

Hardvér má výkonu stále dostatok a zrejme s bez problémov prečkáte dvojročnú záruku. Procesoru nerobia problém náročné aplikácie vrátane hier. Procesoru Snapdragon 778+ 5G sekunduje aj štedrých osem gigabajtov operačnej pamäte. Pamäťové karty už dnes nie sú v móde. Väčšina mobilov strednej a vyššej triedy ponúka len vstavanú pamäť bez možnosti jej rozšírenia. Ak chcete pár eur ušetriť, neradíme vám, aby ste tak robili pri pamäti. Pokiaľ to nie je mimo vášho rozpočtu, poobzerajte sa radšej po 256 GB verzii mobilu. Honor 70 nás ale potešil podporou dvoch SIM kariet, čo oceníte ak ste klientom dvoch operátorov alebo radi a veľa cestujete do zahraničia.

Stále chýba vodeodolnosť

Čo nás výrazne zamrzelo bola chýbajúca vodeodolnosť. Tá je už aj pri mobiloch vyššej strednej triedy zväčša samozrejmosťou. Honor 70 je ale výnimkou. Zopár kvapiek mu zrejme neuškodí, no ak plánujete telefonovať s mobilom priloženým k uchu v daždi, či si ho so sebou nebodaj zobrať do vírivky, sedemdesiatka nebude pre vás tou najlepšou voľbou. Rovnako nečakajte zázraky ani pri počúvaní hudby. Jediný “mono” reproduktor veľa rámusu neurobí a zvukový prejav je len priemerne kvalitný. Radšej si do uší vložte slúchadlá. Škoda. Honor sa mohol v tomto smere poučiť a napraviť nedostatok z predošlej 50tky.

Honor 70 má len jediný reproduktor. Zvuk z neho... Foto: Tomáš Švec
Honor 70, smartfón, Honor Honor 70 má len jediný reproduktor. Zvuk z neho je veľmi priemerný.

Rýchlonabíjanie je už bežnou súčasťou aj lacnejších mobilov, no Honor 70 sa môže pochváliť zrýchleným nabíjaním na úrovni špičkových mobilov. Na polovicu sa batéria nabije za 30 minút. Batéria je tiež väčšia a nadobudli sme dojem, že naozaj patrí k tomu lepšiemu čo na trhu zoženiete. S jedným dňom môžete počítať bez problémov a ak neotvárate Instagram a Facebook 20-krát za deň, nabíjať ho budete môcť len raz za 1,5 až 2 dni.

Honor 70 – cena: od 525 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva:

  • Nadpriemerný displej
  • Dobré spracovanie
  • Výborné foťáky
  • Schopnosť zachytiť makro fotky
  • Vysoký výkon a 8 GB pamäte

Negatíva:

  • Chýbajúca vodeodolnosť
  • Nešťastne umiestnená čítačka odtlačkov prstov
  • Nie príliš kvalitný reproduktor

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Honor #Honor 70