Test: Vyskúšali sme okuliare na lyžovačku, ktoré sľubujú ostrejšie videnie aj bez dioptrií

Vyskúšali sme okuliare so špeciálnymi šošovkami bez dioptrií, ktoré majú zvýšiť ostrosť videnia a aj farebný kontrast. Wiley X Alfa Captivate však majú aj zopár ďalších neštandardných vlastností.

30.11.2022 08:00
Wiley X, okuliare, Alfa Foto:
Slnečné okuliare Wiley X Alfa Captivate.
debata (1)

Nie sú okuliare ako okuliare. Najmä tie slnečné. Aj keď leto už dávno skončilo, mnohí teraz čakajú na sneh a prvú lyžovačku. Okrem dobrej výstroje sú nevyhnutnosťou aj kvalitné slnečné okuliare, ktoré dokážu eliminovať nepríjemné odrazy slnka od snehu. Ak sa spýtate optometristu či očného lekára, pravdepodobne vám odporučí popozerať sa po okuliaroch s čo najtmavšími sklami, prípadne po takzvaných “zrkadlovkách”. My sme mali možnosť vyskúšať model špeciálnych okuliarov s technológiou Captivate od americkej firmy Wiley X.

Oddelené zložky farebného spektra pre vyšší kontrast a ostrosť

Technológia Captivate, ktorá je súčasťou šošoviek má tú výhodu, že dokáže oddeliť jednotlivé zložky farebného spektra, čoho výsledkom je, že oko vie lepšie vnímať celú škálu farieb pri zvýšenom kontraste a ostrosti. Technológiu sme už mali možnosť vyskúšať aj minulý rok, no pri šošovkách s odlišným zafarbením, ktoré priamo určuje, na akú aktivitu alebo šport sú určené. Konkrétne testovaný model s bronzovými zrkadlovými šošovkami je určený na použitie pri intenzívnom slnku, rybolove, lyžovaní a ďalších aktivitách v prírode.

Okuliare majú odnímateľné krytky umiestnené pod... Foto: Tomáš Švec
Wiley X, okuliare, Alfa Okuliare majú odnímateľné krytky umiestnené pod stránicami, ktoré bránia prenikaniu nečistôt a hmyzu do oči.

Ak ste si niekedy vyskúšali okuliare so žltými sklami určené špeciálne na šoférovanie, možno ste postrehli, že v nich vidíte akosi ostrejšie. Dôvodom je, že veľká časť takýchto okuliarov má aj malé dioptrie (zhruba pol dioptrie). Pri šoférovaní vo večerných hodinách na sietnicu cez zväčšenú zrenicu nedopadá také množstvo svetla, preto môžete mať pocit, že nevidíte dostatočne ostro. Takéto okuliare však nemá zmysel používať počas dňa. Na rozdiel do malých dioptrií technológia Captivate oddeľuje len farebné zložky tak, že jednotlivé farby sa neprelínajú a nevznikajú farebné prechody, v ktorých oko nevidí dostatočne ostro. Výsledok je však veľmi podobný.

Nepoddajné stránice

Bronzové sklá v modeli Alfa Captivate sa vyznačujú priepustnosťou na úrovni zhruba 15 percent. K zníženej priepustnosti do veľkej miery napomáha práve zrkadlová úprava. Na rozdiel do iných modelov, súčasťou balenia sú aj ochranné priehľadné stránice, ktoré bránia prenikaniu vetra priamo k očiam. To sa okrem iného hodí pri športoch – či už lyžovaní alebo bicyklovaní, kedy vzduch a spolu s ním aj drobný hmyz alebo nečistoty prenikajú k očiam aj zo strán. Stránice je jednoduché namontovať, no pomerne zložité odstrániť. Nám sa to nepodarilo, aj keď by to malo byť možné za predpokladu, že ich “nezaistíte” špeciálnou plastovou skrutkou. Ak tak urobíte, stránice zostanú pripevné k okuliarom naveky. Upozorňuje na to aj výrobca v priloženom manuáli.

Šošovky majú antireflexnú úpravu na oboch... Foto: Tomáš Švec
Wiley X, okuliare, Alfa Šošovky majú antireflexnú úpravu na oboch stranách. Bránia tak odleskom aj z vnútornej strany okuliarov.

Tak ako aj v predošlom testovaní môžeme potvrdiť, že obraz bol výrazne ostrejší a farby živšie. Avšak nutné dodať, že nie hneď po nasadení okuliarov. Je potrebné nechať oku pár minút, nech si zvykne. Po zložení okuliarov sme následne spozorovali veľký rozdiel. Sýto zelené stromy boli odrazu akosi vyblednuté a jesenné farby lístia neboli tak pestré ako pri pohľade cez bronzové šošovky. Pri športoch navyše oceníte aj vyššiu odolnosť. Aj pri silnom páde alebo náraze by mali šošovky ochrániť oko pred poranením.

Stránice je jednoduché namontovať, no náročné... Foto: Tomáš Švec
Wiley X, okuliare, Alfa Stránice je jednoduché namontovať, no náročné odstrániť.

Wiley X Alfa Captivate – cena: 195 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Sýty a ostrý obraz
  • Kvalitné spracovanie
  • Zvýšená odolnosť

Negatíva

  • Vyššia cena
  • Neprakticá montáž a demontáž ochranných stránic

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnečné okuliare #Wiley X #Captivate