Samsung s novými monitormi atakuje na periférne videnie. Majú gigantickú uhlopriečku

Je tak obrovský, že vás a celé vaše zorné pole obklopí obrazom. Samsung predstavil širokouhlý zaoblený monitor Odyssey Neo G9 s 57-palcovou uhlopriečkou.

07.01.2023 08:00
Samsung, Odyssey, monitor, LED, Foto:
Samsung Odyssey Neo G9 s 57-palcovou uhlopriečkou.
debata (1)

Hovoriť o netradičnom pomere strán asi nemá zmysel. Nový monitor od Samsungu, ktorý firma predstavila na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas, je ako z iného vesmíru. Má totiž obrovskú 57-palcovú uhlopriečku s pomerom strán 32:9 a rozlíšením 7680 × 2160. Je to, akoby ste spojili dva širokouhlé monitory so zaobleným displejom veľa seba. Novinka je určená pre hráčov, ktorí majú k dispozícii aj najnovšie a najrýchlejšie rozhrania a podporu 240 Hz obnovovacej frekvencie. Tú ocenia pri hraní dynamických akčných hier s rýchlo sa meniacim obrazom.

Monitor má okrem iného aj jeden celosvetový prím. Je prvým monitorom s podporou štandardu DisplayPort 2.1, ktorý dokáže prenášať dáta zhruba dvakrát rýchlejšie než jeho predchodca DisplayPort 1.4. Okrem toho podporuje aj bezstratový štandard pre prenos dát. Ak mu niečo chýba, je to OLED technológia. Samsung v ňom stále využíva vlastnú technológiu quantum mini-LED, ktorá je o čosi lacnejšia.

S OLED technológiou sa už môže pochváliť menší súrodenec, Odysey OLED G9, ktorý má rovnako zaoblený displej, no “len” s 49-palcovou uhlopriečkou. Každý z pixelov je individuálne podsvietený, vďaka čomu bolo možné dosiahnuť kontrastný pomer 1000 000:1. Tento hráčsky monitor má 0,1 milisekundovú odozvu a takisto ponúka 240 Hz obnovovaciu frekvenciu. Ceny monitorov Samsung zatiaľ nezverejnil. Podobne je na tom aj s dostupnosťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #oled #monitor #Odyssey Neo G9 #mini LED #CES 2023