Test: Vyskúšali sme najluxusnejšie Bluetooth slúchadlá na trhu

Špeciálna edícia slúchadiel Bang & Olufsen bola predstavená k 95. výročiu založenia značky. Model H95 je stelesnením ultimátneho luxusu. Po zvukovej stránke nezaostávajú za najlepšími slúchadlami v danej triede, avšak prémiové spracovanie ich radí do ešte vyššej ligy.

27.12.2022 06:00
Bang & Olufsen, Beoplay, H95, Foto:
Bang & Olufsen Beoplay H95.
debata

Nie sú to slúchadlá pre každého. Nie nadarmo dánsky výrobca opakovane používa prívlastok “luxusné.” Bang & Olufsen Beoplay H95 sú naozajstným stelesnením luxusu so všetkým čo k tomu patrí. Vrátane ceny, z ktorej sa vám možno zatočí hlava. Predsa len, zaplatiť za slúchadlá bezmála 900 eur si vyžaduje buď veľké zanietenie pre hudbu alebo aspoň veľmi hrubú peňaženku. Hneď na úvod je potrebné dodať, že Beoplay H95 nie sú žiadnou novinkou. Napokon, firma ich predstavila už pred dvoma rokmi. Ich cena ale zostala takmer nezmenená a žiaden z priamych konkurentov ich zatiaľ z pomyselného piedestálu nevytlačil. Aj keď pokusy tu už boli.

Veľa hudby za (pri)veľa peňazí

Snáď najväčším konkurentom pre dánsku značku sú nemecký Sennheiser a britský Bowers & Wilkins. Neradi by sme ale slepo konštatovali, že nič lepšie za 900 eur nekúpite. Určite kúpite a dokonca nemusíte siahnuť až tak hlboko do rodinného rozpočtu. Predovšetkým Sennheiser ponúka cenovo prívetivejšie a uchu prinajmenšom rovnako lahodiace slúchadlá. Beoplay H95 nie sú ani najlepšími slúchadlami na svete. V jednom segmente však stále hrajú prím. Sú najdrahšími bezdrôtovými slúchadlami s aktívnym potlačením hluku na trhu. Po niekoľkotýždňovom testovaní si navyše dovolíme tvrdiť, že spomedzi všetkých bezdrôtových slúchadiel, ktoré sme mali možnosť vyskúšať (a nebolo ich málo) hrajú suverénne najlepšie a najvyváženejšie. V čom sú tak veľmi iné a výnimočné?

Spracovanie je nadštandardné, rovnako ako aj... Foto: Tomáš Švec
Bang Olufsen, Beoplay, H95 Spracovanie je nadštandardné, rovnako ako aj kvalita použitých materiálov.

V minulosti sme mali možnosť vyskúšať niekoľko modelov slúchadiel Bang & Olufsen (ďalej B&O), počnúc legendárnym modelom H6, bezdrôtovým H9 a H9i, cez vylepšené slúchadlá HX. Všetky mali svoje muchy, ktoré firma vychytala len čiastočne. Slúchadlám (H6, H9) sme vyčítali veľmi plochý dizajn mušlí, ktoré po niekoľkých hodinách tlačili na ucho tak veľmi, že sme pred opätovným nasadením potrebovali dlhšiu prestávku. Výrobca takisto v modeli H9 a H9i úplne odflákol bezdrôtové ovládanie, ktoré bolo viac na škodu, než na úžitok. Bolo tak nepresné a iritujúce, že malo väčší význam používať ovládacie prvky na mobile, než na dotykovej ploche slúchadiel. To sa ale zmenilo. Škoda však, že až s tak drahou verziou slúchadiel. Mimochodom, na kúpe slúchadiel môžete pár stoviek ušetriť, ak to risknete s bielou limitovanou edíciou Nordic Ice, ktorú sa snaží mnoho predajcov vypredať.

Luxusné balenie, výborné spracovanie

Ak sa predsa len rozhodnete vybieliť svoj účet a zainvestovať, výrobca vás poteší aj s okázalým balením. Pevná hliníková krabička s magnetickým zatváraním a množstvom príslušenstva urobila výborný prvý dojem. Slúchadlá, ktoré je konečne možné zložiť do kompaktnejšej formy majú v krabičke, za ktorej náhradu si B&O účtuje 300 eur, svoje pevné miesto. V balení sa nachádza ešte látkový obrúsok na leštenie slúchadiel, 1,2-metrový audio kábel, nabíjací USB-C kábel a adaptér do lietadla. Späť však k hlavnému aktérovi recenzie.

Slúchadlá majú jednoducho vymeniteľné penové... Foto: Tomáš Švec
Bang Olufsen Beoplay H95 Slúchadlá majú jednoducho vymeniteľné penové nášníky.

Slúchadlá pôsobia aj kvôli svojej vyššej hmotnosti veľmi robustne. Hlavový most a mechanizmus je vyrobený z matného hliníka. Niekto by mohol namietať, že sa výrobca na kvalite materiálu ulakomil. Tento dojem sme nenadobudli. Avšak zarazilo nás, keď sme sa dočítali, že slúchadlá neboli vyrobené v Európe, ale v Číne. Nechceme tým znevažovať prácu “zlatých čínskych ručičiek”, no pri tak vysokej cene už firma mohla zvážiť lokálnejšiu výrobu kdesi vo svojich fabrikách v severnej Európe. Až čas ukáže, či miesto výroby má vplyv na dlhotrvajúcu kvalitu, na ktorú sa B&O vehementne odvoláva.

Nič pre vegánov

Hlavový most je z vrchnej časti ozdobený kvalitnou kožou, v spodnej časti zas textilom s pamäťovou penou. Tá takisto vypĺňa ušné vankúšiky z najjemnejšej teľacej kože, ktoré sú veľmi pohodlné pri nosení. Vankúšiky je v prípade potreby možné jednoducho odopnúť a vymeniť. Namiesto otočného mechanizmu sú prichytené len silnými magnetmi. Na rozdiel od nešťastných H9/i majú H95ky len veľmi jednoduché a prívetivé dotykové ovládanie, ktoré obsluhuje prehrávanie a pozastavovanie skladieb a presun medzi skladbami.

Pevný hliníkový box chráni slúchadlá pred... Foto: Tomáš Švec
Bang Olufsen, Beoplay, H95 Pevný hliníkový box chráni slúchadlá pred poškodením.

O zvyšok sa starajú dva mechanické otočné krúžky, či lunety, ktoré sa nachádzajú na oboch mušliach. Kým otáčaním krúžku na ľavej mušli obsluhujete režim aktívneho potlačenia hluku (skr. ANC), krúžkom napravo zas meníte hlasitosť. Je to veľmi praktické a vďaka zvukovej odozve aj veľmi intuitívne. Na ľavej mušli sa ešte nachádza tlačidlo na aktivovanie hlasového asistenta a napravo zas posuvník na zapnutie slúchadiel a párovací režim. Škoda, že tentokrát sa výrobca rozhodol vynechať funkciu automatického pozastavenia prehrávania pri zložení slúchadiel z hlavy. Avšak v súvislosti s problémami, ktoré postihovali predošlé modely tomu aj rozumieme. No určite sa mohli inžinieri posnažiť viac.

Bezkonkurenčná hudobná reprodukcia. Nie však na rap a dunivé basy

O zvukových vlastnostiach napovedajú použité komponenty. Dominantou slúchadiel sú mierne natočené 40 milimetrové titánové meniče s neodymovými magnetmi, ktoré prinášajú silný a expanzívny zvuk. Veľmi nás prekvapil široký priestorový profil a veľmi decentne oddelené zvukové zložky. Zvukový prednes je veľmi presný s výbornou odozvou. Zvuk je mierne teplejší, no v zásade neutrálny, podobný referenčným slúchadlám, ktoré nič neprikrášľujú. Výsledkom toho je, že niektoré skladby budú hrať veľmi zle aj vďaka týmto slúchadlám pochopíte, ako veľmi záleží na kvalite nahrávky. A to pritom stále hovoríme len o komprimovanom zvuku v kvalite 320 kbps prenášanom cez Bluetooth.

Rozdiely medzi niektorými nahrávkami sú doslova priepastné a s H95 sme ich radšej prestali počúvať. A aké hudobné štýly slúchadlám svedčia najviac? Takmer všetky s výnimkou skladieb s dunivými basmi. Ak hľadáte slúchadlá, ktoré vám s nízkymi frekvenciami rozvibrujú ušné bubienky, popozerajte sa radšej inde – napríklad po modeloch Momentum od Sennheiseru alebo PX7/8 od Bowers & Wilkins.

Nekonečná výdrž na jedno nabitie

Aktívne potlačenie hluku je kapitolou samou o sebe. Je výborné, no rozhodne nie najlepšie na trhu. Oveľa lepšie dokážu hluk potlačiť slúchadlá Sony WH-1000XM4 alebo XM5 a subjektívne tiež Bose 700. Niektorý typ okolitého ruchu nedokážu tak dobre odfiltrovať – napríklad šum ventilátora. Bežný vrav v kaviarni či zvuk motora ale odfiltrovať dokážu. Vďaka väčšiemu tlaku a hutným mušliam filtrujú dobre aj pasívne. Veľkou výhodou slúchadiel je aj 50 hodinová výdrž na jedno nabitie (38–40 hodín s ANC). Niečo podobné je v danej triede takmer nevídané. Potešila nás aj podpora kódekov AAC a aptX Adaptive, ktoré oceníte pri počúvaní hudby vo vysokom rozlíšení (nie však cez Spotify). Ak už chcete zo slúchadiel vyťažiť maximum, predplaťte si prístup k streamovacím službám s podporou bezstratovej hudby – napríklad Apple Music alebo Tidal.

Bang & Olufsen Beoplay H95 – cena 899 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva:

  • Opulentné balenie
  • Vynikajúce spracovanie
  • Ergonómia
  • Výdrž na batériu
  • Excelentný neutrálny zvuk

Negatíva:

  • Veľmi vysoká cena
  • Chýbajúca podpora auto-pause
  • Väčšia hmotnosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bluetooth #Bang & Olufsen #ANC #bezdrôtové slúchadlá #H95