Tip: Desať tipov na vianočné darčeky na poslednú chvíľu, ktoré nakúpite aj online

Prinášame vám desať zaujímavých tipov na vianočné darčeky, ktoré potešia najmä nadšencov elektroniky a technológií.

06.12.2022 06:00
vianočné nákupy, Vianoce, darčeky Foto:
Ilustračné foto
debata

Vianoce už klopú na dvere. Kým mnohí z nás už majú nakúpene darčeky niekoľko mesiacov vopred, iní čakali na veľké výpredaje na “čierny piatok”. Ak nepatríte ani do jednej z týchto skupín a nákup darčekov odkladáte na poslednú chvíľu, prinášame vám niekoľko tipov na technologické darčeky, ktorými potešíte všetkých členov rodiny.

Darčeky do 150 eur

Čítačka kníh Kindle

Kto povedal, že elektronické knihy sa nikdy nemôžu priblížiť klasickým tlačeným knihám? Možno nebudete v rukách cítiť váhu stoviek strán papiera, no zážitok z čítania je vďaka elektronickému papieru veľmi podobný. Čítačky navyše majú dve nesporné výhody – sú veľmi ľahké a knihy s nimi môžete čítať aj v noci. Nové modely čítačiek Kindle majú navyše obrovské úložisko na ktoré sa zmestia stovky kníh, sú vodotesné, majú väčší displej s vysokým rozlíšením a hlavne viacfarebné podsvietenie. Ich používanie je preto silne návykové.

Čítačka Amazon Kindle Paperwhite 2021 Foto: Amazon
Amazon Kindle Paperwhite 2021 Čítačka Amazon Kindle Paperwhite 2021

Kindle Paperwhite – cena: 150

Praktická ústna sprcha

Nie je to možno typický vianočný darček, no obdarovaného vďaka nemu pochváli tak zubár, ako aj dentálny hygienik. Takzvané ústne sprchy sa tešia obľube najmä v posledných rokoch. Sú výborným doplnkom pri ústnej hygiene, keď dokážu z krčkov zubov efektívne odstrániť všetok zubný povlak spôsobom, na ktorý sa ani sónická zubná kefka neťahá. Vďaka prúdu vody s regulovateľnou silou trysky je možné čistiť aj citlivé zuby a masírovať krvácajúce ďasná.

Ústna sprcha Philips Sonicare Power Flosser... Foto: Philips
Sonicare Power Flosser Portable HX3806 Ústna sprcha Philips Sonicare Power Flosser Portable HX3806

Sonicare Power Flosser Portable HX3806 – cena: 99 eur

Multifunkčný obal na notebook

Veľa ľudí používa notebook na prácu aj na cestách. Nech je to akokoľvek praktické, kvôli nižšie položenému displeju po času môže trpieť krčná chrbtica. Spoločnosť Moshi si s týmto problémom poradila svojsky. Vyrobila hybridný obal na notebook s magnetickým uzatváracím mechanizmom, ktorý môže slúžiť aj ako podstavec na notebook. Vďaka tomu je možné notebook zodvihnúť a nakloniť o 15 stupňov do oveľa prirodzenejšej polohy.

Obal na notebook Moshi Muse 3-in-1 Foto: Moshi
Moshi Muse 3-in-1 Obal na notebook Moshi Muse 3-in-1

Moshi Muse 3-in-1 – cena: 60 eur

Lacné slúchadlá na potlačenie hluku

Dnes sú trendom slúchadlá s potlačením okolitého hluku. To sa zíde tak v práci ako aj v rušnej domácnosti. Kým pred dvoma rokmi bola táto vymoženosť doménou drahých slúchadiel s cenou nad 200 eur, v súčasnosti si je možné zaobstarať kvalitné slúchadlá s funkciou ANC aj za menej než 100 eur. Jeden takýto model ponúka napríklad Sony, ktoré je v tomto odbore priekopníkom. Slúchadlá WH-CH710N sú síce o tri štvrtiny lacnejšie než vlajková loď Sony, no za svoju výbavu sa nemusia vonkoncom hanbiť. Disponujú aj hlasovým asistentom, sú bezdrôtové a spárovať so zariadením ich je možné veľmi jednoducho vďaka technológii NFC. Už po prvom plnom nabití sú takmer nesmrteľné – dokážu hrať až 35 hodín vkuse.

Slúchadlá Sony WH-CH710N. Foto: Sony
Sony WH-CH710N Slúchadlá Sony WH-CH710N.

Sony WH-CH710N – cena 80 eur

Darčeky nad 250 eur

Zvlhčovač vzduchu ovládaný cez mobil

Aj keď cena energií výrazne stúpla, vykurovať je stále treba. Pre vykurovaciu sezónu je však typický aj suchý vzduch, ktorý môže dráždiť sliznice v očiach a v nose. Pokiaľ vlhkosť v miestnosti klesne pod odporúčaných 40 percent, môže to byť pre mnoho ľudí veľmi nepríjemné. Stadler Form prednedávnom predstavil nové zvlhčovače vzduchu, ktoré dokážu do vzduchu vypustiť stovky gramov vody za hodinu. Kompaktnejší z dvojice nových modelov, Karl, za jednu hodinu obohatí vzduch až o 690 gramov vody. Za pomoci adaptívnej technológie sleduje aktuálnu vlhkosť vzduchu a tomu prispôsobuje výkon. Jeho veľkou výhodou je možnosť diaľkového ovládania pomocou mobilnej aplikácie. Podobnú vymoženosť zatiaľ konkurenčné zvlhčovače neponúkajú.

Zvlhčovač vzduchu Stadler Form Karl Foto: Stadler Form
Stadler Form Karl Zvlhčovač vzduchu Stadler Form Karl

Stadler Form Karl – cena 260 eur

Miniatúrny projektor so zabudovanou batériou

Romantický filmový večer si môžete dopriať aj na chate mimo civilizácie. Nemusíte pritom so sebou prenášať veľký televízor, ťažký projektor alebo príliš kompaktný notebook. Na trhu je niekoľko modelov veľmi dostupných a dobre vybavených projektorov, ktoré sa zmestia aj do dlane. Príkladom je projektor Philips PicoPix Micro+, ktorý dokáže premietať obraz s uhlopriečkou až 177 centimetrov zo vzdialenosti 80 centimetrov. Ako zdroj svetla využíva LED diódy vďaka čomu má väčšiu životnosť, nižšiu spotrebu, a navyše sa priveľmi nezahrieva. K notebooku alebo mobilu ho je možné jednoducho pripojiť cez HDMI konektor, prípadne na ňom premietať filmy priamo z USB kľúča. Vďaka integrovanej batérii ho využijete aj na chate bez elektriny.

Miniatúrny projektor Philips PicoPix Micro+ Foto: Philips
Philips PicoPix Micro+ Miniatúrny projektor Philips PicoPix Micro+

Philips PicoPix Micro+ – cena: 250 eur

Ergonomický výškovo nastaviteľný stôl

Aj napriek tomu, že pandémia má v Európe snáď už vrchol za sebou, mnohých zamestnancov nechali firmy pracovať z domu alebo im aspoň rozšírili možnosti “home-office”. Ak patríte medzi nich, sami viete, že pracovať z domu nie je vôbec jednoduché. Sedieť osem hodín pri notebooku za kuchynským stolom nie je pohodlné. Alza ponúka zaujímavý výškovo nastaviteľný stôl, ktorého kúpa má zmysel najmä vtedy ak si vy alebo obdarovaný chcete vyskúšať, aké je to pracovať striedavo v sede a v stoji. Výšku stola (až do 123 centimetrov) je možné ovládať pomocou odnímateľnej kľuky.

Výškovo nastaviteľný stôl AlzaErgo Table ET3. Foto: Alza
AlzaErgo Table ET3 Výškovo nastaviteľný stôl AlzaErgo Table ET3.

AlzaErgo Table ET3 – cena: 250 eur

Kvalitný prenosný reproduktor

Firmu Sonos poznajú snáď všetci hudobní nadšenci a ešte viac majitelia kaviarní a reštaurácii. Sonos totiž vyrába malé, no pozoruhodne výkonné Wi-Fi reproduktory, ktoré je možné spárovať s hudobnými službami a ovládať na diaľku pomocou mobilu. Pred nejakým časom sa na rad dostal aj kompaktný cestovný reproduktor s vlastnou batériou Sonos Roam, ktorý má na rozdiel od bežných Bluetooth reproduktorov niekoľko funkcií navyše. Okrem Bluetooth jeho možné pripojiť k internetu cez Wi-Fi a streamovať na ňom hudbu zo služieb Spotify, Apple Music či YouTube Premium. Na jedno nabitie navyše vydrží hrať až 10 hodín.

Predstavenie reproduktoru Sonos Roam je údajne... Foto: The Verge/Sonos
Sonos Roam, Sonos Predstavenie reproduktoru Sonos Roam je údajne naplánované na 20. apríl.

Sonos Roam – cena: 200 eur

Slúchadlá Sennheiser Momentum True Wireless 3

Sennheiser pred časom predstavil najnovšiu generáciu štupľových slúchadiel s funkciou potlačenia okolitého hluku. Model Momentum True wireless 3 s 250 eurovou cenovkou patrí k tomu najlepšiemu, čo za túto cenu môžete kúpiť. Majú uzatvorenú konštrukciu, ktorá však nemusí vyhovovať každému, Bluetooth 5.2 ako aj podporu zvukových kódekov pre posluch hudby v najvyššej kvalite. Poteší aj vodeodolnosť a neštandardne veľký frekvenčný rozsah od 5 do 21000 Hz. Na rozdiel od konkurencie majú navyše až 7-hodinovú výdrž, ktorú je možné navýšiť až na 35 hodín pri dobíjaní v prenosnom puzdre.

Slúchadlá Sennheiser Momentum True Wireless 3. Foto: Sennheiser
Sennheiser Momentum True Wireless 3 Slúchadlá Sennheiser Momentum True Wireless 3.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 – cena: 250 eur

Robot na vysávanie a umývanie podlahy v celom dome

Ideálnym darčekom pre celú domácnosť môže byť zas multifunkčný robotický vysávač, ktorý zvládne tak povysávať, ako aj vytrieť podlahu. iRobot Roomba Combo J7+ je prvým kombinovaným robotom, ktorý zvládne prácu aj za dvoch. Robot bez problémov povysáva väčšie a aj drobné nečistoty na úrovni prachu či rozsypanej kávy z pevných aj štruktúrovaných povrchov, akými sú koberce s vysokým vlasom. iRobot už dlhšiu dobu ponúka veľmi pohodlné kombinované riešenia v podobe robotického vysávača a základňovej stanice so samostatným zberným vreckom, vďaka čomu nie je potrebné po každom vysávaní vysýpať objemovo malú zabudovanú zbernicu na nečistoty. Model J7+ po povysávaní dokáže po sebe aj vytrieť podlahu. Vďaka integrovanej elektrickej pumpe je možné na čistenie podlahy použiť aj špeciálne roztoky, ktoré rozpúšťajú nečistoty oveľa lepšie než voda.

iRobot Roomba Combo j7+ Foto: iRobot
iRobot Roomba, J7+ combo iRobot Roomba Combo j7+

iRobot Roomba Combo j7+ – cena: 1400 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné darčeky #Vianoce 2022