Divoký experiment. Lenovo predstavilo konvertibilný notebook s dvoma displejmi

Namiesto ohybného OLED panelu má notebook dva samostatné displeje, ktoré môžu fungovať nezávisle a aj spolu. Netradičný notebook zaujme aj výdržou a výkon.

11.01.2023 08:00
Yoga Book 9i, Lenovo Foto:
Lenovo Yoga Book 9i.
debata

Čínske Lenovo je jedným z mála výrobcov notebookov, ktorý sa nebojí experimentovať. Nie všetky pokusy sa mu síce vydaria, no aspoň sa snaží upútať a odlíšiť. Svojim spôsobom pripomína zlatú éru mobilných telefónov, ktoré mali všemožné tvary, rozmery a rozmiestnenie kláves. Tentokrát Lenovo na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas upútalo extravagantným notebookom, ktorý je vlastne aj tabletom. Konvertibilné zariadenie Yoga Book 9i má dva samostatné dotykové OLED displeje s uhlopriečkou 13,3 palca.

Notebook na všemožné využitie

Oba môžu fungovať úplne nezávisle a zobrazovať samostatné okná. A tak, kým na jednom si budete čítať správy na webe, druhý vám zas poslúži ako textový editor. Možností, ako využiť sekundárny displej je však oveľa viac. Podobne ako u starších Yoga Bookov dokáže druhý displej nahradiť klávesnicu. Síce len virtuálnu a nie veľmi praktickú, no ako núdzové riešenie na cestách svoj účet do bodky splní. Lenovo zároveň k notebooku ponúka aj plnohodnotnú bezdrôtovú klávesnicu, ktorá po magnetickom pripnutí k spodnému displeji aktivuje dotykovú plochu (trackpad) na jeho zvyšnej časti.

Klávesnicu je možné používať rovnako ako akúkoľvek inú bezdrôtovú klávesnicu. Vďaka stojanu na notebook je zas možné vytvoriť unikátny pracovný nástroj, pri ktorom je vrchný displej umiestnený ergonomicky vo výške očí. A aby toho nebolo málo, s dotykovým perom je možné notebook premeniť aj na veľký obojstranný poznámkový blok.

Len 1,5-kilogramová Yoga Book 9i sa nemusí hanbiť ani za svoj hardvér. Na výber je hneď niekoľko alternatív – od procesoru Intel strednej triedy Core i5 až po výkonný Core i7. Procesoru sekunduje 16 gigabajtov operačnej pamäte a 512 GB, respektíve 1 terabajtové úložisko. Batéria je masívna a ukrýva sa na oboch stranách zariadenia. Pri bežnej práci možno očakávať 14 hodinovú výdrž na jedno nabitie. Ak sa však majiteľ rozhodne využiť zariadenie naplno, teda s oboma displejmi naraz, počítať môže s o 4 hodiny nižšou výdržou. V tomto segmente a s takouto hardvérovou výbavou je to dozaista nadštandard. Lenovo si za nový Yoga Book 9i neskromne vypýta 2099 dolárov a aj to len v základnej výbave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #CES 2023 #Yoga Book 9i